Er zijn veel verschillende elektrische steps op de markt, maar er zijn er slechts een aantal die officieel goedkeuring hebben om op de openbare weg te rijden in Nederland. Wij hebben de elektrische steps voor je op een rij gezet die wel goedkeuring hebben om dit te doen.
Elektrische steps en openbare weg
Er zijn in Nederland (en ook in België) een aantal regels die gevolgd moeten worden als je met een elektrische step op de openbare weg mag. We hebben daar al een uitgebreid artikel over geschreven, dat we hier nog eens zullen samenvatten.
- De bestuurder moet minimaal 16 jaar oud zijn
- Er is een (bromfiets-)rijbewijs vereist
- Verlichting is verplicht
- Rijden doe je op het (brom-)fietspad
- Je dient de elektrische step te verzekeren
- Gaat hij harder dan 25km/h, dan moet je een helm dragen
- Ook een kenteken is verplicht
- De step moet een Nederlands of Europees typegoedkeuringsmerk en typegoedkeuringsnummer hebben
Vooral dit laatste is vaak een probleem: er zijn op het moment van schrijven nog niet bijzonder veel elektrische steps die goedgekeurd zijn door de EU/NL. Hierdoor is de keuze niet bijzonder uitgebreid, als het gaat om elektrische steps op de Nederlandse wegen. Toch hebben we een aantal opties voor je op een rij gezet.
Lees ook: Mag je met een elektrische step op de openbare weg in Nederland en België?
Veeley V5
De Veeley is een elektrische step van hoogwaardige kwaliteit. Je mag er in Nederland gewoon op rijden zodra je minimaal 16 jaar bent en een (brommer)rijbewijs hebt. De maximale snelheid van de Veeley V5 ligt op maximaal 25 km/h en het bereik met de extra accu is maar liefst 70 kilometer.
Micro (NL versie)
Deze versie van de Micro is speciaal gemaakt voor de Nederlandse markt, omdat deze hier voldoet aan alle vereisten. De step is namelijk alleen in staat om te herkennen wanneer je zelf stept.
Dan wordt er extra kracht aan de beweging gegeven, waardoor het niet als motorisch voertuig wordt gezien. Zo wordt de step gezien als een fiets met trapondersteuning. Micro heeft diverse modellen die voldoen aan de voorwaarden, zoals de E-Micro, Falcon en Condor.
KickBike eCruise
Wil je een robuuste step van formaat, dan is de KickBike eCruise een interessante overweging. Met een gewicht van slecht 16 kilo doet de elektrische step het ook helemaal niet slecht.
Afhankelijk van het terrein kun je er namelijk tot wel 40 kilometer mee rijden. Vervolgens is de oplaadtijd ook kort, want binnen 3-4 uur kun je weer vol gas met een volle batterij. Er zijn diverse modellen van de KickBike, zoals bijvoorbeeld ook de KickBike FatMax.
SXT
Dit elektronische voertuig is een kruising tussen een step en een scooter, waardoor deze gewoon op de openbare weg mag rijden. Er zijn twee varianten beschikbaar. Een versie met een topsnelheid van 25 km/h en een versie met een topsnelheid van 38 km/h. Afhankelijk van de gekozen batterij, ligt de maximale van een SXT step afstand tussen de 20 en 75 kilometer.
Vooral prijzige alternatieven
Er zijn dus genoeg alternatieven te vinden om alsnog met de elektrische step de weg op te gaan. Deze steps moeten alleen voldoen aan strenge voorwaarden en zijn voorzien van diverse veiligheidsopties, waardoor ze een stuk duurder uitvallen.
Lees ook: Xiaomi M365: betaalbare elektrische step, alles wat je moet weten
Het is dan ook bijna onmogelijk om een step te vinden voor minder dan 1000 euro die ook de weg op mag. Het is dus nog heel even hopen dat Nederland de andere landen in de Eurozone volgt en de wetgeving rondom de elektrische step aanpast.
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?