5 voordelen van het gebruik van een robotstofzuiger

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Robotstofzuiger voordelen smarthome

Het leven is druk en het huishouden bijhouden kost een hoop tijd. Om die reden kiezen steeds meer mensen voor een robotstofzuiger in huis. Deze automatische stofzuiger bespaart een hoop tijd, is energiezuinig en kan (een groot deel van) het huis zelfstandig reinigen.

Ben je benieuwd of een robotstofzuiger ook iets voor jou is? Dan vind je op deze pagina uitleg over wat een zo’n apparaat zoal kan en wat de grootste 5 voordelen van een robotstofzuiger zijn voor in het huishouden.

De robotstofzuiger: slim huishoudelijk apparaat

De laatste jaren is er een sterke opkomst van slimme en tijdbesparende huishoudapparaten. Van Philips Hue-verlichting tot slimme weegschalen, van speakers met stemherkenning tot wasmachines met smartfunctie, en van slimme koffiemachines tot robotstofzuigers.

Omdat het gebruik van slimme apparatuur steeds normaler wordt, worden deze apparaten ook een stuk betaalbaarder. Je kunt hierdoor zelfs met een beperkt budget je huis slimmer maken en aardig wat uren besparen op huishoudelijke taken.

Robotstofzuiger onder bank
Via: unsplash.com | Kowon vn, CC

Misschien wel het bekendste voorbeeld van zo’n slim huishoudelijk apparaat is de gerobotiseerde stofzuiger.

Veel mensen hebben een hekel aan stofzuigen of hebben er simpelweg te weinig tijd voor. Dat geldt zeker wanneer je een huisdier hebt dat veel verhaard of wanneer je kleine kinderen hebt. Er blijft dan meer troep en stof achter, waardoor je vaker moet stofzuigen om de boel schoon te krijgen.

Een robotstofzuiger neemt in zo’n geval een hoop stress weg. Het apparaat doet elke dag zijn vaste rondje, laadt zichzelf op via het dock en kan het stofreservoir in sommige gevallen zelfs zonder jouw hulp legen en opschonen.

Wat is een robotstofzuiger?

Een robotstofzuiger is een elektrische stofzuiger die zonder jouw hulp door het huis navigeert om stof en vuilte van de vloer te verwijderen. Er zijn robotstofzuigers in bijna alle prijsklassen.

De goedkoopste varianten rijden bijvoorbeeld ‘blind’ rond door je woning, terwijl premium varianten je huis middels een algoritme leren kennen en zo de meest efficiënte reinigingsroute uitstippelen.

Robotstofzuiger elektrisch
Via: unsplash.com | Onur Binay, CC

Wil je maximaal profiteren van de aanschaf van een robotstofzuiger? Dan is het verstandig om er eentje te kiezen met premium functionaliteiten.

We noemden zonet al enkele voordelen waar je in het huishouden enorm van profiteert, zoals de automatische oplaadfunctie en de automatische reinigingsfunctie van het reservoir. Maar er zijn ook stofzuigers die over een waterreservoir beschikken en daardoor ook je vloer dweilen.

5 voordelen van een robotstofzuiger

Benieuwd of een robotstofzuiger ook iets voor jou is? Hieronder staan de vijf grootste voordelen van dit slimme huishoudelijke apparaat beschreven.

Jouw ervaringen? Herken je deze voordelen van een robotstofzuiger of hebben we nog belangrijke punten over het hoofd gezien?

Laat het weten in een reactie onderin!

1. Tijdbesparend en handig

De hoofdzakelijke reden dat mensen dit slimme apparaat aanschaffen, is omdat ze hier tijd mee besparen. Je hoeft zelf niet langer met de stofzuiger door het huis en kunt een vaste tijd instellen waarop het apparaat zijn werk doet.

Dit kan bijvoorbeeld wanneer je naar je werk bent, of ’s nachts wanneer je ligt te slapen. Zo heb je geen last van de robotstofzuiger en doet ‘ie toch zijn werk.

2. Effectief voor dierenharen

Heb je katten of honden in huis? Dan ken je ongetwijfeld het euvel van dierenharen op de vloer. Elke dag stofzuigen is in zo’n geval een must. De robotstofzuiger neemt deze tijdrovende bezigheid weg en is ook nog eens extra effectief in het opruimen van dierenharen.

Door te kiezen voor de beste robotstofzuiger dierenharen, heb je nooit meer last van rondslingerende katten- of hondenvacht in huis.

robotstofzuiger katten
Via: unsplash.com | YoonJae Baik, CC

3. Energiezuinig en stil

Robotstofzuigers verbruiken over het algemeen een stuk minder stroom dan traditionele stofzuigers. Dit maakt dit apparaat tot een duurzame en verantwoorde keuze. Dat komt niet alleen door het lagere energieverbruik, maar ook door de efficiëntere route die de stofzuiger aflegt. Dit geldt vooral voor de varianten met een slimme navigatiefunctie, zoals je in de alinea’s hieronder kunt lezen.

Naast dat ze zuinig zijn, zijn ze ook relatief stil. De gemiddelde geluidsemissie van het apparaat ligt rond de 65 dB. Voor een normale stofzuiger ligt dit op 74 dB. Dus stel dat je de robotstofzuiger ’s nachts zijn werk laat doen, dan word je hier niet zomaar van wakker.

Er zijn ook extra stille varianten die bijvoorbeeld maar 50 dB geluidsemissie hebben.

4. Slimme technologie en navigatie

Omdat een robotstofzuiger op een accu werkt, heeft deze geen snoer nodig om te functioneren. De manier waarop deze elektrische stofzuiger navigeert, hangt af van het type dat je aanschaft. Sommige stofzuigers hebben een zelflerend navigatiesysteem, andere werken met een GPS-chip en weer andere werken met laser of plafondherkenning.

Het grootste verschil daartussen is de willekeurige schoonmaakroute versus de systematische schoonmaakroute. In dat laatste geval rijdt de robotstofzuiger zigzaggend door je huis, waardoor geen plekje wordt overgeslagen. Je weet op die manier zeker dat er geen stof of viezigheid achterblijft.

Robotstofzuiger onderkant
Via: unsplash.com | Andrey Matveev, CC

5. Compact design en opslag

Robotstofzuigers zijn zeer compact – veel compacter dan een draadloze steelstofzuiger of een traditionele stofzuiger. Dit scheelt de nodige opslagruimte.

Je kunt het oplaaddock bijvoorbeeld in de hoek van de kamer of in een aparte kamer zetten, zodat de robotstofzuiger uit het zicht staat en geen onnodige ruimte inneemt.

Wat kost een robotstofzuiger?

Robotstofzuigers zijn al verkrijgbaar vanaf zo’n 80 euro. Je hebt dan wel echt een basismodel met minimale functionaliteiten. Wil je een apparaat dat wat meer in z’n mars heeft? Denk dan aan een prijsklasse tussen de 250 euro en 650 euro.

Het is raadzaam om hier vooraf de nodige research naar te doen. De prijs zegt niet alles; kijk vooral ook naar de genoemde functionaliteiten en naar de reviews. Zo weet je zeker dat je geen miskoop maakt.

Jouw robotstofzuiger ervaringen?

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw ervaringen. Voor welke soort stofzuiger ga jij en met welke redenen of heb je een bepaalde voorkeur voor een specifiek model?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...