Nederlandse uitvinding: draadloos je e-bike opladen met deze stoeptegel

Nederland is natuurlijk een fietsland bij uitstek en we zien dan ook veel initiatieven rond deze gezonde manier van vervoer. Deze keer zien we Tiler, een Nederland startup die een oplaadtegel voor e-bikes heeft ontwikkeld.

Opladen van een e-bike

Er worden steeds meer en meer e-bikes verkocht en dat heeft een reden: het is een prettige manier om ook grotere afstanden af te leggen op de fiets. Echter deze fietsen moeten opgeladen worden.

Ebike fiets elektrisch motor
Via: pixabay.com | Olivermann, CC

Deze inhoud wordt niet getoond.

Klik op dit blok om al onze content te tonen, door onze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

Nu zijn er natuurlijk veel verschillende fietsen: er zijn modellen die continu aan de lader moeten hangen, maar ook e-bikes die sporadisch geladen moeten worden. Echter gebeurt dit nu allemaal met een ‘ouderwetse’ laadkabel. Dat gaat veranderen, als het aan de Nederlandse startup Tiler ligt.

Lees ook: Je smartphone opladen doe je al je hele leven verkeerd: zo moet het wel

Draadloos opladen met een stoeptegel

Tiler is een spin-off van de TU Delft en is in 2019 zelfstandig verder gegaan. In deze periode hebben ze een werkend prototype gemaakt van deze draadloze tegel

De oplaadtegel ligt op de grond en de fietsen met ondersteuning voor opladen via deze technologie worden voorzien van een speciale standaard. Deze standaard maakt verbinding met de tegel en zo wordt het opladen gestart.

Dit klinkt kinderlijk eenvoudig, maar er waren natuurlijk nog wel wat uitdagingen.

Via: Tiler

Wanneer kan ik dit gebruiken?

Wanneer je dit zelf kunt gebruiken is natuurlijk de vraag, maar de eerste tests zijn positief. Sterker nog, in de zomer van 2020 moet de eerste tegel liggen bij Rotterdam Ahoy. Vervolgens zal de productie opgevoerd worden.

In deze periode wordt ook de software afgerond, waardoor het mogelijk is om een ‘vloot’ aan e-bikes te managen. Handig voor bijvoorbeeld bedrijven met deelfietsen of elektrische steps. Zo kunnen ze van alle fietsen of steps bijhouden wat de actuele accustand is.

Deze inhoud wordt niet getoond.

Klik op dit blok om al onze content te tonen, door onze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

Of we dit op grote schaal gaan zien, moet de toekomst uitwijzen. Tiler heeft in april 2020 in ieder geval 250.000 euro funding gekregen om het product daadwerkelijk te lanceren.


Meer gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer