JBL Tune 230 NC review: kopen of beter niet?

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

JBL Tune 235 NC

De JBL Tune 230 NC draadloze oortjes zijn interessant geprijsd en beschikken over noise-cancelling. Maar hoe werken ze in de praktijk. Dat is precies wat ik heb getest en de resultaten lees je in mijn JBL Tune 230 NC review.

JBL Tune-serie

JBL is geen onbekende in draadloze oordopjes wereld en de Tune-serie is daar een populair onderdeel van. De met de JBL Tune koop je een vaak scherp geprijsd oordopje, die veel interessante functies heeft. De JBL Tune 230 NC, die ik vandaag bespreek, biedt daarnaast ook nog eens noise-cancelling.

JBL is onderdeel van Harman Kardon. Harman is op zijn beurt eigendom van Samsung en daarmee heeft het bedrijf toegang tot veel interessante technieken en mogelijkheden.

De JBL Tune 230 NC staat bekend om zijn diepe bass-weergave en rijke klank. Of dat in de praktijk ook het geval is, precies dat lees je natuurlijk in deze review. Ook ga ik verder in op de noise-cancelling, voldoet deze en hoe presteert deze ten opzichte van andere koptelefoons? Dat alles lees je in deze JBL Tune 230 NC review.

De categorie waarin de 230 zich in bevindt, is concurrerend, er zijn veel draadloze oordopjes in deze prijsklasse, denk daarbij aan de Nothing Ear (1), OnePlus Buds Z2, Hyphen 2 en vele anderen. Aan het einde van het artikel vergelijk ik deze Bluetooth oortjes ook nog met de Tune 225.

JBL Tune 235 NC
Draagcomfort
9
Geluidskwaliteit
9
Accuduur
10
Noise-cancelling
8
App en instellingen
10
Pluspunten
Prima draagcomfort
Goede geluidskwaliteit, diepe bass
Accuduur
Goede prijs- kwaliteitverhouding
JBL Headphone-app zit goed in elkaar
Noise-cancelling is - gekeken naar prijs - goed
Minpunten
Touchbediening blijft wat wennen
9.2

Prijsvergelijk

JBL Tune 230 NC TWS

Laatste Amazon prijs-update: 18 april 2024 9:01 am

JBL Tune 230 NC review: looks en pasvorm

Als je bekend met met de serie, zoals bijvoorbeeld de JBL Tune 225, dan zul je zien dat er niet veel veranderd is qua design. Zowel het doosje als de oortjes zijn grotendeels gelijk gebleven, alhoewel deze laatste wel wat kleiner geworden zijn. Hiermee heeft JBL geen enorme stappen gezet, maar qua functies zijn er wel verschillen, veel verschillen. Zoveel zelfs, dat de keuze wel heel eenvoudig wordt. Daar kom ik later op terug.

De JBL 230 TWS oortjes zitten nog steeds bijzonder prettig, ook al zijn wat groter dan bijvoorbeeld de Airpods. Dit verschil is overigens minimaal als je ze gebruikt, je went er snel aan.

De look en het gebruik van de oordopjes zijn dus dik in orde. Wel een klein minpuntje is de bediening: de ’touchbediening’ is (en blijft) wennen. Het lukt me nog niet elke keer de Tune 230’s op de juiste manier aan te raken zodat ze ook doen wat ik graag wil doen.

De bediening via de touch op de zijkant van de oortjes, kun je verder personaliseren via de instellingen, waarbij vooral ik vooral pauze en het nummer skippen vaak gebruik.

JBL Tune 230 NC

Geluid en noise-cancelling JBL Tune 230 NC

Als je aan de JBL Tune-serie denkt, dan denk je (of in ieder geval ik) aan aanwezige lage tonen. Deze flinke ‘bass’ is een punt dat ook vaak door JBL wordt aangehaald bij de JBL Tune 230 NC.

Dat is dus bij deze draadloze oortjes niet anders: de lage tonen zijn weer flink aanwezig, maar gelukkig ook aan te passen via de equalizer in de app. Hier is het mogelijk een aantal standaard presets te kiezen om de geluidsweergave verder te personaliseren.

De iconische JBL Pure Bass Sound is ook hier weer aanwezig en verrijkt de klank van muziek. Wil je toch wat minder lage tonen, kun je dit aanpassen in de equalizer via de app.

Persoonlijk kan ik de aanwezige lage tonen wel waarderen bij muziek, maar bij bijvoorbeeld een podcast kies is toch vaak voor een ander profiel. De equalizer in de JBL Headphones-app zit in ieder geval goed in elkaar.

Met een adviesprijs van € 99, maar vaak te koop voor € 79 krijg je een goed geluid. In het midden en hoog zijn de JBL Tune 230 NC oordopjes wat meer gebalanceerd, hetgeen een prettig geheel geeft.

JBL Tune 230 NC

Maar dan een nieuwe functie voor de JBL Tune 230 NC, waarbij het vooral om de laatste twee letters gaat: NC. Dit staat namelijk voor noise-cancelling en dat is precies wat er nieuw is aan deze oordopjes.

De noise-cancelling zorgt ervoor dat andere geluiden buiten worden gehouden. Op deze manier heb je dus minder last van omgevingsgeluid, prettig in bijvoorbeeld de trein, school of een drukke kantoor(tuin).

Maar de vraag is natuurlijk: hoe werkt deze noise-cancellnig op de Tune 230? Het antwoord daarop is: oké. Eigenlijk precies zoals je mag verwachten van oordopjes in deze prijsklasse. Er wordt een groot deel van het omgevingsgeluid weggefilterd, waardoor je je beter kunt afsluiten.

JBL heeft daarnaast een zogenaamde Smart Ambient-technologie toegevoegd. Hiermee wordt eigenlijk jouw omgeving beoordeeld op de hoeveelheid geluid, waarna de mate van noise-cancelling wordt aangepast. Zit je op een rustige plek, dan zal de noise-cancelling wat minder actief worden ingesteld. Het tegenovergestelde geldt als je in een drukke straat loopt of in het OV zit.

Deze functie werkt relatief goed, alleen in een kantooromgeving waar er af en toe gepraat wordt om je heen en jij wil graag focussen, zet ik toch liever de reguliere NC aan. Neemt niet weg dat Smart Ambient goed werkt.

Daarnaast heeft JBL ook nog de TalkThru-functie ingebouwd. Hierdoor wordt het mogelijk een kort gesprek te voeren, zonder de oordopjes uit te doen. Deze heb ik wel even getest, maar persoonlijk spreekt mij dit niet aan, ook niet bij andere oordopjes. Liever doe ik ze dan even uit om een gesprek(je) te voeren.

Al met al heeft JBL een goede stap gezet met de noise-cancelling. Hiermee zijn ze niet het beste jongetje van de klas, maar gekeken naar de prijs doen ze het eigenlijk heel erg goed. Ook qua geluid levert JBL weer met de Tune 230 NC: dik in orde!

JBL Tune 230 NC

Accu en JBL Headphone-app

Op papier is de accuduur van de JBL Tune 230 NC TWS (het blijft een lange naam he?) goed te noemen: 40 uur zonder noise-cancelling of 32 uur met NC ingeschakeld. Zonder NC aan is dit 30 uur via de case en 10 uur met de oortjes zelf. Met deze functie aan is dat minder, met 24 uur + 8 uur.

Nu is het lastig te controleren in de praktijk, ik luister namelijk nooit 32 uur achter elkaar zonder ze terug in het doosje te stoppen, maar de accuduur is bijzonder degelijk. Mijn gevoel zegt dat ze simpelweg heel lang mee gaan en dat de case niet zo vaak opgeladen hoef te worden. Dit opladen doe je overigens met een USB-kabel.

De JBL Headphone-app (Android en iOS) heb ik al vaker geroemd en doe dit nu weer: deze zit bijzonder goed in elkaar. Eenvoudig, maar toch genoeg functies. Eerder in de review heb ik al een aantal functies benoemd, zoals bijvoorbeeld de equalizer, maar ook de bediening die aan te passen is.

JBL Tune 230 NC app

Met de JBL Headphone-app kun je goed uit de voeten en is wat mij betreft een mooi pluspunt voor de Tune 230. Hierin kun je bijvoorbeeld ook de noise-cancelling aanpassen, of kiezen voor de Ambient mode. Ook firmware updates worden via de app aangeboden, waarna deze geïnstalleerd kunnen worden.

JBL Tune 230 NC app

JBL Tune 230 NC TWS vs JBL Tune 225 TWS

In de afgelopen jaren heb ik de nodige draadloze oordopjes getest, waaronder de JBL Tune 230 NC, maar ook de voorganger, de JBL Tune 225 TWS. Om de verschillen duidelijk te maken, heb ik ze hieronder naast elkaar gezet. JBL Tune 230 NC vs JBL Tune 225 TWS.

Hierbij zien we dat de JBL Tune 230 NC eigenlijk de beste keuze is: deze heeft meer opties en mogelijkheden (zweetbestendig, noise-cancelling en een langere accuduur), waardoor de keuze dus eigenlijk een no-brainer is.

De keuze voor de JBL Tune 230 NC is een no-brainer: deze beschikt over noise-cancelling, heeft een langere accuduur en is zweetbestending (IPX4). Daarmee is dit absoluut de betere keuze.

Hieronder een vergelijking van de basis-functies van beide draadloze oordopjes. Maar de conclusie mag duidelijk zijn na mijn JBL Tune 230 NC vs JBL Tune 225 TWS review: de grote winnaar is de 230!

Bluetooth
Gewicht
Noise-cancelling
Batterij
Oplaadtijd
Meegeleverd
Zweetbestendig
 
BESTE KEUZE
JBL Tune 235 NC
JBL Tune 230 NC
Bekijk prijs
A2DP 1.3 , AVRCP 1.6 HFP 1.7

2.4 GHz – 2.4835 GHz
Case: 49,7 gram
Oortje: 9,8 gram
Zonder NC: 10 uur
Met NC: 8 uur
Case: 30 uur
2 uur
JBL Tune 230NC oordopjes
oplaadcase
USB type-C oplaadkabel
3 maten oordopjes
(IPX4)
JBL Tune 225 TWS review
JBL Tune 225
Bekijk prijs
A2DP 1.3, AVRCP 1.5, HFP 1.7

2.402 GHz – 2.48 GHz
Case: 47,3 gram gram
Oortje: 10,2 gram
Zonder NC: 5 uur
Met NC: NVT
Case: 20 uur
2 uur
JBL TUNE 225TWS
Type-C USB-oplaadkabel
Oplaadhoes

Conclusie JBL Tune 230 NC review

De conclusie van de JBL Tune 230 NC review is dat dit bijzonder prettige en vooral goed geprijsde oortjes zijn. Het geluid is vol van klank en ook de noise-cancelling doet zijn werk goed, vooral in deze prijsklasse. De app van de JBL Tune 230 NC voegt een aantal handige functies toe en biedt daarmee absolute meerwaarde.

Dat gecombineerd met een prettige pasvorm en goede accuduur maken deze oordopjes een absolute aanrader.

Dus wil je niet teveel geld uitgeven en zoek je draadloze oordopjes in de basisklasse, dan is de JBL Tune 230 NC TWS absoluut een goede keuze.

JBL Tune 235 NC
Draagcomfort
9
Geluidskwaliteit
9
Accuduur
10
Noise-cancelling
8
App en instellingen
10
Pluspunten
Prima draagcomfort
Goede geluidskwaliteit, diepe bass
Accuduur
Goede prijs- kwaliteitverhouding
JBL Headphone-app zit goed in elkaar
Noise-cancelling is - gekeken naar prijs - goed
Minpunten
Touchbediening blijft wat wennen
9.2

JBL Tune 230 NC TWS

Laatste Amazon prijs-update: 18 april 2024 9:01 am

Lees ook mijn andere draadloze oordopjes reviews


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...