Tesla Cybertruck: dit weten we nu over de Tesla truck

Door

Roel Verdonschot

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Tesla cybertruck pick-up feat

Tot dusverre worden de Teslamodellen toch vooral met een sportieve uitstraling geassocieerd. Binnenkort komt echter de Tesla Cybertruck uit. Dat wordt een voertuig dat in veel meer voorziet dan alleen een elektrische aandrijving. Lees hier alles wat we nu weten over de Tesla truck.

Tesla Cybertruck
Via: Tesla

De Tesla Cybertruck, wat mag je ervan verwachten?

Elektrische auto’s worden inmiddels door diverse fabrikanten geproduceerd. Maar geen enkel ander bedrijf dan Tesla heeft zich zo expliciet als missie gesteld om verbrandingsmotor aangedreven voertuigen compleet door elektrische auto’s te vervangen.

Tot dusver ging het altijd om kleinere elektrische auto’s. Met de Tesla truck komt er voor die liefhebbers nu een krachtig elektrisch aangedreven voertuig ter beschikking met een sterk Amerikaans tintje.

Elektrische auto’s in de VS: Tesla is een Amerikaanse producent. Maar de personenautomodellen die Tesla tot dusverre op de markt bracht, waren tamelijk on-Amerikaans, eerder Europees. In de VS houdt men immers van grote wagens en hoekige vormgeving. Nergens ter wereld zijn pick-ups dan ook zo geliefd als in ‘The States’.

De term ‘Cyber‘ wordt vaak gebruikt om weer te geven dat er sprake is van een groots omslagpunt in technologie. Het woord is oorspronkelijk afkomstig uit de sciencefiction-scene en geeft weer dat er sprake is van een vrij grove opzet van nieuwe technologie.

Met de Cybertruck wil Tesla een auto op de markt brengen die krachtiger en veelzijdiger is dan een reguliere pickup truck en toch sneller dan een sportief model.

Tesla cybertruck pick-up elektrische auto
Via: Tesla

Design Tesla Cybertruck

Hoewel de prestaties en functionele eigenschappen van de Tesla truck indrukwekkend zijn, is het de uitstraling die het meest controversieel is. Hoewel de introductie van het voertuig al jarenlang gaande is en er in de loop van de tijd de nodige herzieningen zijn geweest, is het ontwerp van de Tesla Cybertruck medio 2022 bevroren. Daarmee kreeg het een definitief karakter.

Monsterlijk uiterlijk

De Tesla Cybertruck heeft dan ook een monsterlijke uitstraling. Hij is en oogt krachtig en gepantserd. Anders dan alleen de elektrische aandrijving, is er dan ook sprake van veel innovatie in het exterieur.

Het zogenaamde exoskelet is relatief lichtgewicht, maar nagenoeg onverwoestbaar, wat de bestuurder beschermt tegen impact bij botsingen. Het gebruikte glas is gepantserd en de vormgeving is volledig afgestemd op robuustheid.

Tesla cybertruck pick-up
Via: Tesla

Met zo’n truck kun je bovendien een aardige lading meenemen, ook offroad. En toch gaat al dat geweld niet ten koste van de rijprestaties.  

Atyptisch voor Tesla

Het design van de Tesla truck is moeilijk vergelijkbaar met de auto’s die Tesla eerder op de markt bracht. Toegegeven, ook in geval van de Tesla Cybertruck is er sprake van deuren zonder zichtbare handgrepen.

Weggewerkte handgrepen, daar kenden we Tesla al een beetje van. Maar verder lijkt de Cybertruck in niets op de genuanceerd vormgegeven ‘sportauto’s‘ die eerder al op de markt kwamen.

Rechte lijnen

Het uiterlijke design kenmerkt zich door rechte lijnen, spitse hoeken en robuuste vormgeving. Dat straalt niets dan kracht en bestendigheid uit. De voor- en achterlichten zijn op futuristische wijze weggewerkt en over de volle breedte van het voertuig zichtbaar. Ze geven de truck een futuristisch karakter.

Nostalgie: Ergens doet dat denken aan de ‘Knight Rider‘, voor zijn tijd in de jaren 80 ook een vooruitstrevend voertuig. En ook de auto van ‘Back to the Future’ lijkt ergens ter inspiratie gebruikt voor het design van de Tesla Cybertruck.

Tesla truck Back to the future
Via: Wikimedia Commons | Oto Godfrey and Justin Morton

Strak interieur

Ook het interieur van de Cybertruck is strak, ruim, hoekig en eenvoudig. Het voor Tesla kenmerkende touchscreen is natuurlijk aanwezig. Net als bij reguliere pickup trucks is er sprake van een extra zitplaats voorin.

Je kunt dus gemakkelijk met zijn zessen op pad. Bagage gooi je gewoon in de afsluitbare laadbak waarvan de cover in het dak automatisch kan worden op- en ingerold.

Tesla Cybertruck interieur
Via: Tesla

Welke specificaties heeft de Cybertruck?

De meest geavanceerde vorm van de Tesla truck is een volledig elektrische auto met een hoog vermogen. De snelweg op racen, dat kan dus ook prima met deze auto.

Hier een aantal leuke specificatie van de Tesla Cybertruck op een rij:

Vermogen: naar schatting ruim 800 PK
Aandrijving: 4-wiel aangedreven
Van 0 tot 100 km/u: in een luttele 3.0 seconden
Topsnelheid: boven de 200 km per uur
Afmetingen: ca. 6 meter land en zowel 2 meter breed als hoog
Gewicht: het ledig gewicht bedraagt 2.750 kg

Actieradius

De actieradius van de cybertruck is zoals bij alle elektrische voertuigen sterk afhankelijk van de gemiddelde snelheid, het rijgedrag van de bestuurder en de weersomstandigheden. Met name de buitentemperatuur speelt daarbij een essentiële rol.

In de zomermaanden haal je gecombineerd, dus bij zowel stadse routes als op de snelweg, tot wel 750 km.

Afhankelijk van het soort laadstation is de laadtijd van een accubereik van 0 naar 750 kilometer ruim 20 uur. Door middel van de snellaadpoort verkort je het laden van de Tesla truck echter tot ongeveer een uur. Realiseer je wel, snelladen is in de regel al gauw 2x zo duur als regulier publiek laden. Maar dan ben je wel snel weer op weg.

Ruimte en gewicht

Met zijn 2.750 kg ledig gewicht, is de wagen een zware jongen. Echter, omdat het een volledig elektrisch voertuig is, betaal je vooralsnog geen wegenbelasting in Nederland.

Gebruik je de Tesla Cybertruck om te gaan kamperen of voor je werk, dan heb je een bagageruimte van liefst 2850 liter tot je beschikking. Daarnaast kunt je een trekhaak laten monteren. Het maximaal geremde trekgewicht bedraagt 6.500 kg.

Tesla cybertruck met aan hangwagen
Via: Tesla

Waar veel elektrische auto’s niet of beperkt geschikt zijn voor het trekken van een caravan of zware aanhanger, heeft de Cybertruck daar geen moeite mee. De laatste beperkingen die state of the art elektrisch rijden nog had worden daarmee overwonnen.

Goed voor het milieu

Vanzelfsprekend stoot de Tesla Cybertruck tijdens het rijden geen CO2 uit. Tijdens de productie van de elektriciteit die het voertuig verbruikt, is dat in zekere mate wel het geval. Je kunt er echter voor kiezen om op volledig duurzaam opgewekte energie te gebruiken waardoor bijna volledig zonder CO2 uitstoot te rijden valt.

Opgemerkt moet worden dat ook de productie van een elektrische auto zelf door Tesla, meer CO2 verbruikt dan van een reguliere auto. Doordat de auto geen brandstof verbruikt is er echter omgerekend na enkele 10.000-en kilometers al sprake van een positieve CO2-balans. 

Tesla cybertruck pick-up natuur
Via: Tesla

Wat is de prijs van de Tesla truck?

Tot dusverre bespraken we de Tesla truck met 200kWh (ruim 800 PK) batterijvermogen en dus met een zeer ruime actieradius. Deze auto behoort tot het zogenaamde elektrische upper SUV-segment (M). De vanafprijs in Nederland van dit model ligt naar verwachting rond de € 75.000.

Het is nog niet helemaal duidelijk of er ook gedowngrade versies komen met 2-wielaandrijving en een aanzienlijk beperkter batterijpakket. Als dat zo is dan heeft dat wel gunstige consequenties voor de prijs die dan tot zo’n € 50.000 zal afnemen.

Hoe zit het met de beschikbaarheid van dit model in Nederland?

Zo, nadat we je in voorgaande alinea’s wellicht lekker hebben gemaakt, volgt dan nu het slechte nieuws. In ons land, en dat geldt trouwens voor heel Europa, is de Tesla Cybertruck anno 2022 niet meer te bestellen. Met het voertuig richt Tesla zich logischerwijs primair op de Amerikaanse markt.

Naar verluidt zijn er na de onthulling inmiddels al ruim 1,5 miljoen pre-orders van over de hele wereld ontvangen. Dat is voldoende om de Cybertruck vanaf begin 2023 gedurende 3 jaar lang in Amerika te produceren. Het is wel de verwachting dat je in de loop van 2023 de eerste exemplaren van geluksvogels in ons land rond kunt zien rijden.

Let wel, er is al van alles anders gelopen dan gepland met de Cybertruck. Wil je eerste rang zitten, schrijf je dan in voor updates via de Tesla truck website.

Tesla truck
Via: Tesla

Tesla Cybertruck: onze conclusie

Een onverwoestbare auto, krachtig maar snel en ruim. En door zijn elektrische aandrijving ook nog milieuvriendelijk en relatief goedkoop per kilometer. Wie wil dat nu niet?

Wanneer de Tesla Cybertruck daadwerkelijk op de markt komt en zichtbaar gaat rondrijden, zal hij vast en zeker een nieuwe standaard stellen in de automotive markt. Tesla is immers nu al sterk bepalend voor het hedendaagse straatbeeld.

Niet iedereen zit natuurlijk te springen op zo’n bakbeest voor de deur. Een boodschappenwagentje is het niet en de auto oogt bovengemiddeld mannelijk, haast primitief.

Toch zijn we allemaal natuurlijk razend benieuwd naar hoe deze nieuwe Tesla Cybertruck de hedendaagse kijk op autotechniek gaat veranderen.

Jouw mening over de Cypertruck? Word jij warm van dit monster, of juist helemaal niet? Of weet jij inmiddels al meer over de Tesla Cybertruck? Laat het ons vooral weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...