Elektrische steps in de regen of winter: hier moet je op letten

Wanneer je je inbeeldt dat je op een step rijdt, ziet het er allemaal vast heel zonnig en zomers uit. Maar ook met regen of in de winter kun je met je step rijden. Dan moet je wel even hierop letten.

De beste tips om in de regen of winter met je step te rijden

Een aantal tips in dit artikel gaan over het soort step dat je koopt, maar je krijgt ook tips over de wielen en het rijgedrag bij veranderende weersomstandigheden. Hieronder lees je hoe je veilig op je step kunt rijden in de winter of tijdens een flinke regenbui.

Lees ook: dit zijn de beste goedkope elektrische steps

1. Zorg voor goede wielen

Wanneer je een tijdje op je step hebt gereden, dan merk je dat het profiel van de banden begint te slijten. Hier hoef je je de eerste maanden nog geen zorgen om te maken, maar heb je al een paar honderd kilometer gereden, dan zal je zien dat het profiel een stuk minder is. Door de wielen voor de winter te vervangen, maar ook gedurende het jaar regelmatig te controleren, zorg je ervoor dat je wegligging optimaal is. Het is bij sommige steps ook mogelijk om speciale winterbanden te kopen. Kijk of dit ook bij jouw step het geval is.

Heb je geen speciale winterbanden? Kijk dan of je een klein beetje lucht uit de banden kunt laten lopen, zodat ze meer van de ondergrond raken. Hierdoor heb je meer grip en ga je veel minder snel onderuit dan met keiharde banden.

FluidFreeride Mantis
Via: fluidfreeride.com

2. Zorg goed voor je batterij, en je batterij zorgt ook goed voor jou

Het belangrijkste aan je elektrische step is de batterij. Daarom moet je daar ook goed voor zorgen. Zo zijn er een aantal regels die je moet volgen om de afstand die je in de winter met je step kunt rijden, zo groot mogelijk te maken. Want kou is niet zo goed voor een batterij. Let daarom op de volgende zaken:

 • Probeer je step alleen op te laden met een warme (kamertemperatuur) batterij. Dus niet direct nadat je uit -5 naar binnen gaat.
 • Laad je batterij regelmatig even op, ook als je een paar weken niet met de step rijdt.
 • Warm je batterij nooit kunstmatig op, dus neem hem mee naar binnen en wacht gewoon een uurtje.
 • Bewaar je batterij altijd op een plek waar het warmer is dan 5-10 graden.

Het is trouwens normaal dat een batterij een minder lang bereik heeft in de winter. Dus ben je in de zomer gewend om er 25 kilometer mee te rijden? Dan kan het in de winter zomaar 20 kilometer of minder zijn. Na de zomer zou dit automatisch weer meer moeten worden.

Lees ook: met deze steps mag je wel op de openbare weg in Nederland


3. Haal op tijd viezigheid van je step af

Deze tip is zo belangrijk dat we hem apart vermelden. Want hoewel het ook in de zomer en lente geldt na een regenbui, is deze tip vooral in de winter van toepassing. In dat seizoen wordt er door jouw gemeente namelijk aan de lopende band zout gestrooid op de fietspaden en voetpaden.

Het resultaat?

Door het aangekoekte zout te laten zitten op je step, kan het gaan roesten, en beschadigt het dus je step. Niet helemaal de bedoeling natuurlijk. Maar door je step na gebruik even af te spoelen met kraanwater of af te doen met een doekje, zorg je ervoor dat het zout niet aan je step kan blijven zitten. Zo blijft hij er nog jaren goed uitzien en functioneren zoals het hoort.

4. Maak aanpassingen aan je step

Je step komt in de zomer en lente misschien niets tekort. Maar zodra de eerste regen valt en de sneeuwvlokken uit de lucht dwarrelen, kom je er al gauw achter. Alles is nat. En jij dus ook wanneer je met 25 kilometer per uur door de plassen heen rijdt. Maar dat is niet het enige nadeel. Want automobilisten en andere weggebruikers zien jou veel minder goed. Kijk dus even naar de volgende vier tips die jouw leven of die van je step een stuk comfortabeler maken.

 • Koop spatborden, want anders word je drijfnat.
 • Gebruik goede of extra verlichting zodat andere weggebruikers je zien.
 • Gebruik tyraps om je banden heen voor extra grip in de sneeuw.
 • Droog de plekken op je step waar water in kan staan en dus gaat roesten.

5. Pas je rijstijl aan

Veilig rijden heeft in de zomer een hele andere betekenis dan in de winter. Waar je in de zomer vaak vol gas kunt rijden en makkelijk snelle manoeuvres kunt maken, is dat in de winter of in een regenbui juist gevaarlijk. Wil je in de winter of met regenachtig weer rijden? Houd dan rekening met de volgende zaken:

 • Maak alleen langzame bewegingen, zonder snelle bochten te nemen, of bewegingen met het stuur te maken.
 • Geef alleen gas als je rechtdoor rijdt.
 • Rem niet in bochten.
 • Houd bij het nemen van bochten altijd één been aan de binnenbocht gereed om af te stappen zodra de step begint weg te glijden.
 • Rijd niet door plassen heen. Er kan een diep gat onder zitten waar je wiel in vast blijft zitten.
 • Rijd defensief. Dus houd er rekening mee dat andere mensen fouten gaan maken.
 • Maak oogcontact met iedere weggebruiker die jouw pad gaat kruisen.
 • Kleed je aan met zichtbare kleding, of gebruik extra veel licht.

6. Gebruik extra beschermende kleding

Als je denkt dat je op een elektrische step hetzelfde aan kunt doen als op de fiets, dan heb je het mis. Want op een fiets heb je het vaak alleen de eerste 5 minuten koud, maar warm je daarna op door de lichaamsbeweging. Op een step blijf je altijd koud.

Het is daarom cruciaal om extra lagen kleding aan te doen, of het nou regent of sneeuwt. Bescherm vooral je handen extra. Die heb je namelijk nodig om te sturen, remmen en gas te geven. De drie belangrijkste handelingen op je step. Met bevroren handen rijd je niet alleen oncomfortabel, maar kan het zijn dat je te laat bent met remmen.

Bird deelsteps
Via: bird.co

Dat waren ze. De belangrijke tips wanneer je besluit om in de regen of in de winter met je step te gaan rijden. Heb jij al een step gekocht? of ben je juist op zoek naar een step?

Lees onze complete guide over alles wat je moet weten over elektrisch steppen.

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer