Dyson V15 kopen of beter niet? Ik heb hem voor je getest

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Dyson V15 Detect Absolute

De Dyson V15 kopen, maar weet je niet zeker of dat wel een goed idee is? Dan ben je op de juiste plek terecht gekomen. De afgelopen periode heb ik de Dyson V15 Detect Absolute voor je getest en mijn ervaringen, tips en meer lees je in deze review.

Dyson: het bedrijf

Dyson is inmiddels geen onbekende meer, het bedrijf heeft al meerdere innovaties van productgroepen op zijn naam staan.

Toch is Dyson veelal bekend om zijn (snoerloze en zakloze) stofzuigers. Sterker nog, tegenwoordig worden er door het bedrijf zelfs geen stofzuigers meer gemaakt met een snoer.

Specifieker zijn ze groot in de steelstofzuiger-markt en de afgelopen periode heb zo’n model ook uitgebreid getest, de Dyson V15 Detect Absolute. Inclusief interessante nieuwe functie: de lichtstraal. Maar daarover later meer.

Laten we beginnen met de Dyson V15 review. Daarbij is het goed mijn referentiekader aan te geven: inmiddels is dit mijn derde steelstofzuiger van het merk. Eerder gebruikte (en reviewde) ik onder andere de Dyson V10.

Dyson V15
Complete stofzuiger
Slimme Piëzosensor + lichtstraal
Scherp geprijsd

Dyson V15 Detect Absolute

De Dyson V15 Detect Absolute, een hele mond vol, maar het is dan ook een vrij complete stotzuiger. Bij lancering was dit dan ook het flagship-model van de fabrikant.

De V15 heeft een aantal interessante en vernieuwde kenmerken. Dit is aan de ene kant visueel, maar ook aan de binnenkant zijn de nodige wijzigingen en verbeteringen doorgevoerd.

 • Laser – Deze groene lichtstraal op de zuigkop zorgt ervoor dat je stofdeeltjes nog beter ziet liggen tijdens het zuigen. Of dit ook echt werkt, lees je verderop in deze review.
 • Piëzosensor – Deze sensor meet het aantal stofdeeltjes en onderneemt vervolgens actie. De V15 past ook zelf het zuigvermogen aan door te kijken naar de stofdeeltjes die de piëzosensor meet.
 • LCD-scherm – Hier kun je een overzicht zien van de gemeten stofdeeltjes, maar informatie over de accu, filter en meer.
Dyson V15 Detect Absolute
Piëzosensor van de Dyson V15

Naast deze vernieuwingen wordt de Dyson V15 ook weer erg compleet geleverd, met een aantal accessoires en een ophangbeugel. Maar hoe bevalt deze steelstofzuiger nu in de praktijk?

Dat is precies wat ik nu ga vertellen. De afgelopen maanden heb ik deze uitgebreid getest in ‘echte’ situaties. Met andere woorden: ik heb er meerdere malen per week mijn huis mee gezogen, net als trappen en andere veelvoorkomende taken.

Dyson V15 kopen: hieronder een aantal prijzen voor je vergeleken. Deze worden meerdere malen per dag van een update voorzien.

De Dyson V15 in gebruik nemen

Dit was kinderlijk eenvoudig. Een kwestie van alle onderdelen en accessoires uit de doos halen en deze in elkaar klikken. Klaar.

Zo eenvoudig kan het zijn. De Dyson V15 is dus in principe direct klaar als je hem uit de doos haalt. Maar wat zit er eigenlijk allemaal in de doos?

 • Zuigmond met digitale motor
 • Parketborstel met lichtstraal
 • Kierenzuigmond
 • 2-in-1 accessoire (meubelzuigmond & zachte afstofborstel)
 • Schroefvormige klitvrije borstel
 • Accessoireklem voor stofzuigerbuis
 • Muuroplaadstation
 • Oplader

Dit is een compleet pakket. Na de eerste ingebruikname heb ik het muuroplaadstation van de Dyson V10 van de muur gehaald en deze voor de V15 ervoor in de plaats gehangen.

???? Let er bij het ophangen van de Dyson V15 dat je een beetje extra ruimte overhoudt. Er zijn borstel die net iets verder naar beneden hangen als ze in combinatie met de lange buis gebruikt wordt.

Dyson V15 ophangsysteem

Dyson V15: details & specs

Wat kun je allemaal met deze steelstofzuiger. Wat is de accuduur, zuigkracht en andere specs? Dat is precies wat je kunt vinden in onderstaand Dyson V15 specs overzicht.

Dyson V15
Dyson V15
ModelnaamDyson V15 (394451-01)
ModelSteelstofzuiger (met geïntegreerde kruimeldief)
Soort stofzuigerZonder zak
Volume opvang0,76 l
Maximale geluidsniveau75 dB
Anti allergiefilter
Maximale accuduur60 minuten
Gewicht3,1kg
Afmetingen26,6x25x126cm

Dagelijks gebruik van de Dyson V15

De afgelopen maanden heb ik de Dyson V15 met grote regelmaat gebruikt als ‘enige’ stofzuiger in huis. Hierbij wordt de stofzuiger elke dag gebruikt om wat kruimels of andere (kleine) zuigwerkzaamheden.

Eén, soms twee keer per week wat uitgebreid om de hele verdieping(en) schoon te maken. Hierbij zijn een aantal dingen goed om te weten.

Laser/lichtstraal

Dit lijkt misschien een gimmick, maar werkt bijzonder goed. Het groene licht is aanwezig op één borstelkop en dat is dan ook degene die ik zelf het vaakst gebruikt heb.

Deze laser/lichtstraal werkt dus erg goed, maar is vaak ook wel confronterend. Want als je denkt dat alles schoon is, blijkt er toch nog veel te liggen. Dit wordt dan zichtbaar gemaakt door het groene schijnsel.

De eerste paar weken verbaasde ik me hier telkens over, maar inmiddels ben ik er wel aan gewend. Toch is dit een erg toffe functie van de Dyson V15. Ik ben fan!

Modus

Op de Dyson V15 Absolute Detect zijn drie modi aanwezig, die elk voor een eigen doel gebruikt wordt. Dit zijn:

 • Eco – Wil je accu besparen en optimaal omgaan met de beschikbare energie, dan is dit de juiste keuze. Hierdoor is de zuigkracht uiteraard wel wat minder, maar de accuduur wel het langst.
 • Auto – Na wat experimenteren blijkt dit mijn persoonlijke favoriet. Mede door de metingen van de Piëzosensor wordt de zuigkracht automatisch aangepast. Worden er weinig stofdeeltjes gedetecteerd, dan zal de zuigkracht naar de eco-stand gaan. Zijn juist veel stofdeeltjes of andere vuiligheid dan zal de boost-modus ingeschakeld worden. Dit automatisch wisselen werkt erg goed.
 • Boost – Zoals de naam doet vermoeden: de maximale zuigkracht van de Dyson V15. Deze heb niet heel vaak nodig, maar soms is het handig om deze te gebruiken voor het stevige werk.

????Voor dagelijks gebruik is de auto-stand ideaal: er wordt automatisch gewisseld tussen eco en boost, waardoor je een optimaal resultaat bereikt. Hierbij verleng je ook nog de accuduur.

Accuduur Dyson V15

Hierboven heb ik het al kort aangestipt, de accuduur van de Dyson V15. In het verleden was dit nog wel eens een issue, op de maximale stand gingen eerdere modellen niet zolang. Soms zelfs maar een minuut of 5-7.

Dit euvel is de V15 aangepakt, de theoretische accuduur is 60 minuten. Dit is in de praktijk niet haalbaar, maar de accuduur is op de ecostand zo’n 40 minuten. Dit wordt weergegeven op het display van deze steelstofzuiger.

Voor mij is dit meer dan voldoende, een stofzuigbeurt duurt nooit 40 minuten, dus ik kan hier het hele huis mee stofzuigen. Als je voor de boost-modus gaat, dan zul je een veel kortere accuduur hebben die richting de 10 minuten gaat.

Zoals hierboven aangegeven is de boost-stand absoluut niet altijd noodzakelijk. De accuduur van 40 minuten ben ik dus erg tevreden mee.

Piëzosensor Dyson V15

Eén van de vernieuwingen op de Dyson V15 is de piëzosensor, waarmee er gemeten wordt hoeveel stofdeeltjes er opgezogen worden. Deze worden vervolgens geanalyseerd en op het schermpje kun je terugzien hoe deze verdeling is.

Dit is wat mij betreft niet per se een hele interessante functie, maar de piëzosensor heeft wel degelijk nut.

Deze sensor zorgt er namelijk ook voor dat de eerder besproken auto-modus goed werkt. Hierbij wordt de zuigkracht dynamisch aangepast, waardoor je efficiënter omgaat met de accu. Dit geeft dan ook nog eens een prima eindresultaat.

Dat is dan ook de reden dat ik erg enthousiast ben over deze sensor + laser. Een combinatie die er in eerste instantie uitzag als een gimmick, maar eigenlijk bijzonder goed presteert in de praktijk.

Dyson V15

Dyson V15 filter

De afgelopen jaren heb ik een haat- liefdeverhouding met de filter van de Dyson V10. Ik heb dan ook regelmatig een nieuwe filter moeten kopen omdat de melding van de filter schoonmaken niet meer wegging.

Dit is gelukkig niet het geval bij de V15. Er wordt aangegeven dat de filter minimaal 1x per maand schoongemaakt moet worden, maar persoonlijk doe ik dit wel iets vaker.

Zodra het echt noodzakelijk is, krijg je een melding op het scherm, waarbij exacte instructies gegeven worden hoe deze schoongemaakt moet worden. Het schoonmaken is gelukkig erg eenvoudig, maar het duurt wel altijd even om te laten drogen.

???? Na het schoonmaken van de Dyson V15 filter dient deze ongeveer 24 uur te drogen. Wil de draadloze stofzuiger altijd tot je beschikking hebben, kun je het beste nog een reserve-filter kopen.

Bekijk Dyson V15-filters

Meegeleverde accesoires en borstelkopen

De Dyson V15 wordt zeer compleet geleverd (en dat mag ook), hieronder een overzicht van de verschillende accessoires en hun functies.

 • Parketborstel met lichtstraal – De ‘standaard’ borstelkop en ook direct de enige met de lichtstraal. Persoonlijk gebruik ik deze praktisch altijd. Geschikt voor harde vloeren
 • Schroefvormige klitvrije borstel – Een lange naam, voor een relatief kleine borstel. Speciaal gemaakt om haar op te zuigen en kan ideaal gebruikt worden om een kruimeldief te maken van de V15.
 • Kierenzuiger – Kleine opzetstuk om in hoeken en smalle ruimtes schoon te maken.
 • Digital motorbar vloerzuigmond – Wil je flink schoonmaken, dan is dit de beste keuze. De krachtige draaiende borstel maakt praktisch alle vloeroppervlakken schoon. Het stevige werk.
 • 2-in-1 accessoire (meubelzuigmond & zachte afstofborstel) – Kierenzuiger + zachte borstel in één. Handig voor meubels bijvoorbeeld
 • Accessoireklem voor stofzuigerbuis – Klem om andere hulpstukken op de buis vast te maken.
 • Moeilijk bereikbare plekken accessoires – Accessoire met een bocht voor de echte moeilijke plekken.
 • Muuroplaadstation + oplader – Om de Dyson V15 op te hangen en op te laden. Moet immers ook gebeuren.

Bovenstaand lijstje illustreert dat de Dyson V15 bijzonder compleet geleverd wordt.

Dyson V15 aanbieding en prijs

Oké, nu we het over de werking van deze stofzuiger hebben gehad, moeten we ook de olifant in de kamer benoemen. De prijs. De Dyson V15 is niet goedkoop, helemaal niet zelfs. Je betaalt zo’n € 749 (adviesprijs) voor dit model en dat is veel. Heel veel.

Ik had me nooit kunnen bedenken dat ik zoveel zou uitgeven aan een stofzuiger, maar na een aantal maanden gebruikt durf ik wel te zeggen: het is het geld waard. Althans, als je open staat om een dergelijk bedrag uit te geven aan een stofzuiger. Het is een beetje de Apple onder de stofzuigers, het werkt simpelweg erg goed. Het is natuurlijk helemaal mooi als je een Dyson V15 aanbieding kunt vinden.

Daar help ik je graag bij. Onderstaand prijsoverzicht wordt 2x per dag geüpdatet met actuele prijzen van de verschillende Nederlandse winkels. Zoek je een Dyson V15 aanbieding, dan kun je hieronder terecht.

Persoonlijk zou ik altijd de officiële Dyson-shop altijd even checken op aanbieding, hier komen vaak (de beste) deals voorbij.

Conclusie Dyson V15 review

De conclusie van de Dyson V15 review is dat je een zeer goede steelstofzuiger koopt. Je betaalt er een stevige prijs voor, maar het is wel een product dat ‘gewoon werkt. Geen instellingen of aanpassingen, de auto-stand aanzetten (mijn favoriet) en je kunt aan de slag.

De Dyson V15 Detect Absolute wordt zeer compleet geleverd en kan tevens als kruimeldief gebruikt worden met de opzetstukken. Ik ben enthousiast.

Dyson V15 Detect Absolute
Bezoekers beoordeling0 Stemmen
0
Pluspunten
Krachtige stofzuiger
De lichtstraal werkt verdacht goed
Goed, schoon zuigresultaat
Lichtgewicht en wendbaar
Automatisch aanpassen zuigkracht
Veel accessoires beschikbaar
Goede accuduur
Minpunten
Pittige investering voor een stofzuiger
9.5

Lees ook

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...