Elektrische step: regelgeving en verkeer, alles wat je moet weten

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Door

Ruud Caris

Laatste update:

1

Wanneer jij buiten je elektrische step gaat gebruiken word je deelnemer aan het verkeer. Maar welke regels gelden er eigenlijk voor iemand die rijdt op een elektrische step? Om je goed op weg te helpen brengen we voor jou in kaart welke regels in het verkeer er gelden en waar je op moet letten voordat je de weg op gaat.

Verkeersregels voor (elektrische) stepgebruikers

In Nederland gelden voor verschillende soorten verkeersdeelnemers verschillende regels. Voor het deelnemen aan het verkeer met een step is het hebben van een rijbewijs niet verplicht. Wel zijn er andere zaken waar jij en je step aan moeten voldoen.

Een elektrische step wordt in het verkeer gezien als een snorfiets en dus moeten ook de verkeersregels voor snorfietsen gevolgd worden. Uitzondering daarop is de maximumsnelheid. Snorfietsen mogen niet harder rijden dan 25 kilometer per uur en voor een elektrische step geldt een maximale snelheid van 18 kilometer per uur.

Waar mag ik rijden?

Omdat je als gebruiker van de elektrische step de regels van een snorfiets volgt, betekent het dat je nel als een snorfiets rijdt op de het fietspad of fiets/bromfietspad. Het is dus niet toegestaan om op het trottoir en/of het voetpad te rijden.

Lees ook: Mag je met een elektrische step op de openbare weg in Nederland en België?

Hoewel er geen rijbewijs verplicht is bij het rijden op een elektrische step mag niet zomaar iedereen op zo’n step rijden. De minimale leeftijd voor iemand die op een elektrische step gaat rijden is 16 jaar. Daarnaast wordt geadviseerd om de step goed onder controle te hebben voordat je je gaat mengen tussen andere verkeersdeelnemers. Een beetje oefening van te voren kan dus geen kwaad zodat je op ieder moment de step goed onder controle hebt. Ook in situaties die je van te voren waar je liever niet in terecht komt.

Lees ook: Met deze elektrische steps mag je wél op de openbare weg in Nederland

Onderstaande video helpt je bij het goed leren omgaan met jouw elektrische step, zodat jij vol plezier en veiligheid de weg op kunt gaan.

Veiligheid

Er zijn geen verplichte veiligheidsvoorschriften voor elektrische steps voorgeschreven. Daar waar het in de auto verplicht is om de veiligheidsgordel te dragen en op een scooter een helm te dragen, worden gebruikers van de elektrische step alleen geadviseerd om veiligheidsmaatregelen te nemen. Denk hierbij aan het dragen van pols- en kniebeschermers, maar ook het dragen van een passende helm. Een ongeluk zit een klein hoekje en daar kun je maar beter op voorbereid zijn.

Waar een helm niet verplicht is tijdens het rijden op een elektrische step, is het wel verplicht om andere regels na te leven die ook aan een snorfiets gesteld worden. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om in het donker goede verlichting te gebruiken. Ook moeten er goede remmen op het voertuig aanwezig zijn en moet de kentekenplaat goed zichtbaar zijn.

Alleen goedgekeurde elektrische steps mogen de openbare weg op. De RDW keurt de elektrische steps. Let dus bij het kopen van een elektrische step goed op of de step goedgekeurd is voor gebruik op de openbare weg. Als de step is goedgekeurd door de RDW staat dit vaak op de website van de verkoper. Ga je en elektrische step kopen en twijfel je of de step door de RDW is goedgekeurd? Neem dan contact op met de verkoper.

> Bekijk voor de Belgische regels dit artikel

Verzekering voor je step

Voor elektrische steps geldt dat het om een gemotoriseerd voertuig gaat en dat betekent dat een verzekering voor de step verplicht is. De minimale dekking die verplicht is voor deze verzekering is WA-dekking. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Dit houdt in dat je verzekerd bent voor schade die door jouw toedoen ontstaat bij anderen. Een verhoogde dekking zorgt ervoor dat ook de schade aan je eigen step (gedeeltelijk) vergoed wordt, maar deze dekking is niet verplicht. Hou er rekening mee dat je (in theorie) alleen goedgekeurde steps kunt verzekeren in Nederland, alhoewel er ook uitzonderingen op de regel blijken te zijn.

Wat te doen bij een ongeluk?

Wanneer er een ongeluk plaatsvindt of wanneer er schade gemaakt wordt door jou of een andere weggebruiker, zijn er een aantal dingen die je niet moet vergeten. Als er schade is waarbij de verzekeraar te aan te pas moet komen, maak dan altijd foto’s van de situatie. Niet alleen van je eigen step, maar ook van de andere partij en zijn eventuele schade. Ook foto’s van de omgeving en de plek waar de schade ontstaan is, is voor een verzekeraar erg relevant. Laten we vooral hopen dat dit niet nodig is en jij optimaal kunt genieten van je step.

Er zijn dus genoeg regels waar je je aan dient te houden, ook al zijn ze niet allemaal heel expliciet beschreven. Het belangrijkste is dat je een goedgekeurde step hebt voordat je de weg op gaat en zorgt voor een dekkende verzekering en de nodige veiligheidsmaatregelen. We zouden dus vooral zeggen, zorg dat je alles geregeld hebt en geniet van je elektrische step!

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Elektrische step: regelgeving en verkeer, alles wat je moet weten”

  1. Sinds een paar jaar zijn er ook andere vervoermiddelen beschikbaar. Denk maar aan de hoverboards, de monowheels en de andere elektrische ‘voortbewegingstoestellen’ zoals de wet ze omschrijft. Maar weet je ook wat wel en niet mag? Moet je met die elektrische step op de openbare weg of net niet? En mag ik met mijn monowheel tussen de auto’s slalommen? Een overzicht.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...