Elektrische steps worden steeds populairder en terecht: het is een superhandig ‘groen’ vervoersmiddel. Maar er zijn nogal wat dingen waar je op moet letten als je een elektrische step gaat kopen. Wij hebben alle details voor je op een rij gezet! Zo weet je welke je moet kopen, maar ook of (en hoe) je er mee op de Nederlandse en Belgische openbare weg mag.
Elektrische step: steeds populairder
Net als in veel andere mobility-categorieën, zien we dat elektrische voertuigen aan een flinke opmars bezig zijn. Dat geldt niet alleen voor auto’s en fietsen, maar ook elektrische steps.
De elektrische step wordt steeds meer gebruikt om korte afstanden te overbruggen. Je bent flexibel, wendbaar en kunt snel door het drukke verkeer navigeren. Het is dan ook niet zo gek dat deze steps steeds populairder worden overal ter wereld. Ook in Nederland en België zien we steeds meer van deze voertuigen verschijnen in het straatbeeld.
Er zijn – zoals je je kunt voorstellen – veel verschillen bij het kopen van elektrische steps, die betrekking hebben de op kwaliteit, maar ook de actieradius en de stabiliteit. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van de deze populaire steps om zo een beter beeld te krijgen bij deze steeds populairder wordende vervoersmiddelen.
Zoek je een step zonder elektrische aandrijving, dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een autoped, of als je tricks wil doen, voor een stuntstep.
Welke elektrische step kopen: een overzicht
Voordat ik dieper inga op de mogelijkheden, allereerst antwoord op de vraag: welke elektrische step moet je nu kopen? Hieronder een lijstje met mijn persoonlijke top 3 elektrische steps van dit moment.
Dit lijstje is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen, in combinatie met uitgebreid onderzoek.
Mag je ermee op de openbare weg?
Een veelgestelde vraag bij Elektrische steps is: mag je ermee op de openbare weg? Het antwoord daarop is niet eenduidig, maar op dit moment zijn er nog niet veel steps die op de openbare weg mogen rijden.
Om wel toestemming te krijgen, moet de step eerst aangemeld en gekeurd worden door de Rijksoverheid, om uiteindelijk toestemming te krijgen op de openbare weg te rijden. Mocht deze goedkeuring er zijn, dan zijn er nog een aantal voorwaarden waar je in Nederland aan moet voldoen.
We hebben ze hieronder voor je op een rij gezet:
- Om dit überhaupt te mogen doen, moet je minimaal 16 jaar oud zijn
- Je hebt een bromfietsrijbewijs nodig (of een regulier rijbewijs)
- Op de weg ben je een brom-/snorfiets, daarom moet je je ook aan de regels houden geldend voor deze voertuigen
- Verlichting is tevens verplicht
- Je moet op het (brom-)fietspad rijden
- De elektrische step moet verzekerd zijn
- Als je step harder gaat dan 25km/h, moet je ook een helm dragen
- Naast verzekering, is ook een kenteken verplicht
- De step moet dus een Nederlands of Europees typegoedkeuringsmerk en typegoedkeuringsnummer hebben
Meer details kun je vinden op deze site van de politie.
Hoe weet ik of mijn step op de openbare weg mag?
Nu is het natuurlijk de vraag: mag jouw step op de openbare weg in Nederland? Er zijn helaas geen lijsten die bekend maken welke voertuigen, merken en types er precies goedgekeurd zijn, daarom is de eenvoudigste manier om dit te doen door contact op te nemen met de fabrikant om vervolgens de vraag simpelweg te stellen. Ze moeten je een antwoord kunnen geven.
Rij je rond op een step die geen officiële goedkeuring heeft zul je een boete krijgen en is er de mogelijkheid dat jouw e-step in beslag genomen zal worden, zonde. Daarom kun je beter even goed checken of jouw step wel op de weg mag, voordat je jouw ‘speeltje’ weer af moet geven.
De wet nalezen hierop, deze details kun je hier vinden.
Elektrische step voor kinderen en volwassenen
Er zijn veel verschillende soorten steps, die is niet alleen qua formaat, maar ook de kwaliteit speelt een grote rol.
Vaak wordt er eerst naar de prijs gekeken als iemand een elektrische step wil aanschaffen, waarbij we je alvast kunnen verklappen: de goedkopere modellen zijn over het algemeen niet geschikt voor volwassenen.
Er wordt bij deze steps altijd aangegeven hoeveel de maximale belasting is, waarbij je dus kunt kijken of deze überhaupt geschikt is voor volwassenen. Je kunt je voorstellen dat de elektrische motor (en vaak dus ook accu) groter moet zijn om een volwassenen voort te bewegen dan kinderen.
Mocht je denken een koopje gevonden te hebben, dan is het dus vaak een kinderstep. Check dit dus altijd, het zou zonde zijn als je een step koopt die later compleet ongeschikt blijkt te zijn voor jouw gewicht.
Over het algemeen wordt overigens geadviseerd om kinderen onder de 8 jaar niet op een elektrische step te laten rondrijden.
Populaire step: Xiaomi M365 elektrische step
De Xiaomi M365 is een bijzonder populaire step wereldwijd: er wordt dan ook veel gebruik van gemaakt. Zo gebruikt elektrische stepverhuurder Bird een aangepaste versie van deze step om te verhuren.> Ben je op zoek naar de Xiaomi M365, dan kun je bij BOL of vroem.nl (goedkoopste) terecht.
Deze step is officieel niet op de openbare weg toegestaan in Nederland, omdat er geen RDW-goedkeuring is. Toch zijn er al heel veel van verkocht in Nederland, al dan niet vanuit China. Deze step is inmiddels ook gewoon verkrijgbaar in Nederland.
Lees ook: Review Xiaomi M365, bijzonder goede elektrische step met één grote maar…
Deze step beschikt over een range van zo’n 30 km, waarbij het maximale gewicht 100 kg is. De topsnelheid is 25 km/h, als deze op de originele firmware draait. Hieronder een aantal aanbieders van deze populaire step: de Xiaomi M365.
Accu: hoe ver kun je op één acculading?
Dat is een vraag die niet eenduidig te beantwoorden is. Er zijn veel verschillende factoren die invloed hebben op de actieradius van een elektrische step.
Dit hangt allereerst af van de capaciteit van de accu: hoe groter hoe verder je kunt steppen, dat is logisch. Maar er zijn nog meer factoren die een grote rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht van de bestuurder, de (tegen)wind, het wegdek, de banden en meer.
Er wordt wel altijd een actieradius genoemd door de fabrikant op de site. Nu leert de ervaring dat dit niet altijd gehaald wordt, omdat dit vaak onder optimale omstandigheden is. Hoever jouw step in praktijk kan, is dus niet zomaar even aan te geven.
Dit is een kwestie van trial and error (hopelijk geen error trouwens;)). Hou er bij aanschaf dus ook rekening mee dat je de capaciteit iets groter pakt dan de afstand die je minimaal nodig hebt, om zo te zorgen dat je niet stil komt te staan onderweg. Ga gemiddeld uit van zo’n 45 minuten stepplezier op één volle accu.
Daarnaast is er ook een levensduur van de accu en die is sterk afhankelijk van gebruik. Je mag er vanuit dat gaan dat deze sowieso een laadbeurt of 500 mee zal gaan, maar in de tussentijd wel iets in capaciteit zal afnemen. Uiteraard kun je nog gewoon verder rijden, ook na 500 laadcycli, maar de actieradius zal dan wel minder worden.
Omdat een elektrische step vaak een aankoop voor de lange termijn is, dien je er rekening mee te houden dat de accu ooit vervangen moet worden. Het is dan handig om te weten of je een reserve-accu kunt kopen bij de fabrikant.
> Alle details over de populaire Xiaomi M365 elektrische step
Wat zegt het vermogen van een elektrische step?
Het vermogen van een elektrische step zegt iets over de ‘kracht’ ervan. Hoe hoger het wattage, hoe sneller je accelereert en (soms) ook hoe sneller je gaat.
Er zijn verschillende wattages te vinden in de stepwereld, waardoor de prijs uiteraard ook bepaald wordt. Ben je van plan op vlakke wegen te gaan steppen en wil je redelijk kunnen accelereren, dan zouden wij adviseren voor minimaal 500 watt te gaan. Ga je lager, dan is er kans dat hij erg veel moeite heeft met kleine heuveltjes op oplopende wegen.
Ben je van plan om veel heuvels op te gaan of heb je meer vermogen nodig, ga dan zeker voor een step die 750 watt of meer heeft. Op deze manier heb je net die extra kracht die nodig is om beter je einddoel te bereiken zonder steeds verder stil te vallen.
Lees ook: de Kugoo S1 is een bijzonder interessante en betaalbare elektrische step
Elektrisch step met zadel
Een step met accu is er simpel gezegd in twee varianten: met en zonder zadel. De traditionele step met een elektrische motor sta je continu op, wil je wat meer comfort tijdens het steppen, dan is een elektrische step met zadel een goede optie.
Lees ook: Elektrische step met zadel: deze modellen zijn toegestaan op de Nederlandse wegen
Door te kiezen voor een step met zadel worden lange afstanden wat prettiger, waarbij je uiteraard wel altijd nog rekening moeten houden de actieradius van de step. Er zijn tegenwoordig steeds meer modellen met een zadel, die allerlei verschillende vormen hebben. Niet iedereen is gecharmeerd van een standaard-step met een zadel, maar qua comfort is het uiteraard wel een aanrader.
Kun je ze ook inklappen?
Als je gaat forenzen met je elektrische step, is het handig als je deze in kunt klappen. Zo kun je hem eenvoudiger meenemen waar je naartoe gaat. Er zijn verschillende modellen, sommige zijn inklapbaar, sommigen niet. het is dus verstandig goed op te letten of dat wenselijk is voor jou bij aanschaf van een step.
Een andere factor die hier een rol bij speelt is natuurlijk het gewicht van de step. Hoe zwaarder, hoe meer gewicht je ook moet dragen. Ga er wel vanuit, hoe lichter de step, hoe lichter de accu en hoe kleiner het vermogen en de actieradius. De keuze moet je dus zelf maken, wil je een draagbare step, of ga je voor een statische step die niet inklapbaar is.
Hoeveel kost een elektrische step?
Dat is eigenlijk dezelfde vraag als: wat kost een auto? Dat is lastig eenduidig te zeggen. De allergoedkoopste kinder elektrische step zal rond de 100 euro liggen, maar daar is de kwaliteit dan ook naar. De actieradius is vrij beperkt en ook de kracht (het vermogen dus) van de step is niet om over naar huis te schrijven. Er zijn echter zeker situaties te bedenken waarin dit meer dan voldoende is.
Voor volwassenen zijn er steps te vinden vanaf een kleine 300 euro, maar wil je in een hoger segment, dan ben je duizenden euro’s kwijt.
Zoals aangegeven, er is geen duidelijke prijs te geven voor een step zonder jouw wensen en voorkeuren te kennen, maar laten we generiek zeggen dat een elektrische step voor volwassen tussen de 300 en 3.000 euro zal liggen. Een kinderstep begint bij 100 euro en loopt op tot 500+ euro.
Wat je precies koopt, is afhankelijk van jouw wensen, waarbij je uiteraard ook naar je portemonnee moet kijken.
Er zijn dus nogal wat dingen waar je op moet letten en aan moet denken als je overweegt een elektrische step wil kopen. Hieronder vatten we ze nogmaals samen.
- Check goed of jouw step op de openbare weg mag
- Hou het vermogen in de gaten: wil je sneller accelereren of heb je heuveltjes die op of af moet, denk dan aan het aantal watt.
- Hou er rekening mee: sommige elektrische steps kun je niet inklappen
- Wil je een zadel op de step
- Hou rekening met de maximale belasting, als volwassene wil je geen kinderstep kopen waarmee je niet vooruit komt
- Check of er vervangende accu’s verkrijgbaar zijn
- Denk aan je verzekering en kentekenplaat
- Geniet vooral van dit speciale, groene voertuigje 🙂
Heb je nog vragen, laat het vooral weten in de comments!
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?