HomeWizard Energy Socket review: zo bespaar je wel heel eenvoudig energie

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

HomeWizard Energy Socket

De HomeWizard Energy Socket is een slimme stekker, waarmee je ook je energieverbruik bij kunt houden. Maar er is nog meer: het is ook mogelijk om er energie mee te besparen op een slimme manier. Hoe dit werkt en hoe deze smart plug bevalt, lees je in deze review van de HomeWizard Energy Socket.

HomeWizard: een Nederlands bedrijf

HomeWizard is een Nederlands bedrijf en richt zich vooral op de energiemarkt. Dit doen ze met betaalbare producten om bijvoorbeeld zelf je slimme meter uit te lezen. De HomeWizard P1 meter bekeek ik al eerder.

Een ander product uit het assortiment van HomeWizard is de Energy Socket. Een slimme stekker die mogelijkheden heeft om energieverbruik bij te houden, maar ook om slim te schakelen. Daarnaast zitten er nog toffe functies in om energie te besparen, maar daarover later meer.

De afgelopen maanden heb ik deze HomeWizard Energy Socket uitgebreid gebruikt en getest, mijn ervaringen lees je in deze review.

HomeWizard Energy socket

HomeWizard Energy Socket

Energieverbruik bijhouden + slim schakelen
Eenvoudig energie besparen

→ Ook interessant als combi-deal

HomeWizard Energy Socket: wat kun je ermee?

Mogelijk ben je al bekend met het fenomeen slimme stekker. Hiermee kun je eenvoudig op afstand, met je stem of via schema’s bepaalde apparaten in- en uitschakelen.

Dat is ook mogelijk met de HomeWizard Energy Socket, maar daarbij gaan deze nog een stapje verder. Het is namelijk mogelijk om je energieverbruik bij te houden. Doordat je deze gewoon in het stopcontact plugt, kun je dit voor veel apparaten of apparaatgroepen doen.

Voordat ik verder in zal gaan op het gebruik, allereerst een aantal kenmerken op een rij.

 • Automatisch overbelasting voorkomen (16A) en kinderbeveiliging – Wel zo veilig
 • 1W tot 3680W – Dit betekent dat deze slimme stekker breed inzetbaar is. Dus voor veel apparaten in huis te gebruiken.
 • Nauwkeurigheid van 99,5% – Alle Energy Sockets worden individueel geijkt, waardoor er een grote mate van nauwkeurigheid is.
 • Energiezuinig – Verbruik zelf 1W.
 • Energie- en sluipverbruik meten – Inzicht in het verbruik van jouw apparaten.
 • Slim schakelen – Kan ook ingezet worden als slimme stekker om apparaten op basis van bepaalde voorwaarden in- of uit te schakelen.

De HomeWizard Energy Socket is dus op veel manieren te gebruiken, maar laten we eerst kijken hoe de installatie verliep.

HomeWizard Energy Socket

Installatie HomeWizard Energy Socket

De korte samenvatting: de installatie is kinderspel.

De wat langere versie. Na het uitpakken van de HomeWizard Energy Socket kies je de plek waar je deze wilt gebruiken en zorg je dat de app geïnstalleerd is (Android en iOS).

Vervolgens registreer je in de app als je dat nog niet hebt gedaan en volgt de wizard. Na een kleine 3 minuten is alles verbonden met jouw wifi-netwerk en kun je aan de slag met het verder instellen van deze slimme stekker.

Inmiddels heb ik twee stekkers in gebruik (en ga er nog meer aanschaffen), waarbij de installatie van een leien dakje ging. Dit geldt overigens ook voor de andere producten van HomeWizard, zoals P1-meter en de slimme watermeter.

HomeWizard Energy Socket

De LEDring die gebruikt wordt op de HomeWizard Energy geeft een toffe uitstraling aan de stekker. Mocht je dit licht niet mooi, prettig of nuttig vinden kun je deze uitschakelen in de app.

Een gemiste kans is dat deze LEDring geen kleuren kan krijgen. Als er bijvoorbeeld veel stroom verbruikt wordt, of juist als de slimme stekker in- of uitgeschakeld is.

Dagelijks gebruik: hoe ik deze slimme stekker gebruik

In het begin is het vooral interessant om te zien hoeveel jouw apparaten verbruiken. Zelf heb ik de stekker meerdere keren verplaatst, steeds met een tussenperiode van ongeveer een week. Dit zorgt ervoor dat je een goed beeld krijg van het verbruik in alle omstandigheden.

Wat ik vooral interessant vond om te zien, was het stroomverbruik van de airco. Ik heb de HomeWizard Energy Socket in zowel de zomer als de winter gebruikt. Dat betekent dus ook dat ik kon zien wat de kosten voor verwarmen met de airco waren, in vergelijking met de reguliere verwarmingskosten.

Na deze initiële testperiode heb ik een tweetal groepen op de stekker aangesloten, die op bepaalde tijdstippen uitgeschakeld worden. Eén van deze groepen is de tv en aanverwante apparaten.

Er zijn momenten op de dag dat deze nooit gebruikt wordt, alsmede in de nacht. Dat zijn dan ook de tijden dat deze volledig uitgeschakeld is.

De dingen die je met deze smart plug kunt doen zijn onder andere.

 • Verbruik bijhouden – De ultieme cliché, maar door te weten wat elk apparaat verbruikt, kun je ook besparen.
 • Sluipverbruik opsporen – Standby-verbruik kan jaarlijks veel geld kosten. Met een product zoals de HomeWizard Energy kun je dit eenvoudig opsporen.
 • Slim schakelen – Het in- en uitschakelen van bepaalde apparaten of groepen apparaten. Een handige extra functie van deze energy socket.
 • Optimaal gebruik maken van zonne-energie – Een toffe functie die – als je overproductie hebt van de zonnepanelen op een bepaald moment van de dag – apparaten in- of uit kan schakelen. Wek je teveel op, dan kun je dit bijvoorbeeld gebruiken om je auto te laden. Vooral handig zodra de salderingsregeling niet meer actief is.
 • Schakelslot gebruiken – Wil je bijvoorbeeld de vriezer of koelkast hierop aansluiten, dan is er een schakelslot. Zo voorkom je dat de HomeWizard Energy Socket uitgeschakeld kan worden. Wel zo handig om te verzekeren dat de inhoud van je diepvries ook bevroren blijft.

Hiermee biedt deze slimme stekker veel functies, voor een geringe prijs. Een nadeel is echter wel dat hij niet gebruikt kan worden met slimme assistenten. Helaas bieden Google Home, HomeKit en Amazon geen ondersteuning voor ‘Energy’. Er is wel een koppeling met Homey mogelijk, maar daar heb je wel een Homey Pro voor nodig.

Wil je toch aan de slag met de data uit de HomeWizard-app, dan is er goed nieuws: er is namelijk een API beschikbaar. Meer info over de API kun je hier vinden en gedetailleerde info hier.

HomeWizard Energy-app en Energy+

De HomeWizard-app is beschikbaar voor Android, iOS en kan ook via het web benaderd worden. Hierin kun je allerlei instellingen aanpassen, zoals bijvoorbeeld wanneer de sockets ingeschakeld of juist uitgeschakeld dienen te worden.

HomeWizard Energy-app

Daarnaast kun je – uiteraard – ook het verbruik inzien. Als je een Energy+-abonnement erbij neemt (€ 1 per maand), dan kun je ook realtime- en sluip-verbruik zien.

Hieronder zie je bijvoorbeeld een overzicht van mijn verbruik van de airco-unit die ik gebruik om te verwarmen. Zelf was ik erg blij om te zien dat het verbruik redelijk meeviel en voor mij voordeliger is dan gas (en dus de vloerverwarming).

HomeWizard-Energy-Socket-verbruik-app

De HomeWizard-app is eenvoudig maar toch compleet. Meer functies zijn beschikbaar via Energy+ voor € 1 per maand.

Dit betreft onder andere langere dataopslag (>12 maanden). Daarbij heb je bijvoorbeeld ook de mogelijkheid bepaalde apparaten uit te schakelen als er opvallend veel energieverbruik is.

HomeWizard Combi deal
EXTRA KORTING
Voordelig meerdere producten aanschafffen
Inclusief P1-meter, Energy Socket en slimme watermeter

HomeWizard Energy Socket kopen

Wil je een HomeWizard Energy Socket kopen, dan kan dat voor € 33,95. Heb je meer stekkers nodig, dan kun je een voordelig 3-pack kopen.]

Ben je van plan meerdere producten van het merk aan te schaffen? Dan is er een combi-deal met een mooie korting.

HomeWizard Energy Socket

Conclusie

De HomeWizard Energy Socket is een volwaardig, slim product. Deze kun je gebruiken als slimme stekker en verbruiksmeter om zo energie te besparen. Deze energy socket is eenvoudig in te stellen en handig in gebruik.

Helaas is er geen ondersteuning voor slimme platformen zoals Google Home, HomeKit en Alexa. Hopelijk verandert dit in de toekomst. Maar de mogelijkheid om de API te gebruiken en de relatief lage prijs, is de HomeWizard Energy Socket absoluut een aanrader.

HomeWizard Energy Socket
Pluspunten
Eenvoudige setup
Energie besparen door slim schakelen
Slim gebruik van overproductie zonne-energie
Goede app
Slimme stekker + energieverbruik bijhouden in één
API beschikbaar
Minpunten
Aanschafprijs (ook al verdien je relatief snel terug)
Werkt niet samen met slimme assistent
9.5

Lees ook

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...