Cortina E-lett review: kopen of beter niet?

Geschreven door

Ruud Caris

Cortina e-lett

Laatste update:

0

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

De laatste jaren heb ik regelmatig ‘slimme’ fietsen getest voor GadgetsDaily en ik moet eerlijk bekennen: dat is een leuke bezigheid. Deze keer heb ik de Cortina E-Lett aan de tand gevoeld, een urban e-bike met een aantal slimme functies. Hoe dit beviel, lees je in deze Cortina E-Lett review.

Cortina E-Lett

De Cortina E-Lett is een lichtgewicht urban e-bike met een aantal slimme functies en bijbehorende app. Tel daarbij op dat deze ook nog relatief licht is, waardoor het een ideale fiets is om in de stad (en daarbuiten) te gebruiken.

In deze review bespreek ik de ‘fietservaring’, waarbij het goed is om te weten dat deze geen versnellingen heeft en een innovatief systeem om een rotatie-sensor wat slimmer te maken. Maar daarover later meer in het stuk over de slimme functies en bijbehorende app.

Cortina e-lett

De looks van de E-Lett

De Cortina E-Lett heeft een toffe uitstraling, minimalistisch door het (standaard) gebrek aan accessoires zoals bijvoorbeeld bagage-drager, maar gelukkig wel een standaard. Niet elke fiets in deze categorie heeft een standaard aan boord… (ja ik kijk naar jou Cowboy).

Een aantal kenmerken op een rij van de Cortina E-Lett:

  • In hoogte verstelbaar stuur
  • Verkrijgbaar in ‘heren’ en ‘dames’ model met lage instap
  • Geïntegreerde koplamp
  • Hydraulische schijfremmen
  • Geen versnellingen
  • Geen ketting, maar een riem
  • De fiets weegt 21,5kg
  • Motor in het achterwiel
  • Ingebouwde accu
  • ‘Slimme’ functies via app

Op het stuur zit een LED-indicator die weergeeft hoeveel accu er nog aanwezig is (5 streepjes) en in welke stand de ondersteuning staat (ook 5 streepjes). Het nadeel hierbij is: deze streepjes zijn praktisch niet te zien in de zon. Erg jammer, eigenlijk een gemiste kans.

Cortina e-lett
LED-indicator op stuur / Slecht leesbaar in zonlicht

Ook interessant om te benoemen: de ingebouwde verlichting, dit ziet er gewoon strak uit. Zowel aan de voorzijde, maar ook hoe het achterlicht is verwerkt in het spatbord.

Cortina e-lett

Verder is de bouwkwaliteit van deze elektrische fiets bijzonder goed: je hebt het gevoel dat je op een premium fiets rondrijdt.

Er zijn meerdere uitvoeringen verkrijgbaar van de E-Lett. Dit heeft vooral te maken met de maatvoering en de instap: er is ook een lage instap mogelijk. Persoonlijk ben ik altijd fan van een lage instap, dit is simpelweg eenvoudiger op- en afstappen. Bij de E-Lett heb je deze keuze dus.

Cortina e-lett

Dagelijks gebruik van de E-Lett

De look is natuurlijk één, maar hoe presteert de fiets in praktijk? Hoe bevalt deze ‘urban bike’ met een aantal slimme functies?

Allereerst het ophalen van de fiets: deze heb ik bij een lokale Cortina-dealer opgehaald. Helaas bleek het eerste model een klein fabrieksfoutje te hebben, maar dit werd snel opgelost door de fietsenwinkel. Er zat een ‘foutje’ in het achterwiel, waardoor deze een tikkend geluid maakte.

Dit leverde echter interessante informatie op. Door de elektronica in het achterwiel, kun je niet zomaar een wiel van een andere Cortina E-Lett gebruiken: deze wordt simpelweg niet geaccepteerd door de sofrware. Geen ramp, wel interessant. Nadat ik een ander, perfect werkend model had meegekregen begonnen de testritten.

In het mooie Zuid-Limburg zijn we gezegend met de nodige platte en minder platte wegen. Allereerst de versnellingen (of het gebrek daaraan). Waar ik een tijd geleden nog dacht dat dit minder prettig zou zijn, blijkt het ook bij de Cortina E-Lett goed geregeld: de zwaarte van het trappen is altijd acceptabel. Enige nadeel is, dat als je iets harder fietst, je relatief snelle omwentelingen maakt. Verder niets op aan te merken: doet deze e-bike goed.

Cortina e-lett

Over de ondersteuning heeft Cortina goed nagedacht. Er zijn vijf standen: van minimale ondersteuning tot volle kracht. Daarbij is het goed om aan te geven dat je geen druk op de pedalen hoeft uit te oefenen om deze te activeren. Het maken van omwentelingen is voldoende om te zorgen dat de motor de fiets vooruit stuwt. Ben je dus in een minder actieve bui, dan kun je langzaam omwentelingen maken met de trappers en je gaat vanzelf vooruit.

Terug naar de vijf standen. Naast deze standen-instelling, heeft de Cortina E-Lett in de bijbehorende app de mogelijkheid om ook de modus nog aan te passen. Dit kan zijn: Speed en Eco. Bij Speed, wordt in alle standen, maximaal ondersteunt. Dat wil zeggen dat je dan een flink boost krijgt.

Bij de Eco-stand is dat anders. Dan krijg je maar een deel van de ondersteuning bij elke stand. Daardoor zul je zelf harder moeten trappen, maar verbruik je natuurlijk ook minder accu en wordt jouw ‘workout’ wat intensiever. Een slimme manier van Cortina om hiermee om te gaan!

Dan is er binnen de ook nog de ‘Stel afstand in’-stand. Hiermee kun je aangeven hoe ver het nog is voordat je op de plaats van bestemming bent en de ondersteuning wordt hierop aangepast. Zo heb je nooit een lege accu voordat je gearriveerd bent.

Ook goed om nog even te benoemen: het Selle royal-zadel zit erg prettig. Ook bij de wat langere afstanden minimale ‘last’ van het lange zitten.

Cortina e-lett

Dit samen zorgt voor een prettige fiets-ervaring. Cortina heeft hier goed over nagedacht en de uitvoering is tevens raak.

De Cortina E-Lett-app

Cortina heeft flink wat om tegenop de boxen: de apps van concurrenten zoals bijvoorbeeld Cowboy en van Moof zitten erg goed in elkaar. Ik moet dan ook eerlijk bekennen dat de app me enigszins tegenviel. Zo zijn er wat kleine schoonheidsfoutjes (niet altijd transparante randen bijvoorbeeld).

Schoonheidsfoutje in de app

De app zelf biedt een beperkt aantal instellingen, waaronder het aanpassen van de ‘modus’ van ondersteuning: Speed, Eco en Stel afstand in.

Daarnaast kun je er allerlei informatie zien over de accu, ritafstand, totale afstand en is het bijvoorbeeld mogelijk om de verlichting aan te doen.

De basis-functies zijn in ieder geval aanwezig, maar voor een optimale app-ervaring zijn er wel nog wat extra stappen nodig.

Begrijp me niet verkeerd: de app functioneert gewoon goed, maar geeft het gevoel dat je zou verwachten bij een dergelijke e-bike.

Foto’s van de Cortina E-Lett

Cortina E-Lett kopen

De Cortina E-Lett is te koop voor een adviesprijs van € 2499 € 2599. Dan krijg je een complete fiets, maar zonder bagage-drager.

Deze Urban Bike is te koop via de lokale Cortina-dealer en in een aantal online shops. Meer info kun je vinden op de site van Cortina.

Conclusie

Na een testperiode van ongeveer twee weken, is onderstaande conclusie van de Cortina E-Lett review.

Mijn eerste e-bike kocht ik in 2012. Daarna veel verschillende e-bikes getest en gereden. Op E-bikefans deel ik toegankelijke info over allerlei e-bikes. Mijn favoriete e-bike type van dit moment: de urban e-bike.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Voor jou geselecteerd

Plaats een reactie

Share to...