Review air up fles: kopen of beter niet?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

14

Door

Ruud Caris

Laatste update:

14

Air up fles

De air up fles is ongekend populair: op scholen zie ik deze waterfles steeds vaker verschijnen. Ook op kantoor, thuis, bij het sporten… Eigenlijk overal. Maar moet je deze bottle kopen, of beter niet? De afgelopen tijd heb ik deze reuk-fles uitgebreid getest en de resultaten daarvan lees je in mijn air up review.

Air up: het bedrijf

Voor ik dieper in ga op de drinkfles, wil ik eerst naar het bedrijf lijken. Wie of wat is air up?

Air up is een Duits bedrijf, opgericht door vijf mensen (Fabian Schlang, Tim Jäger, Lena Jüngst, Simon Nüesch en Jannis Koppitz) die een innovatief, nieuw product wilden creëren. Met de fles hebben ze een unieke air up drinkfles op de markt gebracht, die water drinken simpelweg lekkerder (en leuker) maakt.

De fles wordt inmiddels wereldwijd verkocht, de reviews zijn eigenlijk allemaal vrij positief. Veel mensen gebruiken deze fles om meer water te drinken.

De manier waarop deze methode werkt, met de smaakjes, kom ik later op terug. Maar het is eigenlijk een slimme manier om je hersenen voor de gek te houden.

Air up fles

Air up fles: alles wat je moet weten

De air up fles is, los van de pods en bijbehorende accessoires het enige product van het bedrijf. De nieuwste versie heeft een aantal verbeteringen waardoor de fles beter sluit.

Het principe is eigenlijk heel simpel, maar goed bedacht: je drinkt water, maar door een geurtje toe te voegen, proef je toch een smaakje. Het toevoegen van deze geur gebeurt met een zogenaamde pod, maar daarover later meer.

Doordat je tijdens het drinken dus het geurtje, bijvoorbeeld sinaasappel ruikt, denk je dat je water met een sinaasappel smaakje drinkt. Zo eenvoudig kan het zijn.

Laten we beginnen met een aantal kenmerken van de air up fles.

 • Fles is gemaakt van BPA-vrij Tritan – Dit is een sterk, maar licht materiaal gemaakt door een Amerikaans bedrijf: Eastman Chemical Company genaamd.
 • 650 ml inhoud – De inhoud van de standaard fles is 650 ml. Er zijn tegenwoordig ook andere modellen met een inhoud van 480ml en 850ml. Daarover later meer.
 • Lang, dik rietje – Je drinkt eigenlijk door een lang, dik rietje dat geïntegreerd zit in de fles. Dit kun je uiteraard los halen om schoon te maken.
 • Air up vaatwasser – De waterfles en andere onderdelen mogen niet in de vaatwasser. Schoonmaken moet dus met de hand. Ook is er accessoire te koop om de fles schoon te houden. Het mondstuk en rietje mogen wel in de afwasmachine.
 • Schroefdop – De buitenste dop van de fles is een schroefdop, met daaraan een handige draaglus.
 • Customizen – De fles wordt in een aantal standaard kleuren geleverd, maar er zijn ook andere kleuren draaidoppen en draaglussen verkrijgbaar om de fles te customizen.

De air up drinkfles lijkt in eerste instantie op een gewone drinkfles, maar zodra je de dop open doet, zie je direct de pod zitten. Deze pod kun je omhoog en omlaag trekken/drukken. Op deze manier kun je de smaak (of eigenlijk geur) activeren.

Doe je hem helemaal open, dan heb je logischerwijs meer geur dan dat je dit, maar voor een (kleiner) stukje doet. Als je klaar bent met drinken, kun je de pod weer omlaag drukken en de dop op de fles draaien.

Hoe dit in praktijk werkt, lees je verderop in de air up review.

Air up fles

Meerdere modellen

Inmiddels zijn er meerdere modellen van deze drinkfles op de markt. Zo heb je de standaard-fles, die ik ook in dit artikel van een review heb voorzien, maar er zijn er tegenwoordig nog meer.

Originele air up fles (650ml)

Air up fles

De originele Air up fles, zoals besproken in dit artikel. Deze is gemaakt van plastic en heeft een inhoud van 650 ml.

Als je niet weet welke je moet kopen, is dit het juiste beginpunt. Deze is ook de goedkoopste fles die er op dit moment beschikbaar is.

 • Inhoud: 650ml
 • Koelt niet
 • Geschikt voor alle pods

Air up steel bottle (480ml)

Air up fles steel

De air up steel bottle is, zoals de naam doet vermoeden een fles gemaakt van roestvrij staal (RVS). De inhoud is 480 ml.

Een andere, extra functie is het feit dat dranken ook koud gehouden worden. Tot wel 14 uur blijft jouw water lekker koud.

 • Inhoud: 480ml
 • Houdt 14 uur koel
 • Geschikt voor alle pods

Air up steel bottle (850ml)

Air up fles steel

Deze fles is eigenlijk hetzelfde als de hierboven besproken bottle. De inhoud is echter wat groter met 850ml.

Ook hier geldt dat dranken tot 14 uur gekoeld blijven als je gebruik maakt van deze fles.

 • Inhoud: 850ml
 • Houdt 14 uur koel
 • Geschikt voor alle pods

Hoe werkt air up precies?

Op onderstaande afbeeldingen zien we eigenlijk precies hoe de air up werkt. Je ruikt iets, maar proeft het vervolgens ook meteen.

Dit wordt de retronasale geur genoemd. Eigenlijk is het niets meer dan proeven met je neus. Zodra je iets ruikt, dan gaat het naar het reukcentrum in de neus en dit wordt door de hersenen omgezet naar smaak.

Op deze manier kun je dus eigenlijk door te ruiken, proeven. Dit klinkt misschien vreemd, maar een groot deel van onze smaak wordt door geur gedaan.

???? 80% van de dingen die je proeft, proef je niet echt. Dit ruik je. Dat is precies hoe het systeem van deze fles werkt.

Hoe werkt air up fles
Via: air-up

Air up fles waar te koop

De grote hamvraag is: air up fles waar te koop? Door de grote vraag, is het een tijdje lastig geweest om de populaire fles te kopen, er waren niet voldoende voorraden.

Zo zien we ook dat er bij meerdere retailers geen voorraad meer is, maar op het moment van schrijven kun je gewoon terecht op de officiële site. Hier worden alle flessen, accessoires en pods te koop aangeboden.

De levertijd is ook relatief kort. De producten worden vanuit Duitsland verzonden, maar mijn bestellingen waren er over het algemeen binnen twee dagen en werden met DHL geleverd.

Dus het antwoord op de vraag: air up fles waar te koop is eigenlijk heel eenvoudig: bij de officiële website van het bedrijf.

Dus wil je er één kopen, dan is dat de plaats waar je terecht kunt.

Air up fles kopen kruidvat

Je zou denken dat deze populaire water bottle ook te koop is in drogisterijen, zoals bijvoorbeeld de Kruidvat. Maar als je een air up fles wil kopen bij de Kruidvat kom je van een koude kermis thuis: de fles is er simpelweg niet verkrijgbaar.

Dat kan te maken hebben met het feit dat de makers van de fles hebben besloten niet via teveel andere winkels te willen verkopen, omdat de marges dan simpelweg hoger zijn.

Ook op de vraag: air up pods kopen Kruidvat is het antwoord hetzelfde: helaas zijn er geen officiële pods verkrijgbaar bij de drogisterijketen.

Air up fles

Air up Blokker

Een andere kandidaat om het product te kopen, is bij de Blokker. Het assortiment van deze Nederlandse winkel sluit goed aan bij een dergelijke fles. Echter als je zoekt op air up Blokker dan zul je ook hier geen waterfles vinden. Dat betekent dat je deze fles simpelweg niet bij de Blokker kunt kopen.

De reden lijkt hetzelfde te zijn: de producten heeft besloten de producten vooral via de eigen website te verkopen en kun je dus geen air up fles bij blokker kopen.

Air up Bol.com

Bij Bol.com is het een ander verhaal, daar wordt de fles wel aangeboden. Als je zoekt naar een air up op Bol, dan zul je zien dat er een product verschijnt.

Op het moment van schrijven is deze in ieder geval verkrijgbaar bij Bol.com. Wel heb ik de afgelopen periode gemerkt dat er niet altijd een voorraad beschikbaar is. Dus het is goed om te checken of er exemplaren beschikbaar zijn. Om dit zeker te weten, kun je checken of de air up bij Bol.com op voorraad is.

 De voorraad van air up op Bol.com is beperkt, check hier de actuele voorraad status!

→ Bekijk hier het volledig aanbod

Air up pods

Inmiddels weet je hoe de fles eruit ziet en werkt en waar deze te koop is. Dan is het natuurlijk logisch om de air up pods beter te bekijken.

De pods zijn eigenlijk de smaak- (of geur-) makers van het systeem. Hetgeen je proeft tijdens het drinken van water zit dus in deze pods.

De air up pods zijn er in veel verschillende smaken en biedt daarom voor iedereen wat wils. Inmiddels heb ik een smaak of 10 kunnen proberen. Hierbij heb ik inmiddels een paar favoriete pods gevonden, maar er zijn er ook die ik persoonlijk minder lekker vind.

???? Air up pods langer bewaren/goed houden, check deze handige opberghoesjes/doosjes om de smaak langer te bewaren, ook als je ze niet gebruikt!

Air up pods opberghoes/doosje

De air up pod is gemaakt van plastic (dat is eigenlijk wel een beetje jammer, maar waarschijnlijk noodzakelijk? Deze plaats je eenvoudig op het mondstuk van de fles, waarna je deze omhoog en omlaag kunt schuiven.

Als de pod omhoog is, staat hij eigenlijk open en wordt een geur afgegeven. Is hij omlaag, dan drink je gewoon water zonder dat een smaakje vrij komt.

Air up Pod
Air up pod

Hieronder een aantal kenmerken van de air up pods, wat kun je ermee en hoe lang gaan ze mee?

 • Pods zijn goed voor 5 liter – De pods kunnen gebruikt worden om ongeveer 5 liter water van smaak te voorzien. De fles heeft een inhoud van 650 ml, dus één pod kan met net geen 8 flessen gebruikt worden (7,69 om precies te zijn).
 • Zet de pods minder ver ‘open’ voor langer gebruik – Als de pod open zet, dan kun je hem ook iets minder ver open zetten. Dat betekent dat er minder geur vrij komt en je dus minder smaak proeft. Op deze manier doe je dus wel langer met de pod.
 • Geen suiker – In de pods zit geen suiker
 • Gewoon water drinken – Als je de pod helemaal naar beneden drukt, drink je gewoon water. Geen smaakje, geen geurtje.

Air up pods: de smaken

Er zijn redelijk wat smaken beschikbaar voor de air up pods. Deze kun je kopen in verpakkingen van 3 stuks (met dezelfde smaak) of je kunt kiezen voor een proefverpakking met alle ‘favorieten’ erin. Dit zijn waarschijnlijk de beste verkochte pods.

 • Watermeloen*
 • Perzik*
 • Framboos-citroen*
 • Bosvruchten*
 • Sinaasappel-vanille*
 • IJsthee perzik
 • Aarbei-Citroengras
 • Kola (nee, geen typefout;))
 • Mango-Passievrucht
 • Citroen
 • Limoen
 • Ananas
 • Basilicum-citroen
 • Appel
 • Sinaasappel-passievrucht
 • Perzik
 • Kersen
 • IJskoffie
 • Bosbes
 • Cassis
 • Pink grapefruit
 • Peer
 • Mandarijn
 • Oranje limonade
 • Lychee-rose
 • Vlierbloesem
 • Komkommer

* smaak zit in ‘favorieten’ proefverpakking

Zo zie je dat er een enorme collectie aan air up smaken beschikbaar is. Zelf heb ik ervoor gekozen om de pod niet altijd helemaal open te zetten, zodat je simpelweg langer met een exemplaar doet.

De beste plaats om de pods te kopen is wederom op de eigen website. Hier heb je het grootste aanbod van smaakjes. Bekijk hier alle smaken.

Air up pod – kosten per maand
1 pod = 5 liter
Bij 1,5 liter water is dit:

1 pod = 3,3 dagen
3 pods = € 6,95 (gemiddeld)

1 maand (30 dagen) = 9 pods = € 20,85

De Air up pods zijn eigenlijk alleen maar bij de officiële webshop te koop. Dus als je zoekt naar bijvoorbeeld Air up pods Hema, dan zul je deze daar niet vinden. De Hema verkoopt geen producten van het merk.

Air up alternatief: zijn er ook andere keuzes?

Het is een bijzonder waterfles, een mooi product. Maar de vraag is of er ook een air up alternatief is. Uiteraard ben ik op onderzoek uitgegaan, maar ben uiteindelijk tot de conclusie gekomen dat er niet echt een goede andere optie is.

Wel kun je zelf ‘handmatig’ aan de slag met een geurtje + water. Dit kan ook je hersenen voor de gek houden, zodat je smaak proeft als je water drinkt.

Eigenlijk is het principe hetzelfde: neem een sterk geurend product (denk bijvoorbeeld aan een sinaasappel) en drink water uit een rietje, terwijl je de sinaasappel onder je neus houdt. Zo ruik en drink je tegelijkertijd. Niet optimaal, maar zo kun je wel enigszins ervaren wat een air up fles doet.

Update 2023

Er zijn inmiddels een aantal ‘alternatieven’ van de air up op de markt. Deze hebben hetzelfde principe van de geurpods toegepast op andere flessen. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de Smellitwaterfles.

Is de Air up giftig?

Er zijn mensen die zich afvragen: is de Air up giftig? Het antwoord hierop is gelukkig nee, de Air up is niet giftig. Er worden alleen natuurlijk ingedrienten gebruikt voor de pods. Daarnaast zit er geen ‘smaak’ in de pods, maar alleen geur. De conclusie is: deze fles kun je dus veilig gebruiken.

Mocht je je toch nog zorgen maken, dan kun je altijd even kijken op de site wat zij zeggen over de productie en veiligheid van deze populaire drinkfles.

Wat kost het?

Natuurlijk moeten we het ook over de prijs hebben, want dat speelt natuurlijk ook mee in de beslissing. De air up fles is niet goedkoop, maar de kosten gaan op lange termijn vooral in de pods zitten. Deze zul je na elke vijf (of meer) liter nieuw moeten kopen om het systeem te gebruiken.

Hieronder een overzicht van de prijzen:

 • Starterspack (fles + 2 pods) – vanaf € 34,95
 • Pods (probeerverpakking 5 stuks) – € 9,95
 • Pods (3 stuks) – € 5,95 tot € 8,95
 • Verzending – Gratis vanaf € 29, anders € 2,95

Als je besluit een starterspack te bestellen (dus een fles + 2 pods), dan zou ik ook een proefpakket van 5 stuks bestellen. Hiermee heb je direct alle smaken om uit te proberen die het populairst zijn.

Tips voor gebruik van air up

Voordat ik naar de conclusie ga ik heb nog een aantal handige tips voor je op een rij gezet.

 • Vervang kraanwater door bruiswater – Dit geeft een hele andere smaaktwist aan het water. Persoonlijk kon ik dit erg waarderen, waar ik voor het bruiswater uiteraard de Sodastream heb gebruikt.
 • Ga zuinig om met je pods – Ik heb het al eerder benoemd, maar maak je je zorg om de kosten van de pods. Zet deze dan niet elke keer open, of kies ervoor om af en toe gewoon water te drinken uit de fles. Zo gaan de air up pods veel langer mee.
 • Bestel direct een proefpakket mee – Ga je de fles aanschaffen, bestel dan meteen proefpakket mee om de smaken te proeven. Dit is een ideale manier om te ervaren welke pods jouw voorkeur hebben.
 • Schoonmaken – Schoonmaken gaat het beste met lauw water en wat afwasmiddel. Zelf gebruik ik de speciale accessoire niet.

Air up lekt: wat kun je er aan doen?

Na de fles een jaar gebruikt te hebben, loop ik tegenwoordig bijna elke ochtend tegen een lekkende fles aan.

Als je Air up lekt, moet je er in ieder geval op letten hoe je de dop erop doet. Het lijkt er namelijk op dat het handvat aan de dop naar boven moet zitten. In meeste gevallen lekt de fles dan niet.

Als de Air up lekt, is mijn stappenplan als volgt:

 1. Draad de dop eraf
 2. Haal de drinktuit en pod eraf
 3. Maak dit droog
 4. Doe de drinktuit er opnieuw op
 5. Draad de dop er weer op en leg de fles plat op de aanrecht of tafel
 6. Wachten een paar minuten en kijk of er water ligt

Heel eenvoudig, maar uiteindelijk lijkt dit de enige manier om niet met een natte tas op school of werk aan te komen.

Conclusie air up review

In bovenstaande tekst heb ik eigenlijk al de nodige ervaring gedeeld, maar ik zal ze hieronder nogmaals samenvatten.

De conclusie van de air up review? De air up is een bijzonder en innovatief product dat over de gehele linie goed werkt. Heb je moeite met genoeg water drinken, dan is dit absoluut een goede keuze: het geeft een kleine twist aan simpel kraanwater. Dit alleen al is voor sommigen genoeg om deze innovaieve fles te kopen.

Toch zijn er ook dingen om over na te denken: de aanschaf van de fles is niet goedkoop en als je dagelijks de pods gebruikt, kan dit flink in de papieren lopen.

8Expert Score
Air up fles conclusie
Na ruime en jaar gebruik, kom ik tot onderstaande conclusie van deze Air up review.
Gebruik
7.5
Smaak
8.5
Looks
10
Prijs
6
Pluspunten
 • Goed doordacht systeem
 • Duurzaam alternatief
 • Geen suikers
 • Goede motivatie om meer water te drinken
Minpunten
 • Relatief prijzig
 • Pods zijn van plastic gemaakt
 • Lekt steeds vaker (Update na 1 jaar gebruik)

Veelgestelde vragen

De air up fles lekt, wat moet ik doen?

Als de air up fles lekt, dan is de reden waarschijnlijk dat het mondstuk er niet goed op zit. Check of hier een opening is en haal deze er een keer af en zet hem er opnieuw op.

In dit artikel heb ik nog een aantal tips voor je hoe je voorkomt (en kunt zien) of de air up lekt.

Air up fles waar te koop?

De air up fles is op meerdere plaatsen te koop, maar de beste kans heb je bij de officiële website. Ook op Bol.com vind je regelmatig voorraad van deze waterfles.

Welke smaken air up pods zijn er allemaal?

Er zijn veel verschillende soorten samen air up pods. De populairste zijn watermeloen, perzik, framboos-citroen, bosvruchten en sinaasappel-vanille.

Lees ook

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

14 gedachten over “Review air up fles: kopen of beter niet?”

 1. 2 vragen,

  Werkte het met in de vriezer leggen en het smaakje wat weer zou gaan werken?

  2e vraag,

  Ik lees dit

  Update 2023

  Er zijn inmiddels een aantal ‘alternatieven’ van de air up op de markt. Deze hebben hetzelfde principe van de geurpods toegepast op andere flessen. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de Smellitwaterfles.

  Is het ook mogelijk alle alternatieven op een rij te zetten en ook te testen evt?

  Mvg!

  Beantwoorden
  • In de diepvries heb ik geprobeerd, maar leek voor mij niet echt te werken. Er zijn echter ook mensen die erbij zweren…

   Wat betreft de alternatieven, ik weet niet of testen een reëele optie is, maar ik zal ze wel eens op een rij zetten!

   Beantwoorden
 2. las het vandaag in de Volkskrant. Meesterlijk ! prachtig ! wat een verdienmodel !
  Was ik hier maar opgekomen, had ik niet 40 jaar hoeven te werken.
  Immers, schapen zijn ervoor om geschoren te worden.

  Ruud, wat vang je voor deze bla-bla?

  Ik ga gelijk zo/n ding kopen in deze tijd van tijdelijke lage inflatie, en stop met (NL)-kraanwater

  Beantwoorden
  • Hey Leen!

   Dank voor je bijdrage. Dit product heb ik zelf gekocht en gebruikt, dus ik krijg hier geen vergoeding voor.

   Uiteraard kunnen we er allerlei macro-economische omstandigheden bij gaan halen, maar dit is voor velen een manier om meer water te drinken.

   Uiteraard is iedereen vrij om te kiezen hier wel of geen geld aan uit te geven!

   Beantwoorden
 3. NIET bestellen bij air-up!
  We hebben een bestelling gedaan maar missen gewoon 2 flessen!
  Totaal geen contact te krijgen met ze. Alleen de standaard mailtjes met stuur een foto van uw bestelling en het bestelnummer.
  Nou dat hebben we gedaan en vervolgens hoor je niks meer!
  Weg flessen weg geld.

  Beantwoorden
  • Dat is wel heel vervelend. Zelf heb ik een andere ervaring, maar geen contact krijgen is frustrerend. Hopelijk krijg je uiteindelijk nog een reactie. En flessen, of je geld terug!

   Succes!

   Beantwoorden
   • Nou ik ben elke dag aan het mailen en krijg nog steeds geen antwoord op mijn vraag waar mijn flessen blijven. Geld terug is ook goed maar je kan geen contact krijgen. Ik heb het idee dat ze steeds dezelfde mailtjes sturen het lijkt wel een robot die ze stuurt. Dus nu al weken verder en nog steeds niks binnen. Het is toch triest dat ze je niet gewoon te woord staan.

 4. Op zichzelf maakt het product waar wat het beloofd: water met een lekker smaakje.

  Echter de afdichting tussen het rubbertje en de fles is niet waterdicht te krijgen. Als de laatste restjes water worden gedronken spetter ik mezelf helemaal onder. Helaas ben ik niet de enige. Ik heb dit al van een aantal mensen gehoord.

  Is dit defect aan uw product bekend?

  Kunt u rubbertjes toesturen die wel waterdicht afsluiten?

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...