Beginnen met elektrisch steppen: dit moet je weten

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Elektrische step

Je ziet ze steeds vaker rijden bij je in de buurt, mensen op een elektrische step. Te grote afstand om te lopen en te kleine afstand om de auto te pakken. Omdat het handig is, maar vooral omdat het leuk is. De elektrische step is een moderne manier van vervoer die voor iedereen toegankelijk is.

Heb je de keuze gemaakt om ook een elektrische step aan te schaffen en ermee rond te gaan rijden, dan zijn er alsnog vele dingen waar je rekening mee moet houden. Welke type past het beste bij mij en hoe krijg ik de step het snelst onder de knie? Wij helpen je met een overzicht van alle onderwerpen waar je goed op moet letten.

Welke soorten steps zijn er beschikbaar?

In de basis zijn er drie soorten steps verkrijgbaar op de markt. De steps zonder elektrische(zoals bijvoorbeeld een stuntstep, kinderstep of autoped) of motorische ondersteuning, steps met een elektromotor en steps met een verbrandingsmotor. De motorloze steps zijn in vele speelgoedzaken verkrijgbaar, voor de andere steps is wat beter uitzoekwerk vereist.

De variant met elektromotor wordt ook wel de elektrische step genoemd. Deze step wordt in het Nederlandse verkeer gezien als een snorfiets en hiervoor is dus geen rijbewijs nodig. Wel geldt er een maximumsnelheid van 18 kilometer per uur en is een WA-verzekering verplicht. Voor een step met verbrandingsmotor, ook wel de motorstep genoemd, gelden andere regels. Daar is het hebben van een rijbewijs verplicht en zo is ook het dragen van een helm noodzakelijk.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een elektrische step?

In Nederland zijn alleen steps die zijn goedgekeurd door de RDW toegestaan op de openbare weg. De RDW keurt de verschillende steps op verschillende technische voorschriften, zodat alleen veilige steps de weg op mogen. Let bij er bij de aanschaf dus altijd op dat er een goedkeuring van het RDW aanwezig is.

Besef voorafgaand aan de aankoop goed wie de gebruiker wordt. Een kind heeft namelijk een andere afmeting step nodig dan een volwassene. Voor een volwassene wordt een stuurhoogte van minimaal één meter geadviseerd, terwijl een kind en tien jaar oud vaak al genoeg heeft aan een maximale stuurhoogte van 85 centimeter. Daarbij is ook het maximale gewicht dat een step aankan verschillend per model. Sommigen kunnen maximaal 50 kg vervoeren, terwijl anderen veel meer van A naar B kunnen brengen.

beginnersguide voor stepgebruikers

Op verschillende plekken te koop

Als jij een elektrische step wil kopen, dan kun je op verschillende plekken terecht. Je kunt zowel op internet als in verschillende fysieke winkels terecht. Kies je voor een webshop, besef dat het maken van een testrit dan lastig wordt. Tegenwoordig kun je vaak bij een campingspeciaalzaak of een fietsenwinkel ook terecht voor een elektrische step. Bovendien is daar de mogelijkheid om je te laten adviseren door een expert.

Veiligheid voorop

Zoals je vroeger moest leren fietsen, zo is het onder de knie krijgen van een elektrische step ook een activiteit die je onder moet zien te krijgen. Veiligheid is daarbij een belangrijk onderdeel, want als verkeersdeelnemer zit een ongeluk in een klein hoekje. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is dat je een goedgekeurde step hebt. Het RDW controleert hierop, zodat jij kunt vermijden dat je met een onveilige step rondrijdt.

Zelf kun je ook maatregelen nemen om de veiligheid van jezelf en die van anderen te vergroten. Denk hierbij aan voorzorgsmaatregelen zoals een helm, polsbeschermers en kniebeschermers. Mocht er iets gebeuren, dan is de kans op fysieke ongemakken op die manier het kleinst. Hoewel deze bescherming niet verplicht is, is het wel aan te raden.

Lees ook: Met deze elektrische steps mag je wél op de openbare weg in Nederland

Krijg de step snel onder de knie

Oefening baart kunst en dat is zeker bij een elektrische step ook het geval. Voordat je er het verkeer mee in gaat en bijvoorbeeld op de openbare weg gaat steppen, is het aan te raden om de step eerst volledig onder controle te krijgen. Vergelijk het met leren fietsen, zoek een afgelegen plek zonder al te veel mensen om je heen op om te oefenen.

Met name gas geven, remmen en sturen zijn belangrijke onderdelen van het rijden op een step. Je kunt dit op allerlei verschillende manieren oefenen. Eerst langzaam, dan wat harder. Eerst rechtdoor, dan een paar bochten. Hoe vaker je dit doet, hoe sneller je zult merken dat je er volledige controle over hebt.

Opladen van de de elektrische step

Afhankelijk van het vermogen kun je op een volle accu maar bepaalde tijd steppen. Na verloop van tijd raakt de accu leeg en moet deze opgeladen worden. Vaak is een accu die vrijwel helemaal leeg is binnen één a twee uur opgeladen, maar die kan verschillen per type accu en step, maar ook de lader heeft invloed.

Om de accu zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het aan te raden om de accu niet elke nacht de hele tijd aan de lader te hangen. Wanneer je de accu pas oplaadt wanneer deze al wat leger is, zo blijft de kracht en de capaciteit zo lang mogelijk behouden. Het opladen van de accu kost stroom, waardoor het voordeliger kan zijn om de accu ‘s avonds of ‘s nachts op te laden wanneer je met je energieleverancier verschillende tarieven hebt afgesproken voor dag- en nachtstroom.

Goed onderhoud zorgt voor een lange levensduur

Het is belangrijk om je step goed te onderhouden om er voor te zorgen dat je step zo lang mogelijk mee gaat. Zorg dat je step nooit buiten in de regen blijft staan, dat kan de accu beïnvloeden. Let bovendien op de kwaliteit van de remmen en de wielen want deze kunnen slijten en daarmee jouw eigen veiligheid beïnvloeden. Twijfel je over de staat van sommige onderdelen? Laat het dan controleren door bijvoorbeeld de verkoper.

Lees ook: Elektrische step kopen? 5 voordelen op een rij

Ben jij na het lezen van dit artikel nog steeds enthousiast over de mogelijke aankoop van een elektrische step? Dan weet je wat je te doen staat! Je bent er klaar voor om optimaal te gaan genieten van een elektrische step. Op zoek naar alles wat je moet weten over het kopen? Check dan onze elektrische step-koopgids.

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...