YouTuber verbetert zijn Mac Mini: 75 procent kleiner

Door

Dennis De Wit

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Mac mini kleiner

Uit een nieuwe video gemaakt door een YouTuber, blijkt dat zijn Mac Mini veel kleiner kan worden gemaakt dan hij nu is. Daarvoor gebruikte de YouTuber in kwestie, Quinn Nelson, het nieuwste model, de Mac Mini M1. Hij toont in zijn video aan hoeveel ruimte in de behuizing er niet door Apple gebruikt wordt.

Mac Mini kleiner maken

Het is een handig doe-het-zelf-project voor iedereen die graag een Mac Mini op zijn bureau wil zetten, maar daar eigenlijk de ruimte niet voor heeft. Met de video toont Nelson aan dat Apple de Mac Mini fors kleiner zou kunnen maken.

De M1-variant heeft hetzelfde uiterlijk als de eerdere modellen, alleen de chip is nieuw. Binnenkort komt er mogelijk een nieuwe Mac Mini met een nieuw ontwerp uit. Maar of Apple het model echt zó klein weet te maken, is maar zeer de vraag.

Mac mini kleiner maken
Via: Snazzy Labs / youtube.com (capture) | Snazzy Labs

Veel ruimte over in originele behuizing Mac Mini

Uit een teardown van het huidige model bleek al dat Apple veel ruimte in de behuizing helemaal niet gebruikt. Apple heeft namelijk het design van een Intel Mac Mini gebruikt voor de nieuwe chip. Het moederbord is doordat de M1-chip een stuk kleiner is dan de chips van Intel, veel kleiner.

Dat gaf voor YouTuber Quinn Nelson de mogelijkheid om een uitgebreide video te maken over hoe je dit apparaat tot wel 75 procent kleiner maakt. Daarvoor moest hij wel een aantal onderdelen uit elkaar trekken. Daardoor werd de behuizing uiteindelijk kleiner. In de video is te zien hoe je dat zelf na kan doen, maar let wel: je garantie vervalt er mee.

Onderdelen zijn kleiner

Door de M1-chip kunnen de onderdelen van een Mac Mini M1 een stuk kleiner worden gemaakt. De chip van Apple zelf is dus niet alleen heel efficiënt op gebied van prestaties, maar ook op gebied van ruimte die het inneemt.

De behuizing van de iMac 2021 werd zelfs zo klein en dun, dat er geen koptelefoonaansluiting meer op past. Apple kan diezelfde kant op gaan met de nieuwe Mac Mini.

Mac mini kleiner maken
Via: Snazzy Labs / youtube.com (capture) | Snazzy Labs

Zelf je Mac Mini kleiner maken

Het is dus mogelijk om een deze versie een stuk kleiner te maken. Maar daarvoor heb je wel eerst een 3D-printer nodig, want aan de hand van een uitgebreide 3D-print is de kleinere behuizing gemaakt. Daarna sloopte Quinn alle onderdelen van de Mini uit de behuizing en voegde hij een kleinere stroomadapter toe.

Hij verving bijvoorbeeld de 150 Watt-adapter van Apple met een 65 W adapter die geleverd wordt bij een Microsoft Surface-toestel. Zo worden Apple en Microsoft met elkaar verenigd.

MagSafe toevoegen aan je Mac Mini

Om wat meer comfort te bieden, bedacht Nelson ook meteen, maar om een MagSafe-aansluiting toe te voegen. Die sloopte hij van een MacBook Pro uit 2015. De behuizing lijkt sterk op die van de Mac Pro. Deze wordt vanwege zijn merkwaardige uiterlijk ook wel ‘de kaasrasp’ genoemd.

Datzelfde ontwerp heeft Nelson gebruikt voor zijn eigen DIY-behuizing voor de Mac Mini. Op die manier kan het apparaat beter met de warmte in de kleinere behuizing omgaan. Er was geen verschil in prestaties, maar het knutselproject nam wel flink minder ruimte in.

Mac mini kleiner maken
Via: Snazzy Labs / youtube.com (capture) | Snazzy Labs

Mac Pro Mini experiment

Aanpassingen maken aan het ontwerp Mac-apparaten is trouwens niet nieuw; er was ook al iemand die een concept maakte van een Mac Pro Mini. De ontwikkelaar heeft die niet zelf in elkaar gezet, het bleef alleen bij dromen.

Nieuwe Mac Mini in aantocht

Dit jaar is er een nieuw model in aantocht. Deze zou een volledig hernieuwd ontwerp krijgen. Of het nieuwe model echt zo klein wordt als het ontwerp van de YouTuber, valt maar te bezien. In ieder geval zou de Mac Mini 2022 net als de MacBook Pro’s kunnen beschikken over een M1 Pro of M1 Max-chip, die we eerder zagen in de 2021 Macbook Pro’s.

Lees ook


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...