Geheime opties: 7 verborgen functies van je Android smartphone

Door

Peter Dragstra

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Geheime functies verborgen opties android smartphone

Net wanneer je denkt dat je jouw smartphone helemaal kent, blijkt er toch weer een optie te zijn die je nog nooit bent tegengekomen. Natuurlijk staan er functies op je telefoon, die je niet nodig hebt en niet mist. Toch zijn er ook nog enkele opties die toch wel heel handig kunnen zijn, wanneer je weet dat ze bestaan. Hieronder hebben wij een aantal van deze verborgen functies van je Android smartphone opgesomd.

1. Foto of video? Doe maar allebei

Nu verschilt het nogal per persoon of je veel gebruik maakt van je camera of niet. Wel is het zo dat de camera’s op de verschillende smartphones steeds beter worden, waardoor je steeds vaker ziet dat mensen hun smartphone gebruiken als fotocamera, bijvoorbeeld tijdens vakanties. Nu kan het voorkomen dat je iets tegenkomt dat je graag zou willen fotograferen, maar ook graag zou willen filmen. Waar je vroeger een keuze moest maken, kan je nu tijdens het filmen ook gewoon foto’s maken. De meeste smartphones bieden de functie aan waarbij je tijdens het filmen op een extra pictogram kan klikken om tegelijkertijd foto’s te kunnen maken.

Camera smartphone video
Via: pixnio.com | Adrianna Calvo, CC

2. Laat je berichten voorlezen

Hoewel deze verborgen functie onder andere in het leven is geroepen als hulp voor mensen met een visuele beperking, is deze functie ook te gebruiken voor mensen die zich in een situatie bevinden waarbij het even niet uitkomt om op het beeldscherm van je smartphone te kijken. Met de voorleesfunctie van Android laat jij namelijk gewoon je binnenkomende berichten voorlezen. De Google Assistant zorgt ervoor dat jij je berichten gewoon kan beluisteren in plaats van het te moeten lezen.

Tevens is het makkelijker geworden om je muziek te bedienen. Om te kunnen scrollen in één van je favoriete nummers hoef je tegenwoordig alleen nog maar het notificatieschermpje boven in je beeldscherm naar beneden te swipen. Zo kan je direct naar het gedeelte van het nummer of de podcast gaan waar je moet zijn.

3. Werk of ontspanning?

Een andere leuke toevoeging wat betreft geluid is het feit dat je een specifieke ringtone kan toewijzen aan bepaalde contactpersonen. Voor velen is dit nog een van de belangrijke verborgen functie van je smartphone. Zo kan je bij het overgaan van je telefoon direct horen of het je moeder is die belt, of die leuke collega waarmee je al een tijdje contact hebt. Dit is eigenlijk een functie waar iedereen van gebruik moet maken maar waar men veel te weinig mee doet.

Voor mensen die hun nummer zowel voor werk- als privédoeleinden gebruiken biedt deze optie ook een uitkomst. Afhankelijk van de situatie waarin je je bevindt weet je bij het overgaan van je telefoon direct of je al dan niet moet opnemen.

4. Focus mode

De naam zegt het eigenlijk al, een functie die jou helpt bij het focussen. Nu zou je kunnen zeggen dat dit dubbelop is, aangezien mensen eigenlijk al ontzettend gefocust zijn op hun telefoon. Deze modus is nu juist andersom bedoeld, waarbij Android je de mogelijkheid geeft om een aantal apps naar keuze uit te zetten. Zo kan je ervoor zorgen dat je niet onnodig wordt afgeleid.

Via: flickr.com | Adri Koolme, CC

Heb je een bepaalde app in deze modus gezet dan kan je ‘m niet meer gebruiken gedurende de tijd dat je deze focus mode gebruikt. Een ander voordeeltje hierbij is dat ouders dus ook voor hun kinderen bepaalde apps (tijdelijk) kunnen uitschakelen.

5. Help de vinder

Waar we hiervoor nog keken naar het slechts gedeeltelijk afsluiten van bepaalde functies en apps, gaan we hier nog een stapje verder. Wanneer je jouw telefoon standaard vergrendeld hebt, zorg je ervoor dat anderen geen ongewenste activiteiten kunnen uitvoeren met je smartphone. Een nadeel hierbij ontstaat wanneer je jouw telefoon kwijt raakt. Als je al het geluk hebt dat de smartphone wordt gevonden door een eerlijke vinder, dan kan diegene nog steeds niet in je telefoon kijken om jou of een bekende van je te bellen.

Hier heeft Android iets op bedacht; je kan tegenwoordig een bericht instellen dat zichtbaar kan worden terwijl je schermvergrendeling nog aanstaat. In dit bericht kan je bijvoorbeeld een telefoonnummer (van je vader, moeder of partner) zetten dat gebeld kan worden in het geval je telefoon wordt gevonden. Met een beetje mazzel krijg jij je smartphone op deze manier nog terug.

6. Vergrendelen apps voor gasten

Sinds Android 5.0 is het ook mogelijk om meerdere profielen te gebruiken. Je kunt hierdoor naast een profiel van jezelf, een profiel aanmaken voor vrouw of kinderen. Op deze manier kun je per applicatie bekijken wie er toegang gaat krijgen. Hierdoor kun je gewelddadige spelletjes of apps die jij liever privé wil houden vergrendelen voor andere gebruikers. Een van de belangrijkste verborgen functies en bijzonder handig om al jouw sociale apps (mail, social media) niet uit handen te geven als jij jouw mobiel aan iemand leent.

7. Nummer blokkeren

Het is ook mogelijk om inkomende oproepen te blokkeren op Android. Je kunt een bekend nummer waarvan jij liever geen telefoontjes meer ontvangt, blokkeren op jouw telefoon. Dit gaat heel simpel en hoe het moet is te zien in het onderstaande filmpje.

Daarnaast is het ook mogelijk om onbekende nummers te blokken. Hierdoor voorkom je dat mensen jou anoniem kunnen benaderen. Let wel op, als 1 van jouw vrienden altijd anoniem belt, ontvang je dus ook geen oproepen meer van hem of haar.

Gebruik je smartphone optimaal

Zo zie je maar weer dat je smartphone tegenwoordig tal van handige functies bevat. Natuurlijk zijn veel alledaagse handelingen bekend bij de meeste mensen, echter duiken er toch iedere keer weer handige nieuwigheden op die het smartphone gebruik weer iets vergemakkelijken. Via deze mogelijkheden wordt niet alleen geprobeerd om de gebruiker zo goed mogelijk van dienst te zijn, maar kan je jouw smartphone ook steeds meer inrichten naar jouw specifieke gebruikerswensen.

We hopen dan ook dat je wat hebt aan deze verborgen functies op je Android smartphone!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...