Je smartphone opladen doe je al altijd verkeerd: zo moet het

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Het opladen van een smartphone denk je waarschijnlijk niet bij aan: inpluggen en wachten totdat hij weer vol is. Maar waarschijnlijk doe je dit al jaren verkeerd.

Hoe je nu je smartphone oplaadt

Het opladen van je smartphone zit waarschijnlijk in je dagelijkse routine. De kans is groot dat je – net als een groot deel van Nederland – ervoor kiest om het toestel ’s nachts op te laden. Dit zorgt ervoor dat jouw toestel langer aan de lader hangt dan eigenlijk de bedoeling is en dat kan schadelijk zijn voor je smartphone en accu.

Oplader kosten


Hoe het dan wel moet? Wij hebben ook dat voor je uitgezocht en lees je verderop in dit artikel.

Hoe het zou moeten?

Het opladen van je smartphone is een chemische reactie in de accu van het toestel. Om dit proces zo optimaal te laten verlopen, maar vooral te laten eindigen, is het belangrijk dat het toestel niet langer aan de lader hangt dan nodig is.

Dit zou dus concreet betekenen dat als je ervoor kiest om jouw iPhone ’s nachts op te laden, je wakker moet worden om de stekker eruit te halen. Op deze manier voorkom je dat het chemische proces in jouw toestel steeds opnieuw verder gaat.

Inmiddels zijn er ook al genoeg gevallen bekend waarbij slechte laders, of hele smartphone-series zoals bijvoorbeeld de Galaxy Note 7, simpelweg te warm worden. Hierdoor kun je een kleine ramp teweeg brengen die – als je geluk hebt – je toestel kunnen verwoesten.

Lees ook: Stekkerdoos bij de Action, kopen of beter niet?

Het allerbeste voor je smartphone is om deze in kleine beetjes op te laden. Is hij ~ 10 procent leeggelopen, hang hem dan weer kort aan de lader om ervoor te zorgen dat hij weer een beetje bijgeladen wordt. Dit is de optimale manier, maar zeker niet de handigste. Dit zou betekenen dat je de hele dag bezig bent om je accu optimaal te behandelen. Een accu is juist bedoeld om niet continu naast een stekkerdoos te hoeven zitten…

Wat als ik het niet doe?

Maar, wat als je toch gewoon je toestel ’s nachts op blijft laden? Het kan dan gebeuren dat jouw toestel te warm wordt of de chemische reactie niet helemaal goed gaat. Dit kan een warm toestel betekenen, of misschien schieten de vlammen er wel uit. Nu komt dit gelukkig weinig voor, maar de kans is wel veel groter.

Lees ook: Oppassen voor deze smartphone-opladers! Hier enkele tips!

Ook de levensduur van de accu wordt verkort door hem te lang aan de lader te hangen. Er staat dan continu spanning op het toestel en de accu kan niet ‘relaxen’. Dat klinkt wellicht als een wat vreemde woordkeuze, maar de accu blijft de hele tijd actief, waardoor het lastig is om ’tot rust te komen’.

Dit zorgt er vervolgens weer voor dat jouw accu simpelweg minder lang mee zal gaan omdat hij vaker gebruikt wordt.

Close up of hands charging mobile phone

Fabels over accu’s

Er zijn ook nog steeds veel fabels in de wereld als het gaat om smartphone-accu’s. Vroeger kreeg je in de telefoonwinkel altijd het advies om je smartphone eerst helemaal leeg te laten lopen om hem vervolgens volledig op te laden.

Hierboven hebben we gelezen dat het juist beter is om korte laadsessies te gebruiken om de batterij optimaal te benutten. Bij oude accu’s, was dit overigens wel het geval, maar de versies die in de nieuwe toestellen gebruikt worden, hebben hier gelukkig geen last meer van.

Misschien heb je er nog nooit echt over nagedacht, maar je smartphone-accu kan dus gevaarlijke situaties opleveren. Zorg in ieder geval voor een GOEDE LADER en probeer hem geen hele nachten aan de lader te hangen…


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Bron 1 | Bron 2

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...