OnePlus lanceert regelmatig nieuwe producten, tegenwoordig niet alleen smartphones, maar ook draadloze oordopjes. De afgelopen weken heb ik de OnePlus Buds Z2 uitgebreid getest en de resultaten lees je in deze review.
OnePlus Buds Z2
De OnePlus Buds Z2 zijn relatief betaalbaar en worden dan ook onder de OnePlus Buds Pro, die ik eerder reviewde, gepositioneerd. Toch bieden ze een aantal interessante functies voor deze prijs, waaronder Active Noise Cancelling (ANC).
De OnePlus Buds Z2 kosten minder dan 100 euro, maar wat krijg je allemaal voor deze prijs? Kunnen ze het opnemen tegen bijvoorbeeld de Nothing Ear (1), toevallig gemaakt door Carl Pei, de oprichter van OnePlus.
De afgelopen weken heb ik de OnePlus Buds Z2 veelvuldig gebruikt en mijn ervaringen deel ik dan ook in deze review.

Looks en pasvorm
De OnePlus Buds Z2 lijken bijzonder erg op hun voorganger, maar dat is niet erg. Ze zien er uit als praktische oordopjes. Persoonlijk vind ik deze pasvorm beter, maar hoe draadloze oortjes zitten is uiteraard afhankelijk van de vorm van je oor.
Wat wel opvalt is dat de zwarte case, bijzonder gevoelig is voor vingerafdrukken, inherent aan het materiaal. Je ziet ze toch met grote regelmaar verschijnen en ik merkt dat ik toch regelmatig het doosje langs mijn trui wreef om deze eraf te halen. Geen dooddoener, maar zeker wel een puntje van aandacht.
Zoals hierboven aangegeven heb ik het liefst oortjes met deze vormfactor en ze blijven bij mij dan ook goed zitten. Hierbij heb je de keuze uit drie verschillen eartips die meegeleverd worden. Voor mij voldeed de kleinste, zoals dat bij de meest oordoppen het geval is.
De OnePlus Buds Z blinken niet uit in design, maar is dat nodig? Ik vind van niet. Oordopjes en dan vooral in deze prijsklasse moeten gewoon goed werken. Zoek je uniekere oordopjes, dan is de Nothing Ear (1) wellicht een goede optie, met de transparante looks.
Dagelijks gebruik OnePlus Buds Z2
De OnePlus Buds Z2 verbinden gaat lekker snel: een kwestie van de oortjes uit het doosje halen, in je oren doen en de verbinding is er praktisch direct. Ook de eerste keer verbinden ging eigenlijk bijzonder soepel: binnen nog geen 10 seconden was alles geregeld.
Qua verbindingen dus niets aan te merken op deze oordopjes, maar hoe zit het met de geluidskwaliteit. Voor de prijsklasse waar de OnePlus Buds Z2 in vallen doen ze hun werk zeker niet verkeerd. Het geluid is vrij vol, waarbij de lage tonen soms een tikkeltje teveel aanwezig zijn.
Helaas is er geen equalizer aanwezig, om de geluidsbeleving naar eigen smaak aan te passen. Dus hou je van een flinke bass, dan is dit zeker een goede keuze. Persoonlijk zou ik hem het liefst net ietsje minder horen, zodat er meer ruimte overblijft voor de rest, maar dat is dus helaas geen optie.
Op de OnePlus Buds Z2 vinden we ook ANC (Active Noise Cancelling) terug. Dat wil zeggen dat geluiden weggefilterd worden, waardoor je veel minder van je omgeving mee krijgt. Ook hier was ik best verrast door deze Bluetooth oordopjes, de ANC stelt niet teleur.
Of het nu in een drukke(re) kantoortuin is, of juist onderweg, de Z2 doet zijn werk in de meeste omstandigheden erg goed.
Om de ANC te regelen, zijn er een aantal modi beschikbaar:
De bediening hiervan kan met de HeyMelody-app (Android en iOS), of door op de de oortjes te tikken. Welk ‘soort’ tik dit is, kun je instellen in de app. Standaard kun je door het touchgedeelte 1 seconde vast te houden wisselen tussen ANC en transparantie.
In de transparantemodus worden de geluiden van buiten juist wat versterkt, waardoor je meer meekrijgt van de omgeving. Handig als je bijvoorbeeld toch iets mee wil krijgen of een gesprek voert (mocht je dat willen met je oordopjes in).
De touchbediening wordt geactiveerd door op het ronde vlak van de oortjes te drukken of tikken. Afhankelijk van de instellingen van de HeyMelody-app wordt er dan een actie uitgevoerd. Wel merkt ik hier met momenten een kleine vertraging in. Het pauzeren of juist starten van de muziek laat dan een fractie van een seconde op zich wachten.
Ten opzichte van de concurrenten is HeyMelody-app niet erg uitgebreid. Er zijn wat mogelijkheden om de resterende accuduur te zien, in te stellen hoe de touchcontrols werken en een optie om de mate van ruisonderdrukking aan te passen.
Aangevuld met een pasvormtest, zijn er verder geen mogelijkheden in de app. Zoals eerder aangeven ook geen equalizer helaas. Jammer, hier kan OnePlus nog terrein winnen.
Neemt niet weg dat je voor nog geen € 100 bijzonder prettige, goed klinkende oordopjes krijgt waar je absoluut geen miskoop aan doet.
Conclusie

01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?