Misschien heb je geen zin in oordopjes met de vorm van een mini hockeystick. Wellicht ben je wel groot JBL-fan. Wat voor reden je ook hebt, je wilt weten of deze JBL Tour Pro+ draadloze oortjes iets voor jou zijn. In deze JBL Tour Pro+ review kom je erachter.
JBL Tour Pro+
De Tour Pro+ is lang niet het eerste product dat JBL verkoopt. Al jaren is het merk aanwezig in alle marktsegmenten waar muziek een centrale plek inneemt. Nieuwe oordopjes, speakers, microfoons en heuse partboxen komen aan de lopende band voorbij.
Maar waarom is dit setje oordopje anders? En voor wie is hij bedoeld? Het antwoord vinden we terug in de naam. De Tour serie werd namelijk ontwikkeld voor zakelijke professionals die op zoek zijn naar personal audio producten met veel technische snufjes en een strak design.
De lijn bestaat uit in-ear oortjes, maar ook over-ear headphones. De JBL Tour Pro+ zijn bedoeld om gemakkelijk in je zak te kunnen steken, zonder onder te doen voor de gebruiksduur van grotere headphones.
We gaan kijken of het JBL gelukt is om de doelgroep te bedienen met de JBL Tour Pro+.
Design en pasvorm
De verpakking van de JBL Tour Pro+ geeft de uitstraling van een premium product. Een stevige doos die je eenvoudig openklapt. Het eerste wat mij opvalt is het formaat van de case waar de oordopjes in zitten. Die is kleiner dan verwacht. Ik kan hem prima in mijn broekzak houden zonder dat het irritant wordt. Ook het gewicht valt me reuze mee.
De oordopjes zelf zien er overigens ook strak uit. Geen staafjes zoals je de laatste tijd ziet bij de meeste oordopjes, maar gewoon een compact geheel, dat voor een groot deel in de oorschelp past. Om de beste pasvorm te vinden zitten er extra eartips in de doos. Vier verschillende formaten, in plaats van de vaak gebruikelijke drie opties. Je hebt dus nog net iets meer kans dat jouw maat ertussen zit.
Ik heb persoonlijk vaak dat oordopjes na zo’n 30 minuten beginnen te irriteren. Mijn oorschelp wordt dan gevoelig. Ik merk dat bij de JBL’s ook, maar het begint wel pas veel later. Pas na ruim een uur begin ik het te voelen. Ze zitten voor mij dus een stuk comfortabeler dan veel andere oordopjes. Eigenlijk is dit dus een pluspunt.
De JBL Tour Pro+ zijn beschikbaar in al jouw favoriete kleuren, zolang die favoriete kleur maar zwart is 😉
Voordat we verder gaan, allereerst een galerij met foto’s van de JLB Tour Pro+.
Accu en opladen
De JBL Tour Pro+ oordopjes zijn voorzien van een redelijke accu die in theorie zo’n 6 uur meegaat. Niet enorm lang, maar het zal voor veel mensen genoeg zijn. Een groot voordeel is dat de oordopjes in de case weer zeer snel worden opgeladen.
Kom je er vlak voor een vergadering achter dat je oordopjes leeg zijn, dan laden ze in de case binnen een paar minuten genoeg op voor één uur bellen. Dat vind ik echt bijzonder relaxed aan deze oortjes, omdat ik zo’n persoon ben die daar altijd pas op het laatste moment achterkomt.
De complete accuduur is overigens zo’n 36 uur, inclusief de case dus. En die case is via een USB-C-kabel binnen twee uurtjes weer vol. Met draadloos opladen – ook zo’n geweldige optie – duurt het vier uur.
Ik heb de oordopjes in totaal zo’n 5 uur gebruikt zonder ze tussentijds op te laden. Op mijn telefoon stond dat ze nog halfvol waren. Die 6 uur heb ik niet aangetikt, maar ik geloof wel dat ze dat moeten redden. Dat was overigens zonder noise cancelling. Die optie gebruikt meer batterij, dus het zou kunnen dat je met ANC iets andere resultaten zult krijgen.
Bij de oordopjes is een korte USB-kabel meegeleverd, zonder stekker.
Bediening
De JBL Tour Pro+ heeft dankzij zijn vorm een groot plat oppervlak om op te tikken. Dat is handig, want daar zit nou juist de bediening verborgen. Ieder oordopje heeft zijn eigen tap-functie. Tik je één keer op het rechteroortje, dan stopt de muziek. Tik je twee keer, dan skip je naar het volgende nummer.
Tap je op links, verander je tussen de standen ‘Ambient Aware’, ‘Ambient Aware Off’ en natuurlijk ‘ANC’. Dubbeltap op links activeert ’talk through’, waarmee je de muziek feitelijk bijna niet meer hoort, maar wel door blijft spelen. Je kunt hierdoor prima met iemand spreken zonder de oordopjes uit te doen.
Houd je je vinger langer op het rechter of linker oordopje kun je de Google Assistent activeren.
Connectiviteit
De verbinding krijgt normaal gesproken geen aparte vermelding in onze reviews van oordopjes, maar het mag wel gezegd worden: de oordopjes verbinden razendsnel met je telefoon. Ik heb de oordopjes nog niet eens in de buurt van mijn oren en ze zijn al verbonden.
‘Waarom is dat nodig?’, vraag je je misschien af. Nou: ik zit bijvoorbeeld niet de hele dag met oordopjes in. Maar als ik gebeld word, wil ik ze wel gebruiken. Normaal miste ik dan wel eens bijna een telefoontje omdat mijn oordopjes niet op tijd verbinding maakten. Nu is dat echt niet meer het geval.
Dus complimenten aan JBL voor deze op het eerste gezicht onnodige feature, die in de realiteit toch best handig blijkt te zijn. Zeker voor de zakelijke gebruikers die altijd scherp moeten zijn.
Geluidskwaliteit
Ik heb zelf een aantal andere audioproducten van JBL, voornamelijk vanwege de diepte in het geluid. Dat zit bij de speakers en koptelefoons van JBL namelijk altijd wel goed. Ik ben daarom wel ook beetje verwend en ik weet dat je dat niet in dezelfde klasse mag verwachten bij in-ear oordopjes.
Toch ben ik tevreden over de geluidskwaliteit van de oortjes. Het geluid is over de alle frequenties goed uitgebalanceerd. Ik houd zelf wel van een beetje bass. In de app van JBL heb ik dan ook de lage tonen flink omhoog gegooid.
Het had van mij best nog iets meer gemogen, maar voor de meeste mensen zal deze hoeveelheid bass meer dan genoeg zijn. We willen natuurlijk ook niet dat onze trommelvliezen in polonaise uit onze gehoorgangen komen dansen. Dit is wel opvallend voor JBL, het merk staat normaal gesproken bekend om zijn redelijk aanwezig lage tonen bij headphones.
Ik heb een aantal muziekstijlen geluisterd met de oortjes. Pop, house, techno, drum and bass en er kwam per ongeluk wat Nederlandstalige muziek voorbij. Ik was over de gehele linie behoorlijk tevreden met de oordopjes. Ik heb ook nog een podcast geluisterd trouwens, waarbij het geluid ook vol en rijk was.
Ik vind de geluidskwaliteit dus een goede voldoende scoren. Kan het beter? Dat durf ik je niet te vertellen. Ik denk dat JBL het goed voor elkaar geeft met deze oortjes. En zoals gezegd zijn ze ook vooral voor zakelijke gebruikers bedoeld. De focus lag dus niet alleen op geluidskwaliteit, maar ook op gebruiksgemak en technische snufjes. En die combinatie is naar mijn idee prima gelukt.
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?