Parkeert deze robot ‘Stan’ binnenkort jouw auto?

Door

Martijn

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Martijn

Laatste update:

0

Stan Parking Robot

Maak kennis met Stan, de robot van het bedrijf Stanley Robotics. Waar je op het vliegveld nu zelf nog een plekje moet vinden, is het goed mogelijk dat dat binnenkort verleden tijd is. Stan is namelijk in staat zelfstandig jouw auto te parkeren.  

Waarom een robot? 

Wanneer je eraan denkt dat een robot jouw auto zal parkeren, denk je misschien alleen aan de ongemakken die erbij komen kijken. Hoe geef je je sleutels bijvoorbeeld af, of waar gaat die robot heen met je auto? Maar als je er langer over nadenkt, worden de voordelen een stuk beter zichtbaar. 

Want hoe fijn is het om te weten dat de sensoren van Stan een stuk gevoeliger zijn afgesteld dan een gemiddeld tienjarig kind? Een kind dat in zijn vakantie enthousiasme de deur opengooit en jouw auto achterlaat met een deuk en lak schade.

Of het voordeel van ruimtewinning. Waar parkeervakken nu een bepaalde grootte nodig hebben, zorgt Stan voor millimeterwerk en passen er veel meer auto’s op een bepaald oppervlak. Hiermee wordt op sommige parkeerplaatsen meer dan 50% extra ruimte benut. Stan is voor deze bedrijven op dit moment de goedkoopste vorm van ruimtebesparing.

Stan Parking Robot
Via: stanley-robotics.com

Hoe werkt Stan? 

Stan is voorzien van kunstmatige intelligentie, waardoor hij op alle situaties kan reageren. Zo is het mogelijk om alle soorten auto’s te vervoeren, zolang ze korter zijn dan 6 meter en minder zwaar dan 3000 kilo.  
 
Na het grijpen van de auto, maakt Stan gebruik van diverse sensoren om zichzelf en de auto zelfstandig over de parkeerplaats te vervoeren. Tijdens deze rit is de robot in staat om obstakels te ontwijken en in te spelen op nieuwe situaties.  

Door een ingesteld algoritme weet Stan de beschikbare ruimte vervolgens optimaal te benutten en creëert hij daarmee extra parkeerplekken. 

Samenwerken

Natuurlijk heeft Stan ook collega’s die hem ondersteunen in zijn werk. Al deze robots van Stanley Robotics zijn verbonden via een management softwareprogramma en daardoor in staat samen te werken om de rij auto’s zo snel mogelijk weg te werken. Als Stan straks te zien zal zijn op meer plekken dan alleen de vliegvelden van Parijs en Londen, zal valet parking wereldwijd nooit meer hetzelfde zijn. 

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...