Elektrische steps zijn er in veel verschillende soorten en maten, waarbij er onder andere onderscheid gemaakt kan worden op de manier waarop deze gebruikt wordt. Zo zijn er bijvoorbeeld elektrische steps met een zadel, maar ook modellen waar je op moet staan. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet.
Elektrische step met zadel
Handig aan een elektrische step met zadel is het feit dat je ook voor lange afstanden comfortabel kunt rijden, zonder dat je bijvoorbeeld last van je rug krijgt. Doordat er een zadel toegevoegd is, heeft het rijgevoel iets weg van een elektrische scooter, echter dan wel met iets minder comfort over het algemeen.
Lees ook: Beginnen met elektrisch steppen: dit moet je weten!
Er zijn tegenwoordig steeds meer elektrische steps verkrijgbaar, dus ook steeds meer modellen die beschikken over een zadel om op te zitten tijdens het rijden. Toch zijn er een aantal dingen waar je goed op moet letten voordat je er één aanschaft. Zo mogen bijvoorbeeld niet alle elektrische steps op de openbare weg in Nederland en België.
Op de openbare weg in Nederland
Het is niet per definitie waar dat elektrische steps zomaar op de weg mogen in Nederland. Zo zijn er een aantal regels voor elektrische steps , waarin onder andere beschreven wordt of steps op de openbare weg mogen.
Lees ook: Mag je met een elektrische step op de openbare weg in Nederland?
Eén van de voorwaarden waaraan voldaan moet worden is een goedkeuring die door de RDW is afgegeven. Dat wil dus zeggen dat er een (Europese) goedkeuring is om met een elektrische step op de openbare weg te rijden. Heb je deze goedkeuring niet, dan mag je niet op de Nederlandse, openbare weg. Je zou er dan voor kunnen kiezen om dit bijvoorbeeld te gebruiken op een camping of een beurs.
Ben je dus op zoek naar een elektrische step om bijvoorbeeld naar werk, school of de winkel te gaan, dan heeft deze officiële toestemming nodig van het RDW. Dit moet aangevraagd worden door de fabrikant, waarna er een aantal keuringen zullen plaatsvinden. Het is vervolgens ook verplicht om de step minstens WA te verzekeren in Nederland.
Lees ook: Met deze elektrische steps mag je wél op de openbare weg in Nederland
Uit welke steps kun je allemaal kiezen?
Zoals aangegeven: er zijn veel verschillende elektrische steps met zadel, maar wij hebben ons hier beperkt tot steps die op de Nederlandse wegen mogen rijden. Met andere woorden, deze zijn RDW-goedgekeurd en kunnen dus ‘op straat’ gebruikt worden.null
1. Veeley elektrische steps
Ook de steps van Veeley hebben een Europese goedkeuring, waardoor ze dus gewoon op de Nederlandse openbare weg mogen rijden.
Veeley brengt ook elektrische steps met zadel op de markt en deze zien er anders uit dan de rest. Veeley is een Nederlands bedrijf en is nog relatief jong, maar toch hebben ze een interessant product neergezet.
Ze werken vooral met dealers, dus als je een exemplaar wil kopen, zul dat je via een dealer moeten doen. Op zich geen slechte strategie, dan kun je de steps ook echt zelf uittesten. Helaas zijn ze bijvoorbeeld in het zuiden van het land nog niet goed vertegenwoordig, maar daar komt wellicht in de toekomst nog verandering in.
De Veeley-steps zijn te koop voor ongeveer 1600 euro en zijn daarmee zeker niet de goedkoopste. Anderzijds koop je wel een product dan anders is dan de rest met onder andere een actieradius van ongeveer 35KM en opties zoals cruisecontrol, de mogelijkheid om muziek te streamen en nog veel meer.
Interesse in Veeley-steps, info kun je hier vinden.
2. Robusto elektrische steps met zadel
Het merk Robusto heeft een aantal steps in het assortiment die goedgekeurd zijn door het RDW. Daarnaast zijn deze elektrische steps met zadel ook gewoon te koop in Nederland en beschikbaar in verschillende prijsklassen.
De vanafprijs is een kleine 700 euro de ze lopen op tot boven de 1500 euro per step. De verschillen hierbij zitten onder andere in de capaciteit van de accu en dus de actieradius, maar ook de maximale snelheid is verschillend.
Kijk (en bedenk) dus goed waar je step voor nodig hebt en ga er hierbij ook vanuit dat de range zoals vermeld wordt door de fabrikant theoretisch haalbaar is, maar in praktijk bijna nooit. Woon je dus 20km van je werk af, zorg dan voor een step die minstens 30km range heeft om niet onderweg stil te staan.
De Robusto steps zijn onder andere hier verkrijgbaar.
3. Cityped elektrische step met zadel
Steps van Cityped hebben in Nederland goedkeuring van het RDW gekregen, waardoor ze op de openbare weg mogen rijden. De Cityped is voor een elektrische step met zadel redelijk betaalbaar en te koop voor een kleine 600 euro.
Hou er overigens rekening mee dat je nog een kenteken en verzekering moet aanschaffen als je echt wil gaan rijden met deze elektrische step op de openbare weg.
Cityped elektrische steps kun je hier vinden.
Er zijn nog veel meer elektrische steps verkrijgbaar, al dan niet met zadel. Maar de exemplaren die hierboven genoemd worden, zijn in ieder geval toegestaan op de Nederlandse wegen. Hou er hierbij uiteraard wel rekening mee dat je deze nog moet verzekeren en je aan de regels met betrekking tot elektrische steps moet houden.
Hallo Ruud, ik heb een 2e hands Cityped step gekocht. Hij heeft een verzekeringsticker van 2021 en de vorige eigenaar vertelde dat hij hem als Segway verzekerd had ? Wat houd een kenteken in voor deze stepjes, want ik heb er niets bij gekregen. Is deze step te verzekeren?