Deze tool vertelt welke info een Smart Home verzamelt

Door

Martijn

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Martijn

Laatste update:

0

Smart home Inspector

De Smart Home en Internet of Things zijn termen die we steeds vaker horen. Terwijl we nog bezig zijn om te begrijpen waar het ene slimme apparaat toe in staat is, worden we alweer bekogeld met een nieuwe innovatie. Veel Smart Home liefhebbers nemen deze gadgets maar al te graag in huis, maar welke informatie wordt er eigenlijk over je verzameld? De Princeton IoT Inspector vertelt het je allemaal.

Princeton IoT Inspector

De Princeton IoT Inspector is een idee van een groep onderzoekers binnen de Princeton University. Zij willen gebruikers van Smart apparaten laten zien welke data er over ze verzameld en gedeeld wordt, maar ze willen zelf ook een research paper schrijven over het onderzoek. Jouw gegevens worden namelijk anoniem verzameld en in een beveiligde database opgeslagen van de onderzoekers.

Princeton IoT Inspector
Via: iot-inspector.princeton.edu (capture)

De tool is dus in feit bedoeld om het afluisteren van je apparaten in kaart te brengen, door in eerste instantie hetzelfde te doen. Of het nu gaat om je slimme deurbel of alle andere smart apparaten in je huis. De IoT Inspector – die overigens alleen voor MacOS beschikaar is – doelt er alleen op om je gegevens op een juiste manier te gebruiken en daarmee inzichtelijk te maken of jouw gegevens ergens gevaar lopen.

Jij bent het testobject

Dat betekent dat jij in dit geval het testobject bent, en dat je gewoon gebruik kan maken van je Smart Home apparaten. Dit terwijl er op de achtergrond steeds gegevens binnenkomen en worden doorgestuurd. Wanneer je de tool activeert zullen bepaalde IoT apparaten direct informatie laten zien, maar sommige apparaten moet je handmatig verbinden.

Princeton IoT Inspector
Via: iot-inspector.princeton.edu

Vervolgens kun je zien welke apparaten met elkaar communiceren, welke informatie ze aan elkaar doorgeven en hoe actief ze zijn. Daarnaast kun je bijvoorbeeld zien dat je apparaten nog steeds informatie doorsturen naar bedrijven wanneer ze uitstaan. Dit kan jij, maar ook een onderzoeker vervolgens inzien en daar vervolgens een conclusie aanhangen.

Een einde aan verborgen camera’s

Dat je de Internet of Things apparaten kunt herkennen heeft ook een ander voordeel. Bijvoorbeeld als je je zorgen maakt om een verborgen camera in de Airbnb waar je verblijft. Met de Princeton IoT Inspector zie je namelijk alle apparaten die informatie doorsturen, dus ook een verborgen camera die aan het streamen is.


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...