Oppassen voor deze Smartphone-opladers! Hier enkele tips!

Vandaag is in een onderzoek van de Voedsel- en Warenautoriteit naar buiten gekomen, dat sommige Smartphone-opladers simpelweg gevaarlijk zijn!

Iedereen heeft er tegenwoordig een en ze vreten stroom: Smartphones! Helaas komt het ook wel eens voor dat Smartphone-opladers de duur van je telefoon niet volhouden, wat inhoudt dat je een nieuwe (vaak USB-lader) nodig hebt! Nu zou je denken dat deze USB-laders of Smartphone-opladers relatief veilig zijn, maar helaas is dat niet altijd het geval…

Klik hier om cookies te accepteren en deze content te tonen

Smartphone-opladers gevaarlijk

Het NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) heeft een onderzoek gedaan onder 41 USB-laders en gekeken naar elektrische veiligheid, verplichte aanduidingen en relevante delen van de technische documentatie. Hier bleken maar liefst 10 (24%) met ernstige technische gebreken, waarbij kortsluiting kan ontstaan. Dit kan vervolgens leiden tot brand of elektrische schokken voor de gebruiker.

Hier een overzicht van de 10 onderzochte producten met ernstige veiligheidsrisico’s:

smarthpone-opladers-gevaarlijk
(Bron: NVWA)

Deze kortsluiting kan het gevolg zijn van een verkeerde productie of constructie.

Tips voor meer veiligheid

Natuurlijk spreekt het voor zich om bovenstaande producten te vermijden en ook hier geldt misschien wel ‘goedkoop is duurkoop’! Je kunt risico’s voorkomen door de oplader van de fabrikant van je Smartphone te gebruiken of bekijk de gehele lijst van onderzochte opladers, voordat je een nieuwe USB-lader koopt.

Klik hier om cookies te accepteren en deze content te tonen

Bekijk ook beknopte NVWA Factsheet (in pdf)

Via: NVWA

Ook interessant
CoffeeBoxx: ram je koffiezetapparaat gerust tegen de muur