Een elektrische step is vaak niet goedkoop. Zeker de steps die in Nederland en België de openbare weg op mogen, kosten behoorlijk wat. Maar hoe werkt de verzekering voor een step eigenlijk?
Je doet graag zo lang mogelijk met je elektrische step. Een verzekering kan daardoor erg handig zijn. Je beschermt jezelf daarmee bijvoorbeeld tegen diefstal, of bij een aanrijding. Er zijn alleen behoorlijk wat voorwaarden waar zowel jij als de step aan moeten voldoen, voordat je zo’n verzekering mag afsluiten. Hieronder zie je welke dat zijn.
Let op: de eerste vragen zijn op Nederland gericht, omdat in België andere voorwaarden gelden. Onderaan vind je info over het verzekeren van een elektrische step in België.
Moet je een elektrische step verzekeren in Nederland?
Hier kunnen we heel kort zijn. Ja. Je moet in Nederland een verzekering afsluiten wanneer je wilt rijden op een (deels) gemotoriseerd voertuig. De elektrische step valt daar ook onder. Dat komt omdat we in Nederland de ‘Wet Aansprakelijkheidsverzekering’ hebben. Daarin staat vermeld dat je over een verzekering moet beschikken in het geval van een elektrische step.
Lees ook: deze steps mogen wel op de openbare weg
Voorwaarden voor een stepverzekering
Een step is een alternatief voertuig. Dat betekent dat je er niet zomaar een standaard fietsverzekering of scooterverzekering voor kunt afsluiten. Daarom hebben de verzekeringen voor steps ook weer unieke voorwaarden. Hieronder een verzameling van die voorwaarden.
- De step moet goedgekeurd zijn door de RDW.
- De step rijdt maximaal 25 kilometer per uur.
- De step moet toegelaten zijn als ‘bijzondere bromfiets’, zoals bijvoorbeeld de Segway.
- Je moet de step van een kenteken kunnen voorzien.
In Nederland betekenen de bovenstaande vier voorwaarden al snel een bottleneck. Er zijn namelijk maar heel weinig steps die op de openbare weg mogen rijden. Het proces om de goedkeuring te krijgen is voor veel fabrikanten van elektrische steps te moeilijk of te duur. Daardoor zijn er slechts een handjevol steps waarmee je in Nederland mag rijden én die je dus kunt verzekeren.
Waar kun je de elektrische steps verzekeren?
Gelukkig zijn er wel een aantal elektrische steps die te verzekeren zijn. Zo heeft Segway bijvoorbeeld enkele vervoersmiddelen laten keuren, waardoor je er nu mee op de openbare weg mag rijden. Maar er zijn nog een aantal andere merken die het proces van keuring doorlopen hebben. Die steps kun je verzekeren bij de volgende bedrijven:
- Centraal Beheer
- Univé
- InShared
- Hema
Al deze partijen hebben hun eigen voorwaarden voor de step verzekering, en ook hun eigen prijzen. Die variëren op het moment van schrijven ergens tussen de (vanaf) € 4,50 en € 6,00 per maand. Geen astronomische bedragen, maar toch goed om alle voorwaarden en prijzen eens goed te vergelijken.
Welke dekkingen zijn er voor een elektrische step?
Net zoals met auto’s en fietsen, kies je voor een elektrische step verzekering ook uit drie verschillende niveau’s. Je hebt de reguliere WA-verzekering, een All-risk verzekering, en aanvullende modules. Dit zijn ze in het kort.
WA-verzekering
De WA-verzekering is de meest basic verzekering. Daarmee ben jij beschermd wanneer je tijdens het rijden op de step bij andere mensen schade veroorzaakt. Dit is direct ook de verzekering die ten minste verplicht is om af te sluiten. Zonder deze verzekering moet je zelf opdraaien voor de schade die je veroorzaakt.
All-risk verzekering
Koop je een dure step, zoals de Boosted Rev die een behoorlijk groot prijskaartje heeft (maar nog niet legaal is in Nederland)? Dan kun je zodra het wél legaal is, misschien een betere verzekering gebruiken dan alleen de WA-verzekering. Met een all-risk verzekering – die overigens een stuk duurder is – ben je ook verzekerd van schade aan je eigen step, bijvoorbeeld wanneer je er zelf mee valt, zonder dat er iemand anders bij betrokken is.
Extra aanvullende elementen
Daarnaast kun je ook nog extra’s afsluiten. Denk daarbij aan een ongevallenverzekering voor ‘inzittenden’. Dus mensen met wie jij samen op de step staat of zit. Daarnaast kan ook rechtsbijstand goed uitkomen, omdat het weleens voorkomt dat de schuld niet direct bij de tegenpartij gelegd kan worden.
Met rechtsbijstand zorg je ervoor dat je in dat proces wordt bijgestaan. Zo weet je zeker dat jij geld krijg van de tegenpartij, of dat je wordt ondersteund bij eventuele rechtszaken. Ook deze twee elementen kosten nog enkele euro’s extra per maand.
Verschil tussen België en Nederland
Beide landen zijn slechts door een landsgrens gescheiden, maar de verschillen op het gebied van regelgeving kon niet veel meer verschillen dan dit.
In België valt een step met elektromotor namelijk onder dezelfde regels als fietsers. Dat geldt ook voor het afsluiten van een verzekering. Je hebt in België dus geen aparte verzekering nodig, en kunt gewoon een algemene familiale verzekering, of burgerlijke aansprakelijkheid afspreken.
De verzekering voor elektrische steps afsluiten is dus een stuk eenvoudiger in België dan in Nederland. Voor Nederland is het nog even afwachten wat de overheid gaat doen om het gebruik van de steps te reguleren.
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?