Elektrische step opvoeren: mag het en welke risico’s brengt het met zich mee?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Door

Ruud Caris

Laatste update:

1

Rondrijden met een elektrische step is op zichzelf al heel erg leuk. Maar als je nog nét iets sneller wilt rijden, is het ook mogelijk om je step op te voeren. Maar mag het wel? En welke risico’s brengt het met zich mee?

Elektrische step opvoeren

De meeste elektrische steps zijn begrensd in de fabriek. Dat betekent dat ze eigenlijk sneller kunnen, maar dat door een stukje software niet doen. Een step opvoeren is in principe heel erg eenvoudig, als je weet hoe het moet. In veel gevallen gaat het alleen maar om het verwijderen van de beperking in snelheid.

Nu zijn er een aantal manieren om een elektrische step op te voeren, maar dit ligt vooral aan de fabrikant en het specifieke model dat jij hebt. Er is dus geen eenduidig antwoord te geven op hoe dit werkt, maar ik ga verderop wel dieper in op twee opties.

Alvorens je aan de slag gaat moet je je natuurlijk wel afvragen of een elektrische step opvoeren wel wenselijk is. Er zitten namelijk de nodige risico’s aan verbonden en het is natuurlijk de vraag of het wel mag? Daarop ga ik eerst antwoord geven.

Elektrische step opvoeren Xiaomi M365

Mag je een elektrische step opvoeren

Helaas is het niet legaal om voertuigen op te voeren, omdat ze daarmee harder gaan dan de maximaal toegestane snelheid waarvoor ze gekeurd of verzekerd zijn. In Nederland zijn namelijk verschillende soorten gemotoriseerd verkeer, waaronder de snorbrommer, motorstep of andere voertuigen.

De snelheden waarmee deze voertuigen mogen rijden, of tot welke snelheid ze begrensd zijn, zijn vastgelegd in wetten.

Wanneer jij een step opvoert van 17 km/h naar 30 km/h per uur valt de step niet meer onder de noemer snorfiets, maar onder een bromfiets. Voor dat soort voertuigen gelden andere wetten en regels, zowel in het verkeer als in het verzekeren.

Daarbij komt nog dat veel elektrische steps sowieso niet zijn toegestaan in openbare ruimtes. In dit geval is het net zo illegaal om met een opgevoerde als niet-opgevoerde step te rijden.

Lees ook: met deze elektrische steps mag je wel op de openbare weg in Nederland.

Twee methodes om elektrische step op te voeren

Er zijn grofweg twee manieren waarop een elektrische step begrensd kan zijn: hardware en firmware (software).

Los van de manier waarop jouw step de speed limiter geïntegreerd heeft, is het vaak verstandig om te Google op jouw merk step met vervolgens het woord opvoeren erbij. Dit geeft vaak een gids over hoe het in zijn werk gaat.

1. Hard wired speedlimiter

Als jouw step een zogenaamde hard wired speedlimiter heeft, dan is dat een fysiek onderdeel(tje) van je elektrische step. Dit is vaak een draadje, maar waar dit zit en hoe dit eruit ziet, is per model en fabrikant weer volledig anders.

Als je dit wil verwijderen, dien je dit dus fysiek te verwijderen uit jouw step. Dit kan natuurlijk wat voeten in de aarde hebben en zorgt er sowieso voor dat een eventuele garantie niet meer geldig is.

2. Firmware speedlimiter

De tweede manier waarop een elektrische step begrensd kan zijn is door de firmware (ofwel software). Hierbij heeft de fabrikant het zo geprogrammeerd dat er simpelweg een maximale snelheid is aangegevem die de motor niet kan overschrijden.

Wil je deze beperking verwijderen, dan dien je dus een nieuwe firmware te flashen op jouw elektrische step. We zien tegenwoordig dat er voor veel modellen wel een zogenaamde custom firmware beschikbaar is. Door deze originele firmware te vervangen, krijg je vaak extra mogelijkheden, waaronder zorgen dat de step hard kan rijden.

Een bekende website met custom firmwares voor meerdere fabrikanten en modellen is ScooterHacking. Hou er echter rekening mee dat – ook na het flashen van een custom firmware, je garantie vervalt.

Welke risico’s neemt het opvoeren van een step met zich mee?

Een step opvoeren is natuurlijk leuk, omdat je daarna veel sneller kunt rijden. Maar er zitten ook nadelen aan het opvoeren van je step. Hieronder de belangrijkste redenen om het niet te doen.

Grotere kans op ongelukken

Je elektrische step is gemaakt voor snelheden van een bepaalde snelheid. Dat betekent dat de besturing, de wielen, remmen en andere eigenschappen op die snelheid zijn afgestemd. Rijd jouw step ineens twee keer zo snel, dan kun je rekenen op minder nauwkeurig sturen, sneller wegglijden van je banden en een veel langere remweg.

Dit kan mogelijk zorgen voor ongelukken. Ook houden andere weggebruikers geen rekening met een step die zo snel rijdt. Daardoor kunnen zij een inschattingsfout maken en uiteindelijk jou verwonden.

Batterij gaat minder lang mee

Zodra je je batterij in ECO-modus zet, gaat hij altijd een stukje langer mee. Dat komt omdat je minder snel optrekt, en ook de maximumsnelheid een stuk naar beneden is gebracht.

Je kunt je dus voorstellen wat er gebeurt als je de step twee keer zo hard laat rijden dan in diezelfde ECO-modus. De batterij wordt bijzonder snel leeg getrokken en je zal de maximale afstand die is opgegeven door de fabriek ook niet zo snel meer halen.

Geen garantie meer

Wanneer jij knutselt met je telefoon, verlies je vaak de garantie wanneer er iets kapot is. Hetzelfde kan gebeuren met een elektrische step.

Blijkt er toch een fabrieksfoutje in de step te zitten, dan kan het zijn dat dit niet wordt gerepareerd omdat er een chip wordt gevonden of de software in de step is aangepast. De fabrikant kan dan nooit voor de volle honderd procent weten of jij de fout hebt veroorzaakt of zij. Het zou natuurlijk zonde zijn als je step na enkele maanden zijn garantie al verliest.

Zoals je ziet kan het opvoeren van je step erg leuk zijn. Toch heeft het veel nadelen, net zoals bij het opvoeren van je scooter of snorbrommer. Verzekeringstechnisch is het lastig, je mag er eigenlijk de weg niet meer mee op, en ook kan je de garantie verliezen en loop je een grotere kans op ongelukken.

Voor velen zouden dit meer dan genoeg redenen zijn om te zeggen: doe het niet. En ondanks dat het leuk is om lekker rond te crossen op een elektrische step, is dit waarschijnlijk wel het beste advies.

Lees ook:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Elektrische step opvoeren: mag het en welke risico’s brengt het met zich mee?”

  1. Ik heb een scooter maar die is zo lastig mee toenemen,
    Daar om heb ik elektrische step gekocht die niet zo hard gaat zodat ik naast iemand kan rijden die gewoon loopt ik heb hieraan zij wieltjes geplaatst wat opzicht prima gaat ,alleen gaat hij nog te hard is het mogelijk om deze te veranderen zodat hij maar +_ 5 A 6 km kan rijden het is eenBiu Mill step missiën weet U waar ik terecht kan als het mogelijk om dit kan..bij voorbaat mijn dank .
    Arie Lodder

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...