Stuntstep: alles wat je moet weten over deze steps (+aanbiedingen)

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Er zijn verschillende soorten steps die allen een eigen doel dienen. Eén daarvan is de stuntstep en daar gaan we hier dieper op in. Wat kun je er allemaal mee, waar moet je op letten en wat zijn de verschillen met gewone steps?

Waarom een stuntstep?

Oké, misschien is dit wel een inkoppertje, maar toch wil ik er even op ingaan. Stuntsteps zijn steviger dan andere steps en vooral ontworpen om tricks mee uit te voeren. Dit kan op bijvoorbeeld een ramp in een skatepark, maar ook ‘op de straat’ door allerlei trucs uit te voeren.

Een stuntstep is er dus op gemaakt om flexibel te zijn voor de stunts die je moet uitvoeren, maar ook zeker stevig, zodat deze niet bij de eerste de beste sprong doormidden breekt. Als je op zoek bent naar een stuntstep, is de kans vrij groot dat je er actief mee gaan stunten, dus daarom is het goed de verschillen eerst te weten tussen deze steps.

Stuntsteps en ‘gewone’ steps

Er zijn nogal wat verschillen tussen beide modellen, om de hierboven genoemde redenen. De stuntstep moet sterk en duurzaam zijn, maar ook zo licht mogelijk om tricks goed uit te kunnen voeren. De verschillen vatten we hieronder voor je samen

  • Veel steviger gebouwd waar er degelijkere materialen gebruikt worden
  • Een gewone step is inklapbaar, een stuntstep niet. Dit vergroot de stevigheid
  • De wielen van een stuntstep zijn kleiner, dit om op kleine afstand goed te accelereren
  • Het dek is meestal van staal zodat deze extra stevig is

Wil je lekker ‘cruisen’, kies dan zeker voor een gewone step. Ben je van plan om meer stunts uit te voeren en wil je bijvoorbeeld ermee springen, dan is de stuntstep een beter idee. Spring je met een regulier exemplaar, dan is de kans vrij groot dat het dek al snel doormidden zal breken, mede door het materiaal waar deze van gemaakt is.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een stuntstep

Natuurlijk zijn er ook hierbij veel verschillen als we kijken naar kwaliteit en de daarbij behorende prijs. Het doel is om zo stevig mogelijk te zijn, daarom is het essentieel dat er zoveel mogelijk onderdelen uit één stuk zijn gemaakt. Dit zorgt voor extra degelijkheid en die kun je hard nodig hebben.

Hieronder weer een aantal punten waar je  goed op moet letten als een stuntstep gaat kopen.

  • Zijn de wielkernen gemaakt van metaal? Deze gaan langer mee dan plastic wielen
  • Onderdelen uit één stuk: is de voorvork en bar bijvoorbeeld uit één stuk gemaakt
  • Welke compression wordt er gebruikt bij de step die jij hebt uitgezocht? HIC, ICS of SCS? Dit bepaalt onder andere hoe deze onderhouden moet worden en hoe goed het stuur al dan niet kan draaien
  • Hoe is de kwaliteit van de balhoofdset (headset), betere exemplaren gaan langer mee
  • Is de step überhaupt gemaakt als stuntstep en kan deze mijn gewicht wel aan

Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen waar je op kunt letten zoals bijvoorbeeld esthetiek en het ‘gevoel’ tijdens het steppen. Probeer jezelf in ieder geval goed te informeren alvorens je een step koopt. Uiteraard helpen we je daar graag mee met alle info op deze website.

Stuntstep kopen

Wij zijn geen shop, dus een step verkopen doen we niet. Wel hebben we een aantal shops die we aanbevelen, die modellen verkopen waar je een tijdje mee vooruit kunt en deze ook nog eens voor een goede prijs aanbieden.

Je kunt onder andere terecht bij onderstaande shops, waarbij je er uiteraard wel moet letten dat je een stuntstep selecteert.

Onderhoud en begrippen

Natuurlijk hebben steppen ook onderhoud nodig, ze kunnen niet tegen water, vocht of zand. Vooral de lagers vinden dit erg onprettig. Behandel je dat niet correct, dan kan dit de levensduur van je steppen ernstig verkorten.

Probeer daarom regelmatig de lagers schoon te maken en check dan ook meteen even de bouten. Zit er zooi tussen dan maak dit even schoon en draai ze waar nodig strakker aan.

We hebben ook nog een aantal handige begrippen voor je op een rij gezet.

Griptape: De ‘grip’ op het deck, zie het als een soort van schuurpapier waardoor je meer grip hebt
Deck: De ‘plank’ waar je op staat
(Handle)bar: Het stuur
Bar-end: Het einde van het stuur, waarbij er vaak extra bescherming geplaatst is om deze te beschermen
Peg: Extra buis die aan het einde van het wiel geschroefd wordt. Hiermee kun je extra dimensie geven aan de trucs die je doet.

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...