Review Sodastream: alles over zelf bruiswater maken [2021]

SodaStream review

Als je bruiswatermachine zegt, dan zeg je SodaStream. Dit merk heeft een groot deel van de markt voor het zelf maken van sodawater in de handen, maar hoe werkt een SodaStream nu in de praktijk? Wij hebben het apparaat afgelopen twee jaar uitvoerig getest en de resultaten lees je in deze SodaStream review.

De conclusie in deze SodaStream review is dat het een prettig, gebruiksvriendelijk apparaat is, waarmee je ook nog eens positief bijdraagt aan het milieu. SodaStream is ook nog eens goedkoper in de meest gevallen dan gewone spa rood en daarom zeker een aanrader.

Hoe werkt SodaStream?

Kort gezegd: SodaStream is een apparaat waarmee je in een aantal seconden bruiswater kunt maken in herbruikbare flessen door gebruik te maken van kraanwater. Het bedrijf hierachter heeft een missie geformuleerd, hoe ze met dit product de wereld willen verbeteren.

SodaStream is ontstaan, om het gebruik en daarbij behorende afval van plastic wegwerpflessen, sterk te verminderen. Deze missie van het bedrijf is ook altijd terug te vinden in hun reclame-uitingen.

Ze claimen zelfs, dat één SodaStream-fles maar liefst 2800 plastic wegwerpflessen vervangt. Los van het feit, dat dit een positieve bijdrage kan leveren aan het milieu, is het natuurlijk ook gewoon handig, om snel je eigen bruiswater te maken met een dergelijk apparaat.

Waar SodaStream begon als op zichzelf staand bedrijf in Israel, zijn ze inmiddels (in 2018) overgenomen door PepsiCo. Voor de consument is er weinig veranderd: de apparaten, cilinders, accessoires en smaken zijn nog altijd gewoon te koop.

Inmiddels zijn er meerdere modellen van SodaStream en omdat er toch wel wat verschillen in zitten, ga ik verder met het bespreken van de modellen.

SodaStream Crystal | Via SodaStream/Coolblue

Modellen Sodastream

Er is in totaal een viertal verschillende modellen van SodaStream. De SodaStream Cool, SodaStream Spirit, SodaStream Spirit One Touch en de SodaStream Crystal.

Er zijn veel overeenkomsten, maar ook een aantal verschillende tussen al deze apparaten. Eén overeenkomst is bijvoorbeeld, dat ze allemaal gebruik maken van dezelfde SodaStream cilinder, maar daarover verderop in het artikel meer (er zijn goedkopere opties namelijk..).

Voordat ik de toestellen apart uitgebreid bespreek, heb ik voor het gemak een tabel gemaakt met daarin een overzicht van de modellen en een aantal essentiële kenmerken. Deze apparaten zijn allemaal gewoon verkrijgbaar in Nederland en België, onder andere bij winkels als Coolblue, Bol en Blokker.

Omschrijving
Kenmerken
 
Onze aanrader
SodaStream Spirit
SodaStream Spirit
Bekijk bij
Bekijk prijs
Omschrijving
De SodaStream Spirit wordt handmatig bediend en voldoet prima. De flessen zijn iets luxer, maar nog steeds van kunststof. Twijfel je, ga dan voor dit model.
Kenmerken
Bediening
Handmatig

Afmeting
18,5x13x43cm

Gewicht
2,76kg

Materiaal
Kunststof

Soort fles
Kunststof

Inhoud fles
0,5L en 1L

Fles in vaatwasser
Nee
SodaStream Spirit One Touch
SodaStream Spirit One Touch
Bekijk bij
Bekijk prijs
Omschrijving
Zoals de naam doet vermoeden is de bediening van de SodaStream Spirit One Touch met één druk op de knop, waarbij je verschillende hoeveelheden koolzuur kunt instellen.
Kenmerken
Bediening
Elektrisch

Afmeting
19x13x43cm

Gewicht
3,4kg

Materiaal
Kunststof

Soort fles
Kunststof

Inhoud fles
0,5L en 1L

Fles in vaatwasser
Nee
SodaStream Crystal
SodaStream Crystal
Bekijk bij
Bekijk prijs
Omschrijving
Met stijlvolle glazen flessen en een stevige bruiswatermachine is de SodaStream Crystal de duurste, maar ook de meest luxe variant.
Kenmerken
Bediening
Elektrisch

Afmeting
20x29x45cm

Gewicht
5,7kg

Materiaal
Kunststof en metaal

Soort fles
Glas

Inhoud fles
0,7L

Fles in vaatwasser
Ja
SodaStream Cool
SodaStream Cool
Bekijk bij
Bekijk prijs
Omschrijving
De SodaStream Cool is het ‘budgetmodel’ en wordt vaak aangeboden door prijsvechters. Je krijgt een basis bruiswatermachine die heerlijk drankjes maakt.
Kenmerken
Bediening
Handmatig

Afmeting
Onbekend

Gewicht
Onbekend

Materiaal
Kunststof

Soort fles
Kunststof

Inhoud fles
0,5L en 1L

Fles in vaatwasser
Nee

Hieronder gaan we dieper in op de mogelijkheden en kenmerken van elk toestel van SodaStream. Zoals je inmiddels weet, zijn er vier verschillende modellen, waarvan er drie breed verkrijgbaar zijn. Dat is de SodaStream Spirit, Spirit One Touch en de Crystal. De SodaStream Cool is verkrijgbaar bij bijvoorbeeld Lidl, maar ook bij bijvoorbeeld de Aldi in Duitsland.

Sodastream Spirit

De SodaStream Spirit is één van de populairste modellen en biedt alle basisfuncties die nodig zijn. De looks van zowel de Spirit als de Spirit One Touch zijn gelijk, echter de bediening is wel anders.

De reguliere SodaStream Spirit heeft een grote knop bovenop, die je één, twee of drie keer moet indrukken en ~2 seconden moet vasthouden. Het aantal keren dat je op de knop drukt, bepaalt hoeveel koolzuur je in het bruiswater krijgt.

Dit model gebruik ik persoonlijk al jaren thuis en is dan ook mijn aanrader. De eenvoudig reden hiervoor is, dat je eigenlijk niets extra’s nodig hebt om lekkere ‘Spa rood’ te maken met de SodaStream. Daarnaast is hij eenvoudig schoon te maken en misstaat hij niet op bijvoorbeeld een aanrecht.

Er zijn ook luxere uitvoeringen (met glazen flessen), maar voor de meeste mensen voldoet de Spirit. In de tabel hieronder zie je een overzicht van de kenmerken met een prijsvergelijking van de SodaStream Spirit.

SodaStream Spirit
BedieningHandmatig
Afmeting18,5x13x43cm
Gewicht2,76kg
Materiaal apparaatKunststof
Materiaal flesKunststof
Fles in vaatwasserNee
Inhoud fles0,5L en 1L

Sodastream Spirit One Touch

Als je naar de buitenkant kijkt, zijn er niet zoveel verschillen met de SodaStream Spirit en de One Touch. Het verschil zit hem vooral in de manier van bedienen.

Waar de Spirit handmatig moet worden ingedrukt en vastgehouden, heeft de One Touch drukknoppen, die zorgen voor de juiste hoeveelheid bruis in het kraanwater. Deze elektrische bediening zorgt ervoor, dat je een consequente hoeveelheid koolzuur gebruikt en wellicht zelfs iets zuiniger bent bij gebruik op de lange termijn.

Met de Spirit One Touch koop je een bruiswatermachine die goed voldoet. Wil je per se de elektrische bediening, dan is dit de juiste keuze voor de juiste prijs. Heb je geen voorkeur voor de bediening, of wil je het liefst zo weinig mogelijk uitgegeven, dan is de reguliere Spirit een betere optie.

Hieronder nog een samenvatting en prijsvergelijking van de SodaStream Spirit One Touch.

SodaStream Spirit One Touch
BedieningElektrisch
Afmeting19x13x43cm
Gewicht3,4kg
Materiaal apparaatKunststof
Materiaal flesKunststof
Fles in vaatwasserNee
Inhoud fles0,5L en 1L

Sodastream Crystal

De SodaStream Crystal is de meeste luxe uitvoeren als het om bruiswatermachines gaat. Dit apparaat heeft een premium uitstraling en ook compleet andere look dan de wat goedkopere modellen.

Een ander groot verschil is dat er glazen flessen meegeleverd worden, die je direct op tafel kunt zetten voor een chique etentje. Maar misschien het grootste voordeel van deze versie is wel, dat de flessen ook in de afwasmachine kunnen. Dit is niet mogelijk met de plastic flessen van alle andere modellen.

Ben je dus op zoek naar de beste en meest luxe SodaStream, dan is de Crystal de beste keuze voor jou. Spreekt voor zich dat dit ook de duurste versie is.

SodaStream Crystal
BedieningElektrisch
Afmeting19x13x43cm
Gewicht5,7kg
Materiaal apparaatKunststof/metaal
Materiaal flesGlas
Fles in vaatwasserJa
Inhoud fles0,7L

Sodastream Cool

De SodaStream Cool is het budgetmodel en is verkrijgbaar in het wit. Het design is niet per se verfijnd, maar dit apparaat doet precies wat hij moet doen: bruiswater maken.

De flessen die je kunt gebruiken zijn 0,5 of 1L en werkt uiteraard met dezelfde CO2 cilinder dan de andere apparaten.

De Cool is wel wat lastiger verkrijgbaar dan alle andere modellen: deze vind je onder andere (online) bij de Lidl, ook al is er niet altijd voorraad. Bij de grote Nederlandse retailers zoals Coolblue en Bol is deze niet verkrijgbaar.

Neemt niet weg dat het een betaalbare SodaStream is, die prima bruiswater kan maken. Kopen kan hier.

SodaStream Cool
BedieningHandmatig
AfmetingOnbekend
GewichtOnbekend
Materiaal apparaatKunststof
Materiaal flesKunststof
Fles in vaatwasserNee
Inhoud fles0,5L en 1L

Sodastream cilinder

Om de SodaStream te gebruiken, heb je een cilinder nodig; ook wel CO2 cilinder genoemd. Deze zorgt ervoor, dat je koolzuur ook daadwerkelijk in het kraanwater kunt ‘pompen’. Er is veel te vertellen over deze cilinders, maar eerst een aantal essentiële gegevens op een rij.

Allereerst een overzicht waar cilinders verkrijgbaar zijn met de daarbij behorende prijzen.

Als je een nieuwe SodaStream koopt, dan krijg je er een cilinder bij, waarmee je 60 liter koolzuurhoudend water kunt maken. Dit is overigens een theoretische hoeveelheid, de daadwerkelijke gebruikshoeveelheid hangt af van hoeveel CO2 je per fles gebruikt. Mijn ervaring leert, dat je op ongeveer 40 – 45 liter uitkomt.

SodaStream Cilinder
Via SodaStream

Er zijn een aantal scenario’s te bedenken, die voor kunnen komen als je een SodaStream bezig.

Cilinder is leeg – Als je SodaStream cilinder leeg is kun je deze ‘omruilen’ en voor ongeveer € 13-15 euro een nieuwe ontvangen. Hierbij dien je de oude in te leveren. Doe je dit niet, zal je een toeslag betalen van 15 euro.

Extra cilinder – Wil je een tweede cilinder (en dat is wel aan te raden als je de SodaStream regelmatig gebruikt) dan kost dit € 13-15 euro + € 15 (licentie). Dat wil dus zeggen dat je ongeveer € 30 kwijt om een nieuwe cilinder aan te schaffen, die vervolgens ook weer kunt inruilen voor een nieuwe, waarbij dit € 13-15 kost.

Cilinder weer inleveren – Wellicht gebruik je de SodaStream niet meer en wil je ook de cilinder weer inleveren. Dat kan altijd, waarbij je € 2 retour zult ontvangen als ‘statiegeld/licentie’. Het verschil tussen de betaalde licentie en het terug te ontvangen bedrag bij een retour is dus erg groot.

In onderstaand schema heb ik dit nogmaals in een tabel weergegeven.

SodaStream Cilinder overzicht
InhoudVoor 60 liter bruiswater
Prijs nieuwe cilinder€ 13-15 per stuk + €15 statiegeld/toeslag
Prijs vervangende cilinder (oude cilinder moet retour)€ 13-15 per stuk
Retour bij inleveren cilinder (zonder nieuwe te kopen)€ 2
EigendomCilinders blijven eigendom van SodaStream

Is SodaStream echt goedkoper: een rekensom

Nu is het natuurlijk de vraag of SodaStream echt goedkoper is? Wij hebben een rekensommetje gemaakt om te laten zien of dat wel of niet het geval is.

Hierbij heb ik twee scenario’s gehanteerd en de prijzen van verschillende merken meegerekend, waarbij ik de prijzen bij Albert Heijn ter referentie heb gebruikt.

MerkPrijs per literPrijs per liter SodaStream*Verschil (+ = SodaStream goedkoper)
Spa rood (1,5L)€ 0,79€ 0,31€ 0,45
Spa rood (0,5L)€ 1,16€ 0,31€ 0,85
AH eigen merk (1,5L)€ 0,26€ 0,31– € 0,05
AH eigen merk (0,5L)€ 0,32€ 0,31€ 0,01
Sourcy (1L)€ 0,75€ 0,31€ 0,44
Bar-le-Duc (1,5L)€ 0,57€ 0,31€ 0,26
*Uitgaande van een gemiddelde ‘opbrengst’ van 45 liter per cilinder / prijs per cilinder € 14

Dit heb ik ook nog in een staafdiagram gezet om de verschillen beter weer te geven.

Uitgaande van een gemiddelde ‘opbrengst’ van 45 liter per cilinder / prijs per cilinder € 14

Het antwoord op de vraag is dus: is SodaStream goedkoper kunnen we nu geven. Meestal wel, afhankelijk van het merk. Daarbij hebben we de prijs van de initiële aanschaf niet meegeteld.

Goedkopere SodaStream CO2 cilinders

Er zijn echter ook alternatieven voor deze relatief dure SodaStream cilinders, alleen moet je daar wel de grens voor over.

In bijvoorbeeld Duitsland zijn er een aantal winkelketens, die vervangende SodaStream cilinders aanbieden met een ‘eigen merk’. Los van de opdruk, zijn deze cilinders identiek aan die van SodaStream en kan ik uit eigen ervaring vertellen dat deze goed werken.

Het verschil in prijs is relatief groot. Bij bijvoorbeeld de Duitse DM (drogist) en eveneens Duitse Aldi worden ze aangeboden voor ongeveer € 6. Hierbij dien je ook een oude (al dan niet originele) SodaStream cilinder in te leveren. Dat scheelt toch een kleine 10 euro. Het nadeel hiervan is, dat je ook voor vervangende cilinders terug moet naar Duitsland, omdat deze in Nederland niet aangenomen worden.

Zelf ben ik nog geen Nederlandse winkels tegengekomen, die SodaStream cilinders van een eigen merk aanbieden.

SodaStream Spirit | Via Coolblue/SodaStream

SodaStream siroop en drops

Naast ‘gewoon’ bruiswater maken, kun je er ook voor kiezen, om een smaakje toe te voegen. Dit doe je met SodaStream siroop of drops.

Deze flesjes, die los te koop zijn, bevatten een ‘geconcentreerde’ smaak, waardoor je met een kleine hoeveelheid veel smaak aan het bruiswater kunt geven. Er zijn hierbij veel verschillende smaken, waaronder allerlei frisdranken zoals bijvoorbeeld cola en sinas. Deze SodaStream siroop is tegenwoordig op veel plaatsen in Nederland te koop.

De SodaStream drops geven een lichte, subtiele smaak aan het bruiswater en zijn soms net die kleine twist die soms nodig is. Zie het bijvoorbeeld, als een schijfje citroen uitpersen in het water (of Spa rood), om zo wat extra smaak te geven.

Het behoeft geen uitleg dat er allerlei zoetstoffen in deze SodaStream siroop zit, dus het is niet per se gezonder (of minder gezond) dan frisdrank.

> Bekijk hier alle SodaStream siroop en drops

SodaStream aanbieding

Wellicht ben je ook op zoek naar een goede SodaStream aanbieding en gelukkig zijn deze er ook regelmatig. Er zijn om te beginnen altijd wat verschillende ‘samenstellingen’ van bundels. Persoonlijk zou ik altijd kijken naar een apparaat + cilinder, aangevuld met meerdere flessen en eventueel een extra cilinder. Op deze manier kun je meteen goed van start.

De echte goede SodaStream aanbiedingen komen ook een paar keer per jaar voorbij. We zien dit vooral zo richting de lente zomer, maar ook tijdens de warme dagen/weken willen ze nog wel een stunten met de prijzen.

Om de actuele SodaStream aanbiedingen te checken, heb ik hieronder een aantal handige links voor je geplaatst.

Bekijk actuele aanbiedingen bij:

Review SodaStream (Spirit)

De afgelopen jaren heb ik de SodaStream Spirit intensief gebruikt (dagelijks), dus heb ik inmiddels een vrij goed beeld van hoe het apparaat werkt. Misschien zegt het feit dat ik hem nog steeds gebruik genoeg, maar ik ben dus erg enthousiast.

Het apparaat staat standaard op het aanrecht thuis en we hebben een drietal flessen water (1L) koud staan. Overigens goed om te weten: in de flessen past wel 1 liter water, echter is er een streepje zichtbaar tot waar de fles gevuld kan worden.

Doe je er meer kraanwater in dan het streepje, dan zorgt het toevoegen van bruis met de SodaStream ervoor dat deze volledig overloopt (of eigenlijk overspuit). In het begin vergeet je dit wel eens, dus dan heb je even wat water om op te ruimen.

Zodra je hier aan gewend bent en een lege fles direct weer in de koelkast zet met kraanwater tot aan het streepje (840ml), heb je ook de volgende keer weer koud drinken. Persoonlijk gebruik ik alleen de 1L-flessen; de 0,5L-flessen gebruik ik eigenlijk nooit omdat ik ze simpelweg te klein vind.

Qua gebruik is de SodaStream niet enorm spannend: zorgen dat de fles er goed in zit en vervolgens op de knop drukken. Mijn ervaring is dat ik ongeveer twee keer moet drukken (~2 seconden) om de ideale hoeveelheid koolzuur te krijgen.

Het vervangen van de SodaStream cilinder is ook erg eenvoudig: een kwestie van de oude eruit draaien en de nieuwe er weer in. Ik schat dat ik – afhankelijk van het gebruik – zo’n 40-45 liter spuitwater kan maken met één CO2 cilinder. Omgerekend maakt dit het – los van het afval – ook nog eens voordeliger.

9Expert Score
Ga ervoor…

Met de SodaStream maak je niet alleen heel eenvoudig bruiswater, je draagt ook nog eens bij aan het milieu. De SodaStream Spirit is eenvoudig in gebruik, er kan eigenlijk weinig misgaan. Het is daarom ook een apparaat dat ik zou aanbevelen!

Pluspunten
  • Eenvoudig in gebruik
  • Bespaart veel plastic
  • Koolzuurniveau zelf te bepalen
  • Er zijn maar weinig onderdelen die kapot kunnen gaan
  • Heerlijk smakend bruiswater
Minpunten
  • Je haalt ongeveer 40-45L uit één cilinder in plaats van 60L
  • Je hebt een tweede cilinder nodig om er echt effectief gebruik van te maken

Veelgestelde vragen over SodaStream

Kunnen SodaStream flessen in de vaatwasser?

Het antwoord is: dat ligt eraan. Er zijn modellen waarvan de flessen in de vaatwasser kunnen, bij andere is dat weer niet het geval.

Zo kunnen SodaStream flessen van de Crystal bijvoorbeeld wel in de vaatwasser, maar van modellen zoals de SodaStream Cool, Spirit of One Touch kunnen niet in de vaatwasser. Deze zijn van plastic en zullen vervormen in de afwasmachine.

Wat is de prijs van een SodaStream cilinder?

De prijs van een SodaStream cilinder is ongeveer 30 euro als je geen lege cilinder inlevert. Lever je wel een oud (en leeg) exemplaar in, dan kost een nieuwe in Nederland ongeveer 14 euro.

In het buitenland zijn er goedkope alternatieven, bijvoorbeeld bij de Duitse Aldi of DM (drogisterij), waar je voor nog geen 6 euro een nieuwe CO2 cilinder voor de SodaStream kunt ontvangen.

Waar is SodaStream te koop?

SodaStream apparaten kun je op meerdere plaatsen aanschaffen, onder andere bij Bol, Coolblue, Blokker en MediaMarkt. Voor verschillende prijzen en modellen, hebben we een mooi overzicht gemaakt in dit artikel.

Headerafbeelding: Coolblue/SodaStream

Tags:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

 
 

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

 

GadgetsDaily
Logo