Xiaomi M365 elektrische step scooter: alles wat je moet weten (+ waar je beste kunt kopen)

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Tegenwoordig zijn elektrische steps steeds populairder en één van de modellen die veel aandacht krijgt is de Xiaomi M365. Wij hebben alles over deze step wat je moet weten voor je op een rij gezet.

Xiaomi M365 elektrische step scooter: de details

De Xiaomi M365 is één van de populairste elektrische steps die wereldwijd verkocht wordt, maar wat kun je er eigenlijk allemaal mee? We hebben een paar details voor je op een rij gezet voor de reguliere versie.

  • Maximale snelheid: 25km/h
  • Bereik: 30 km (onder ideale omstandigheden)
  • Vermogen motor: 250W
  • Gewicht: 12,5kg
  • Stuur neerklapbaar
  • Luchtbanden
  • Remmen + ABS
  • Cruise control!
  • Opladen: 5,5 uur

Maar dat is natuurlijk alleen op papier, we gaan hierna nog verder in de op de mogelijkheden van de Xiaomi M365. Maar allereerst willen we een aantal dingen verduidelijken.

Lees ook: Review Xiaomi M365, bijzonder goede elektrische step met één grote maar…

Hieronder alvast een overzicht van de Xiaomi M365-prijzen.

Meerdere versies: wat is de Xiaomi M365 Youth Edition?

Van de Xiaomi M365 elektrische step zijn er meer beschikbaar: zo zien we in het buitenland vaak de ‘Europese’ versie. Dit wil niets meer zeggen dan dat de juiste stekker meegeleverd wordt, al dan niet met een verloopstuk. 

Een ‘echt’ ander model is de ‘Youth Edition’, een speciale, aangepaste versie van de M365. Zoals de naam doet vermoeden is deze qua specificaties iets minder dan het originele model. Dat wil zeggen dat de theoretische afstand die je ermee kunt afleggen op 20km staat, ten opzichte van 30km van het originele model. 

Mocht je dus een minder grote actieradius nodig hebben, dan is de Youth-edition een goede optie die vaak ook goedkoper is dan zijn grote broer. Hou er wel rekening mee dat de genoemde 20km in de praktijk lager zal uitvallen, afhankelijk van omstandigheden waaronder het gewicht van de berijder van de step.

Het is dus goed te vergelijken en kijken welke versie je koopt. Staar je niet alleen maar blind op de prijs, terwijl je misschien toch onbewust voor de Youth Edition van de M365 kost.

Xiaomi M365 kopen

Er zijn steeds meer plaatsen waar je de Xiaomi M365 Electric Scooter kunt kopen, zowel in Nederland als in het buitenland. Wij hebben een uitleg voor je gemaakt wat nu precies de verschillen zijn en vooral: waar kun je hem het beste kopen.

#1 In Nederland of België kopen

De Xiaomi M365 elektrische step is gewoon in Nederland te koop, waarbij de verkoper je officieel garantie moet geven. Daarnaast is het veel eenvoudiger hem retour te sturen: je hebt als consument 14 dagen het recht het product terug te sturen zonder opgaaf van reden volgens de Nederlandse wet.

Maar als je besluit hem in Nederland te kopen, dan is er wel één nadeel: de prijs! Vaak zien we dat deze een stuk hoger ligt, zo niet twee keer zo hoog, dan in bijvoorbeeld China. Dat is dus een concessie die je moet doen om hem snel in huis te hebben en een stukje extra zekerheid. 

Lees ook: Xiaomi M365 accessoires: dit zijn echte aanraders

Xiaomi M365 elektrische step in Nederland en België

#2 In China kopen

Xiaomi is een Aziatisch merk en het is dan ook logisch dat ze goed vertegenwoordigd zijn in Chinese shops. Gelukkig kunnen we tegenwoordig ook vanuit Nederland en België shoppen in China en daar dus de Xiaomi M365 e-step kopen.

Er zijn ook hier een aantal zaken waar je aan moet denken. Ga er vanuit dat de levertijd lang is, veel langer dan je gewend bent. Dat heeft enerzijds met de verzendmethodes te maken, maar ook de douane kan het pakketje nog een tijdje vast houden om te bekijken hoeveel belasting en andere kosten er verschuldigd zijn.

Er zijn echter altijd opties om voor snelle verzending te gaan met bijvoorbeeld DHL of UPS, maar hier betaal je uiteraard wel extra voor. 

Een tweede aandachtspunt zijn de douanekosten, die bedragen los van 21% BTW ook nog extra kosten voor het afhandelen van het geheel. Vaak wordt het volledige bedrag in rekening gebracht door de afleverende postbezorger. Er bestaat een mogelijkheid (of vanuit sommige shops zelfs een garantie?!) dat je geen extra kosten krijgt bij de douane, maar dat is officieel niet de bedoeling. Koop je in China, ga er dan vanuit dat je extra kosten hebt, zo niet, dan heb je geluk gehad.

Een voordeel van de M365 in China kopen is de prijs: er wordt vaak gestunt met prijzen en extra kortingen in de vorm van couponcodes, waardoor je hem voor een aantrekkelijke prijs kunt krijgen. Als je rond de 300 euro uitkomt, heb je het in China heel erg goed gedaan, maar vaak zien we de prijzen iets hoger liggen.

Soms zijn er ook Chinese aanbieders die hem al in een Europees warehouse hebben, waardoor je dus geen douanekosten en BTW hoeft te betalen op de step. Vaak zien we dat de prijs dan wel wat hoger is.

Als je dus in China koopt, moet je veel geduld hebben en rekenen op extra kosten. Is dat de moeite waard, dan is China de beste plek om te bestellen, waarbij het retourneren wel lastig (en vooral duur) wordt…

Er zijn in China meerdere plaatsen waar je terecht kunt om de M365 te kopen. Met onderstaande shops hebben wij persoonlijke goede ervaringen.

Xiaomi M365 elektrische step in China

#3 Elders kopen

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om de Xiaomi M365 aan te schaffen, anders dan in China of Nederland. Hierbij willen we Amazon nog even uitlichten, waarbij je (vanuit Duitsland) een step kunt kopen. Er zijn hier regelmatig aanbiedingen die dit aantrekkelijk en relatief snel maken, maar je moet dit wel goed in de gaten houden.

Xiaomi M365 elektrische step in Duitsland

beginnersguide voor stepgebruikers

Accessoires die we aanraden

Er zijn voor de Xiaomi M365 een aantal onderdelen en accessoires te koop, waarbij je er het beste standaard een aantal van kunt bestellen.

Zo zijn de banden van deze elektrische step luchtbanden, die lek kunnen gaan. Uiteraard kun je ze zelf plakken, maar het is sowieso goed een setje (of twee) reserve banden te bestellen.

Mocht je niet echt behoefte hebben om je band te plakken, zorg er dan voor dat je de ’tubeless’ banden besteld, die geen binnenband hebben en dus in principe niet lek kunnen gaan. Op deze manier hoef je minder rekening te houden met een platte band en als je reviews leest, gebeurt dit vrij regelmatig. 

Natuurlijk zijn we zelf ook op onderzoek uitgegaan en daar is een uitgebreide lijst uitgekomen. Die kun je hier vinden.

Lees ook: Xiaomi M365-accessoires, deze raden wij aan!

Mag ik ermee op de openbare weg?

Dan komt nu natuurlijk de hamvraag: mag je met de Xiaomi M365 officieel op de openbare weg in Nederland? De korte versie: Nee, dat mag niet.

De Xiaomi M365 elektrische step heeft geen Europese goedkeuring en mag daarmee officieel niet op de Nederlandse (en Belgische) openbare weg. Daarnaast is het verplicht de e-step te verzekeren en dat kan niet zonder deze EU-goedkeuring.

Er zijn overigens wel verhalen dat ze wel verzekerd konden worden, maar door strenger toezien van de RDW is dit een stuk lastiger geworden vanaf september 2018.

Er zijn echter weinig verhalen bekend van mensen die aangehouden zijn en een bekeuring hebben gekregen met een elektrische step en dus ook specifiek de Xiaomi M365. De kans is ook relatief klein dat de fabrikant deze goedkeuring in Europa gaat aanvragen.

Alle regels rondom elektrische steps op de openbare weg kun je hier lezen.

Alternatief: de Kugoo S1 is een populaire en vooral betaalbare step die qua specs op bepaalde punten wat voor ligt op de Xiaomi M365

Xiaomi M365: doen of niet?

Nu is het natuurlijk de grote vraag of je de Xiaomi M365 wel of niet moet kopen? Op dit moment is het één van de populairste elektrische steps en dat heeft een reden: de prijs- kwaliteitverhouding is erg goed. Nadeel is natuurlijk wel dat je er officieel niet mee op de weg mag en dat – als je hem goedkoop wil aanschaffen – je dit in China moet doen. 

Dit laatste is natuurlijk niet onoverkomelijk, maar wel iets om mee te nemen in je overweging. Daarnaast is het onbekend of er binnenkort actieve handhaving gaat komen op de Nederlandse openbare wegen.

Benieuw hoe de step in praktijk bevalt, check dan onze uitgebreide review van de Xiaomi M365.

De mogelijkheid om in Nederland ermee op straat te rijden buiten beschouwing gelaten, is het op dit moment in ieder geval een goede aanschaf. Je koopt een kwalitatief hoogwaardige elektrische step die degelijk gebouwd is en een aantal handige functies heeft zoals cruise control.

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...