Kleinste computer ter wereld is zo groot als een zoutkorrel

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Kleinste computer

Onderzoekers van de Universiteit van Michigan lanceerden zojuist de kleinste computer ter wereld. Het micro-apparaat meet slechts 0.3 mm per zijde en heeft de omvang van een zoutkorrel. Met het minuscule computerdesign verbetert de Universiteit van Michigan het record dat IBM eerder van hen afpakte.

Wat is de kleinste computer ter wereld? De kleinste computer heeft een afmeting van 1x1mm en functioneert volledig. Deze mini computer biedt veel mogelijkheden in de wetenschap, maar ook voor de industriële sector.

Piepkleine computer zorgt voor doorbraak

De minicomputer uit Michigan is ontworpen als een uiterst nauwkeurige temperatuursensor. De computer rapporteert temperaturen in de clusters van cellen.

Dat doet die in tijdsintervallen die gedefinieerd worden door elektronische pulsen. De intervallen worden op de chip gemeten en vervolgens doorgestuurd naar het basisstation. Daar worden ze omgezet in een temperatuur.

Kleinste computer
Via: Universiteit van Michigan Umich.edu, CC

De minicomputer is erg nuttig voor de wetenschap, maar ook voor de industriële sector. De verwachting is dat dit type computer steeds vaker wordt ingezet.

Zo kreeg de universiteit naar aanleiding van hun ontwerp tientallen vragen van medische wetenschappers, biologen en industriële ingenieurs. 

Volgens onderzoeker David Blaauw van de Universiteit van Michigan kan de minicomputer mogelijk worden ingezet om de temperatuur van tumoren te meten, oliereservoirs te monitoren, audio- en visuele bewaking te leveren en te helpen bij slakkenstudies. Daarmee draagt de computer mogelijk bij aan wetenschappelijke doorbraken.

Kleinste computer
Via: Universiteit van Michigan Umich.edu, CC

Geen uitdaging te groot voor computerwetenschappers

Omdat de computer zo enorm klein is, liep de universiteit tegen de nodige uitdagingen aan. Zo bleek het bijzonder lastig om het apparaat op een zeer laag stroomverbruik draaiend te houden terwijl de systeemverpakking transparant moest zijn.

Zelf op zoek naar een mini pc, check deze opties

Het licht van het basisstation en van de eigen transmissie-LED van het apparaat, kan stroom in kleine circuits induceren.

Terwijl er in eerdere ontwerpen diodes werden gebruikt (dit zijn een soort mini-zonnecellen) moesten die nu vervangen worden voor geschakelde condensatoren.

Kleinste computer
Via: Universiteit van Michigan | Kleinste computer

Volwaardige computer, of toch niet?

Omdat dit soort minicomputers niet zonder externe voeding kunnen en hun gegevens verliezen wanneer ze worden ontkoppeld, bestaat er enige discussie of het überhaupt een computer mag heten. Dit zal natuurlijk nooit een Chromebook of desktop PC vervangen, maar de toepassingen zijn zeker interessant.

Volgens Blaauw zijn er geen officiële eisen voor de minimale functionaliteit van een computer en is de discussie daarom subjectief van aard. Wel begrijpt hij de twijfels die sommige mensen hebben.

Wat vind jij? Is dit minuscule ontwerp daadwerkelijk een computer te noemen? Of moet die daarvoor zonder externe voeding kunnen opereren?

Meer lezen over high-tech uitvindingen? Lees dan ook over de kleinste vliegende robot ter wereld en ’s werelds kleinste mobiele controller.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...