Dat Lionel Messi een kei is in het scannen van zijn tegenstanders is duidelijk. Dat moet wel de reden zijn dat de Argentijnse aanvaller ambassadeur is geworden van OrCam Read, een hippe voorlezer die lappen tekst, maar ook kleine etiketten scant.
Hippe voorlezer van allerhande tekst
De OrCam Read is vooral superhandig voor wie problemen heeft met lezen, zoals dyslecten. Zulke mensen hebben grote moeite om te lezen en ondervinden zodoende veel ongerief in hun dagelijks leven. Je zult het je wel kunnen voorstellen: maak je een wandeling in de stad, kun je de straatnaamborden niet lezen… ben je aan het koken, kun je geen verschil maken tussen de flesjes specerijen… ben je in een restaurant kun je de menukaart niet ontcijferen…
In zulke situaties komt de handzame OrCam Read van pas. Je richt het apparaatje op de menukaart, het etiket of wat voor tekst dan ook en binnen twee seconden leest hetzelfde toestel hardop voor wat er staat. Hier is een video van een gebruiker, die laat zien hoe het werkt:
De OrCam Read is er niet alleen voor korte berichten, maar ook voor complete formulieren, documenten, krantenartikelen en boekpagina’s. Met OrCam Reads twee supergevoelige micro-camera’s is het mogelijk om complete pagina’s te scannen, maar als je liever alleen een bepaalde alinea hebt, is dat ook mogelijk. Met een bluetooth verbinding is de hippe voorlezer ook te horen over bijvoorbeeld je geluidsinstallatie of de Siri of Alexa. Je hebt er geen internetverbinding voor nodig.
Handig voor, eigenlijk iedereen…
Het apparaatje (13 centimeter lang, 54 gram zwaar) is ook handig voor iedereen, als jeje bijvorbeeld door veel tekst moet heenworstelen, of als je snel leesmoe bent. Ook in het donker werken de scancamera’s (13 megapixels) goed dankzij een ingebouwde led. Je kunt de scans uploaden naar je computer of cloud.
Koppensnellen met OrCam Read
Er bestaan wel andere scanpennen of leespennen of OCR’s zoals ze officieel heten. OCR (‘Optical character recognition’) is de Engelse term voor optische tekenherkenning, waarbij een afbeelding van een tekst wordt omgezet in bewerkbare tekst. Er zijn ook OCR-applicaties die zoiets doen, zoals Google Lookout, Seeing Al van Microsoft en EnVision, maar hun nauwkeurigheid staat in de schaduw van de OrCam Read. Complete teksten correct scannen op bijvoorbeeld A4-formaat waarin OrCam in staat is, is best wel uniek voor een OCR. De ‘leespen’ van OrCam is beschikbaar in de Nederlandse taal.
De OrCam Read kan eveneens ‘intelligent’ lezen. Met de optie ‘smart read’ kun je specifieke tekstgedeelten lezen. Je hebt bijvoorbeeld de krant voor je, je drukt op de OrCam Read en spreekt daarna het commando uit: ‘lees de koppen’. Vervolgens worden de koppen voorgelezen door het apparaat. Dat is nog eens koppensnellen!
Lees ook: Geheime opties: 7 verborgen functies van je Android smartphone
De kwaliteit van OrCam Read is onomstreden
Over de kwaliteit van OrCam Read is iedereen het wel eens. Zo heeft de Amerikaanse koepelorganisatie van bedrijven in de consumententechnologie in 2020 OrCam een innovatieprijs toegekend. Er bestaat trouwens ook de OrCam MyEye. Dat is een nog uitgebreidere versie die ook geschikt is voor mensen die minder zicht hebben.
Tot zover de goede berichten. Het slechte nieuws is dat het apparaat heel pittig geprijsd is. Hij gaat weg voor ongeveer 1800 euro (exclusief BTW). Dat zal voor Lionel Messi geen probleem zijn, voor een gewone sterveling waarschijnlijk wel. Vergoeding van de OrCam MyEye is mogelijk bij sommige zorgverzekeraars en via het UWV. De OrCam Read is op Amazon te koop. Officieel wordt de Orcam Read maart 2021 gelanceerd voor de Nederlandse markt.
Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!
Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?