Een blik op de toekomst: de Neuralink gedachtenlezer

Door

Peter Dragstra

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Neuralink gedachtenlezen technologie

Elon musk werkt met zijn bedrijf Neuralink aan een apparaat dat op den duur mensen van alles zal kunnen laten aansturen op afstand. De gedachtenlezer wordt met draadjes (3 keer zo dun als een haar) direct verbonden met je hersenen. Niet alleen wil hij hiermee verlamde mensen helpen, maar zo wordt ook het ‘upgraden’ van het menselijk brein als mogelijkheid gezien.

Afbeeldingsresultaat voor neuralink"
Bron: www.wikipedia.org

Neuralink: AI in je hersenen

De gedachtenlezer zou ervoor moeten zorgen dat mensen hun auto kunnen besturen zonder een stuur aan te raken, de televisie aan te zetten zonder een afstandsbediening te gebruiken of de verwarming aan te zetten. Ook wordt het mogelijk bedachte teksten direct te digitaliseren zonder dat je dit uit hoeft te typen. Met deze toepassingen wil Elon Musk vooral verlamde mensen helpen in hun dagelijks leven. 

Neuralink team elon musk
Via: flickr.com | Steve Jurvetson, CC

Volgens Musk kan de gedachtenlezer daarnaast gebruikt worden om te voorkomen dat kunstmatige intelligentie de mensheid de baas wordt. Met behulp van de gedachtenlezer zouden we ons brein kunnen opvoeren waardoor het een stuk efficiënter wordt. Er wordt zelfs gedroomd over het kunnen downloaden van een volledig taal. Vloeiend Spaans spreken wordt dan zo makkelijk als word downloaden op je laptop. 

Hoe werkt de Neuralink gedachtenlezer?

De gedachtenlezer wordt momenteel gepresenteerd als een apparaat dat je achter je oor draagt, ten grootte van een gehoorapparaat. Draadjes worden vanaf dit apparaat direct op je hersenen geïmplanteerd. Hierbij worden er kleine gaatjes in je schedel geboord, waar een robot de draadjes vervolgens met precisie verbindt met jouw brein. Deze worden dan bijvoorbeeld bevestigd op het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het aansturen van de benen. 

Neuralink gedachtenlezen
Via: Neuralink

Op welke termijn is de gedachtenlezer te gebruiken?

Neuralink streeft ernaar volgend jaar te kunnen beginnen met het testen op mensen. Al eerder zijn testen op een chimpansee succesvol afgerond. Voor menselijke testen zullen eerst nog de benodigde vergunningen moeten worden verkregen. Het is met de ideeën van Elon Musk altijd de vraag of het haalbaar is; hij blijft ons in ieder geval verbazen.

Lees ook: Internet heeft invloed op onze hersenen, maar hoe?


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...