Helm op elektrische step: een uitgebreide gids

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Erg cliché, maar helaas wel waar. Helms kunnen zorgen voor verminderd letsel en zijn daarom best handig om te dragen. Maar is het verplicht, en wat voor help zou je moeten kopen?

Moet ik een helm dragen op een elektrische step?

Het dragen van een helm is niet verplicht voor elektrische steps. Dit heeft te maken met het feit dat de meeste straat legale steps gelimiteerd zijn tot een maximale snelheid van 25 km/h. Daarmee vallen ze binnen dezelfde categorie als snor brommers, waar ook geen helm voor verplicht is.

Vergeet overigens ook niet dat het rondrijden met een helm niet perse betekent dat je ook daadwerkelijk op die step mag rijden. Er zijn in Nederland maar een aantal steps die goedgekeurd zijn voor het rijden op de openbare weg. Let daar dus goed op, omdat je alsnog een boete kunt krijgen, zelfs als je een helm draagt en veilig deelneemt aan het verkeer.

Wordt een helm verplicht?

De wet omtrent elektrische steps in Nederland is nogal ingewikkeld en onduidelijk. Aan de ene kant mogen elektrische steps wel de weg op, maar moeten ze eerst gekeurd worden. In principe moet er op termijn nagedacht gaan worden over de wetgeving omtrent het wel of niet toelaten van steps op de openbare weg.

Dat betekent dat ook verzekeraars zich zullen bemoeien met de eisen op het gebied van veiligheid. Een helm zal dan logischerwijs onderdeel van discussie zijn. De vraag is dus of het verplicht dragen van een helm op termijn een voorwaarde wordt voor het mogen rijden op elektrische steps in Nederland.

Welke helm is geschikt voor een elektrische step?

Wanneer je voor je eigen veiligheid besluit om toch met een helm rond te rijden, is dat natuurlijk alleen maar een goed idee. Veiligheid is belangrijk en voor je het weet heb je een ongeluk. Maar, je gaat natuurlijk niet met een motorhelm op de step zitten. Dat zou een beetje overdreven zijn. Maar welke moet je dan wel kopen? Hieronder een overzicht met enkele goede helms voor tijdens het rijden.

[wpsm_bigoffer post_id=”794″ offset=”” limit=””]

Wil je er goed uitzien en ook een praktische helm bij je hebben? Met de Closca Loop kun je beiden combineren. De helm heeft een bijzonder ontwerp, dat ook nog in elkaar gevouwen kan worden. Daardoor past de helm eenvoudig in een rugzak of tas. 

[wpsm_bigoffer post_id=”796″ offset=”” limit=””]

De Ventura helm is een kinderhelm die bedoeld is om mee te fietsen of steppen, zonder een groot risico te lopen. Met deze helm kun je je kinderen met een gerust hart naar buiten laten gaan. De Ventura helm heeft verschillende printjes, zodat broertjes en zusjes ook eenvoudig kunnen kiezen welke zij het leukst vinden.

[wpsm_bigoffer post_id=”798″ offset=”” limit=””]

De Stiga is een stijlvolle helm die perfect past bij het idee van een elektrische step. Uiteraard zijn er verschillende kleuren beschikbaar, om zo goed te kunnen matchen met je elektrische step. De Stiga is overigens voorzien van een door het merk gepatenteerde technologie genaamd MIPS-protection. Dat betekent dat er een extra schaal in de helm zit, waardoor je hoofd nog beter beschermd wordt tijdens een ongeluk.


Een helm is dus niet verplicht voor op je elektrische step. Maar dat betekent niet dat je het niet moet dragen. Als bestuurder van een step ben je afhankelijk van het verkeersinzicht van anderen. Let iemand even niet op, dan loop je de kans dat je verwondingen oploopt. En hoewel je niet alle verwondingen kunt voorkomen, is een wond aan je hoofd toch beter te voorkomen dan te genezen.

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...