Moxie Robot: de sociale robot vriend voor je kind

Door

Roel Verdonschot

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

moxie robot kinderen

Robotisering, automatisering: dat is niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Allerlei complexe klussen kunnen door middel van robots steeds nauwkeuriger en sneller worden uitgevoerd. In tegenstelling tot werknemers klagen robots nooit. Ze stellen geen eisen en ze zijn ook nooit moe…

Een sociale robot voor je kind

De toepassingen worden als gevolg van de steeds geavanceerdere kunstmatige intelligentie en ontwikkelingen binnen de ICT al maar groter. Sinds een aantal jaren is het een trend om ook robots voor sociale doeleinden te ontwikkelen. Dat zijn robots waar je als mens een band mee ontwikkelt. Zo is er nu ook Moxie Robot: de sociale robot vriend voor je kind.

Moxie robot ontwikkeling kind
Via: youtube.com (capture) | Embodied, Inc.

Wat is Moxie Robot?

Hoewel robots al decennialang te zien zijn in sciencefiction films, was de ware dagelijkse robotpraktijk toch wat anders. Tot enkele 10-tallen jaren terug zag je nog vooral lasrobots en inpakrobots die in vuile plekken hun zware werkzaamheden verrichtten.

Sinds een aantal jaren vind je robots ook steeds meer terug in heel andere werkgebieden zoals de zorg. Inmiddels infiltreren ze ook echter ook meer en meer in het gezinsleven. Denk maar aan robotstofzuigers. En dan is er nu sinds kort Moxie Robot, die een deel van je taken als ouder van je overneemt.

Moxie Robot sociale robot
Via: embodied.com

Vaardigheden van kinderen stimuleren

Moxie Robot blinkt niet uit in beweeglijkheid. Zijn druppelvormige hoofd en cilindrische, babyachtige lichaam zijn vooral ontwikkeld om verbale communicatie te ondersteunen. Moxie Robot is een prater, en hij praat het liefst met je kind.

De interactieve, bewegende videogame, want dat is Moxie Robot eigenlijk, fungeert primair als huisdier en leraar voor kids. Door geavanceerde zelflerende techniek is hij in staat om de ontwikkeling van cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden van je kind te stimuleren. Hij reageert adhoc, geëmotioneerd en houdt echt oogcontact.

Moxie Robot: een hyperintelligent ‘huisdier’ dat niet uitgelaten hoeft te worden.

Waarom Moxie?

Iedere ouder maakt zich waarschijnlijk met regelmaat druk over de dagelijkse schermtijd en het veelvuldige gebruik van sociale media door jonge kinderen. En terecht zo blijkt, want diverse onderzoeken hebben duidelijk gemaakt dat de huidige generatie kinderen daardoor op bepaalde gebieden achterraakt.

Denk aan ontwikkeling van hun sociale, emotionele en communicatieve vaardigheden. Hoewel Moxie Robot dan vreemd genoeg het zoveelste ‘scherm’ is dat je als ouder in huis haalt, is het doel van dit moderne staaltje techniek heel anders.

Moxie Robot opvoeding
Via: youtube.com (capture) | Embodied, Inc.

Moxie Robot helpt kinderen verder

Moxie Robot stuurt je kind erop uit om dingen te ondernemen in de buitenwereld en daarover verslag aan hem uit te brengen. In de hectiek van het drukke dagelijkse bestaan kom je daar als ouder niet altijd zelf goed aan toe. Moxie luistert echter aandachtig, niet met maar een half oor. Hij analyseert, stelt vragen en concludeert. En dat helpt je kind verder.

Moxie Robot kan voor ieder kind een vriend zijn. Kinderen met aandoeningen in het autistische spectrum hebben er echter extra veel baat bij.

Hoe werkt Moxie?

Vanuit de game-gedachte pretendeert Moxie Robot uit een laboratorium afkomstig te zijn. Hij is op missie in de mensenwereld om te leren hoe je een goede vriend kunt zijn. Jouw kind helpt hem daarbij en vice-versa. In zijn eigen leerproces neemt hij je kind aan de hand zodat het zichzelf dezelfde vragen stelt als Moxie. Cognitieve, emotionele en sociale vaardigheden zullen tijdens dat proces bij beiden verbeteren.

Hoewel Moxie niet kan lopen en wellicht wat statisch lijkt, is zijn hoofd weldegelijk volgepropt met hoogwaardige technieken zoals microfoons en camera’s die als zijn zintuigen fungeren. Die verzamelen in de interactie met je kind voortdurend data, die vervolgens d.m.v. machine-learning-algoritmen worden verwerkt en leiden tot feedback.

Visuele herkenning

Zo kan Moxie je kind na verloop van tijd visueel herkennen en is hij tijdens het voeren van gesprekken in staat om de gesprekspartner daadwerkelijk in de ogen te kijken. Des te meer interactie je kind heeft met Moxie, des te meer Moxie zelf leert en des te geavanceerder de interactie wordt. Moxie zal al gauw ‘echt gaan leven’ voor je kind. En, voordeeltje, Moxie gaat nooit dood.

Sociale leerthema’s

Moxie Robot brengt voortdurend nieuwe sociale leerthema’s ter sprake. Hoe kun je aardig zijn tegen een ander? Hoe kun je genuanceerd aangeven wanneer je iets niet prettig vindt? En hoe ga je om met fouten maken of verliezen? Moxie bespreekt dit soort zaken met het kind en geeft ook opdrachten, zoals een tekening maken over een onderwerp of aan iemand een briefje schrijven om een ruzie bij te leggen.

Leesvermogen en taalgebruik

De waarneming van de ontwikkeling van bijvoorbeeld leesvermogen en taalgebruik van het kind wordt door Moxie Robot ook gelogd. De data hierover worden vervolgens naar, hoe kan het ook anders, een speciale app voor de ouders gestuurd. Op die manier kun je als ouder de sociale, cognitieve en emotionele ontwikkeling van je kind effectief volgen.

Moxie Robot parent app
Via: embodied.com

Waar kun je Moxie Robot kopen?

Helaas is Moxie Robot alleen nog maar in Amerika te koop voor net geen $ 1.000. Ben je daar een keer toevallig of heb je er een tante wonen, laat Moxie dan verschepen naar een adres in de VS. De geavanceerdheid van Moxie vergt continue updates en interactie met een intelligent platform op afstand, en daarvoor betaal je nog een paar tientjes aan maandelijkse abonnementskosten.

Kostbaar ‘speelgoed’ natuurlijk gelet op de doelgroep van kinderen van rond een jaar of 5. Daarom kun je extra garantie bijkopen wanneer Moxie Robot per ongeluk ruzie krijgt met je kind en er een armpje (van Moxie) afbreekt. Aanschaf van Moxie vanuit Amerika is vooralsnog wat omslachtig. De verwachting is echter dat door het groeiend succes van Moxie Robot de verkrijgbaarheid in Europa slechts een kwestie van tijd zal zijn.

Alternatieven voor Moxie Robot

Wil je per se als ouder nu direct een interactieve robot voor je kind? En wil je niet wachten totdat Moxie in Europa verkrijgbaar is? Er zijn een aantal alternatieven.

Cozmo Robot

Cozmo Robot van het merk Digital Dream Labs is veel beweeglijker dan Moxie Robot. Ook deze robot is hyperintelligent, communiceert interactief en bovendien emotioneel. Hij is vooral gericht op de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden bij het kind. Het doel is onder andere om hem te programmeren en opdrachten uit te laten voeren. Maar een head-to-head spelletje spelen kan ook met Cozmo Robot.

Cozmo Robot is minder geavanceerd op het gebied van sociale interactie als Moxie Robot. Zo kan hij niet interactief praten met je kind. Zie hem vooral als geavanceerd speelgoed. Je schaft Cozmo aan via Amazon.

Cozmo Robot vs Moxie Robot
Via: Cozmo Robot

Ruko Smart Robot

Met een aanschafprijs iets meer dan €900 moet je voor zowel Moxie Robot als Cozmo Robot behoorlijk in de buidel tasten. Is je dat als ouder toch wat te gek, dan heeft het merk Ruko, afgezien van een aantal andere speelgoedachtige consumenten technologieën, ook een intelligente robot beschikbaar. Ruko Smart Robot kost minder dan twintig procent van zijn hyperintelligente broers Moxie en Cozmo. Je haalt deze robot in huis via Amazon.

Deze robot die luistert naar de naam Carle, lijkt veel meer op het conventionele type mensachtige robot zoals we dat gewend zijn. Hij fungeert vooral als bluetooth-luidspreker en kan daardoor onbeperkt verhalen vertellen en liedjes zingen in connectie met een mobiele telefoon. Daarnaast kan hij je kind leren dansen en bewegen en dergelijke. Door middel van een aantal emoji-weergaves op zijn screengezicht, drukt hij zijn gevoelens uit.

Ruko Smart Robot Carle vs Moxie Robot
Via: Ruko Smart Robot

Moxie versus andere robots

Op het gebied van gerobotiseerd speelgoed dat beschikt over een zekere mate van kunstmatige intelligentie, is al het een en ander verkrijgbaar via Internet. Wie zijn / haar kind per se wil laten opgroeien in het gezelschap van een robot vindt in Ruko Smart Robot Carle een betaalbare optie.

Wil je dat je robot echt een state-of-the-art geavanceerde bijdrage levert aan de cognitieve ontwikkeling van je kind, dan zul je meer geld neer moeten tellen. Cozmo Robot vermaakt en onderwijst je kind dan echter de hele dag.

Geautomatiseerde hulp bij sociaal-emotionele ontwikkeling, dat is toch net even iets anders. De ontwikkeling van Moxie Robot is als enige gebaseerd op vergaand onderzoek op basis van uiteenlopende gebieden zoals animatie maar ook ontwikkelingspsychologie.

Moxie Robot voor ieder kind

Zo interactief, sociaal en dus ‘ogenschijnlijk daadwerkelijk springlevend’ is er echt maar één: Moxie Robot. Hopelijk is dit robotvriendje binnenkort voor ieder kind verkrijgbaar. Laat ons in een reactie weten wat jij van de robot vindt!

Lees ook:


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...