Review OnePlus 10 Pro

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

OnePlus 10 Pro

Nadat ik de OnePlus One in 2014 gereviewd heb, is er veel veranderd. Heel veel. Geen invites meer, maar wel nieuwe ontwikkelingen op smartphone-gebied. Het resultaat daarvan is de OnePlus 10 Pro en dat is precies het toestel waar ik de afgelopen weken mee aan de slag ben geweest. De resultaten lees je in deze OnePlus 10 Pro-review.

OnePlus

Ooit, was OnePlus een uitdager die op de markt kwam, die zonder marketing-budget, heel veel voor elkaar kreeg. Door een combinatie van goede PR en een ‘exclusief’ invite-systeem ging het eerste model als succesvol de geschiedenisboeken in. Dit kan ook met de prijs te maken hebben: de OnePlus One kostte praktisch de helft van de vlaggenschepen van andere merken toentertijd.

Inmiddels is OnePlus verder gegroeid en brengen ze niet alleen smartphones op de markt, maar bijvoorbeeld ook draadloze oordopjes, zoals de OnePlus Buds Z2.

Nu, 8 jaar later, heeft OnePlus weer een nieuw toestel op de markt gebracht. Inmiddels nauwer samenwerkend met het moederbedrijf Oppo en dat zien we ook terug in de software. Of ik daar enthousiast van kan worden, lees je uiteraard verderop in de review.

De afgelopen weken heb ik doorgebracht met de OnePlus 10 Pro als mijn ‘daily driver’ en het toestel dus ook echt uitgebreid getest. De resultaten daarvan lees je in deze review. Voor wie niet te lang kan wachten, hier alvast de eindbeoordeling.

OnePlus 10 Pro
Totaal
9
Pluspunten
Strak design, de 'matte' looks zijn top
Supersnel
Prima camera
Accuduur
Prettig scherm
Minpunten
Software: OxygenOS was beter
9

Review OnePlus 10 pro: de looks

Het eerst waar je naar kijk als je een smartphone vast hebt is natuurlijk de buitenkant. De OnePlus 10 Pro is dan eigenlijk wel opvallend. Allereerst door de matte looks, maar ook door het camera-eiland aan de achterzijde van het toestel.

De matte look ben ik eigenlijk meer en meer fan van geworden, naarmate ik het toestel langer gebruikte. Dit ziet er simpelweg goed uit en is niet per se gevoelig voor vingerafdrukken. Daarnaast voelt het toestel anders dan je zou verwachten: het is namelijk zacht en glad.

OnePlus 10 Pro review

Het camera-eiland is een ander verhaal. Er prijkt weer het woord Hasselblad op de OP 10 Pro en dat betekent dat er veel aandacht aan de camera is besteed. Het camera-eiland is dan ook enorm aan de achterzijde, maar eerlijk is eerlijk, daar heb ik geen ‘last’ van.

Wel is het een vingerafdrukmagneet, waardoor je meer dan eens de lens moet schoonvegen omdat er vieze vingers op zitten. Ditzelfde geldt voor de ruimte tussen de lenzen in.

Neemt niet weg dat de OnePlus 10 Pro een bijzonder goed uitziende smartphone is, waarbij ik fan geworden ben van de matte afwerking.

Prestaties van de OnePlus 10 Pro

Op papier, is de OnePlus 10 Pro een razendsnelle smartphone. Dat komt door het gebruik van de, op dit moment, nieuwste chipset van Qualcomm: de Snapdragon 8 gen 1. Dit in combinatie met 8 of 12 GB maakt het tot een potentieel snelheids-monster.

Dat is ook het geval: de afgelopen periode heb ik de OnePlus 10 Pro intensief gebruikt en zijn er bij dagelijks geen gebruik geen vertragingen of haperingen opgetreden. Ditzelfde geldt eigenlijk voor het spelen van grafische zwaardere games: ook hier heeft de OP 10 Pro geen enkele moeite mee.

Qua prestaties is dit dus naar verwachting. Met deze specs, had het ook niet minder mogen zijn dan een vloeiende, goedwerkende smartphone zonder vertragingen en haperingen.

OnePlus 10 Pro

OnePlus 10 en software

Eén van de redenen waarom ik altijd uitkeek naar nieuwe OnePlus-devices, was de software. OxygenOS, zoals deze toen nog genoemd werd, is standaard-Android met een aantal handige extra aanpassingen. Vooral de looks van Android zoals Google deze bedacht heeft, bleven gehandhaafd en dat kon ik enorm waarderen.

Zoals aangekondigd is OnePlus meer gaan samenwerking met het moederbedrijf: Oppo. Dat betekent dat Color OS en OxygenOS gemixt zijn op de OnePlus 10 Pro. Wat mij betreft is dit – qua look – geen vooruitgang helaas. Als standaard-Android-fan vind ik dit jammer. Overigens wordt de software wel nog OxygenOS genoemd en staat op mijn model 12.1 geïnstalleerd.

Toch zitten er een aantal handige en interessante toevoegingen in het nieuwe OS, ook al zijn de looks veranderd. Zo is bijvoorbeeld de ‘OnePlus Shelf’ beschikbaar, die je via de bovenkant van het scherm naar beneden kunt swipen.

De Shelf biedt een aantal widgets die je zelf kunt aanpassen. Denk bijvoorbeeld aan het weer, notities, telefoonstatistieken een stappenteller en meer.

Begrijp me niet verkeerd: de software werkt goed en zit nog steeds degelijk in elkaar, alleen de mis ik enigszins de looks. Daarbij moet ik wel bekennen dat ik dit ook bij andere merken zo ervaar, helaas.

OnePlus 10 Pro

Accu en opladen: gewoon snel

De OnePlus 10 Pro is uitgerust met een 5.000 mAh-accu die het geheel van stroom moet voorzien. Zoals je je wellicht kunt voorstellen is het scherm een grote stroomvreter, dus een stevige accu is noodzakelijk.

Nu heb ik weinig klachten gehad over de accuduur: ook met intensief gebruik haalde het toestel eenvoudig het einde van de dag. Mocht dat niet het geval zijn, dan kun je overdreven snel opladen.

Zo heeft de OP 10 Pro ondersteuning voor 80W Supervooc opladen. Dit betekent dat het toestel binnen 32 minuten voor 100% opgeladen kan worden. Wel goed om te benoemen: de meegeleverde, snelle oplader heeft wel een flink formaat.

Draadloos is dit iets ‘langzamer’, waarbij je met Airvooc 47 minuten nodig hebt om de 100% aan te tikken.

Het is de laatste jaren natuurlijk de race van het snelle opladen, maar van 1-100% in iets meer dan een half uur is natuurlijk een bijzonder mooie prestatie. Nog beter nieuws? Deze oplader wordt ook meegeleverd.

De camera van de 10 Pro

Dan nu het zelfbenoemde pronkstuk van deze smartphone: de camera. Dit is waar het grootste deel van uitleg, persberichten, video’s en andere marketing-uitingen op gericht zijn. Dus de vraag is: is de camera van de OnePlus 10 Pro echt zo goed?

Laten we eerst beginnen met de theorie, op het toestel zijn een viertal camera’s aanwezig:

  • Hoofdcamera – 48 megapixel (Sony IMX789)
  • Ultra-wide camera – 50 megapixel (Samsung ISOCELL JN1)
  • Telephoto camera – 32 megapixel met OIS
  • Frontcamera – 32 megapixel (Sony IMX615)

Voordat we het over de kwaliteit van de foto’s gaan hebben, eerst de camera-app. Deze lijkt wat soepeler en vlotter te draaien dan voorheen. Nu kan ik er niet precies de vinger op leggen, maar het voelt iets vloeiender en beter aan. Daarnaast zijn de functies goed en vooral logisch bereikbaar. Denk hierbij onder andere aan de portret-, nacht-, pro-, panorama-, Ultra HDR-, long exposure- en natuurlijk de cat/dog face-modus.

Maar een goede app, maakt nog geen goede camera, toch?

De OnePlus 10 Pro heeft een bijzonder goede camera. Hierbij moet ik wel aangeven dat ik deze beoordeeld heb als consument, niet als camera- en foto-kenner. Hieronder een aantal foto’s gemaakt met de OnePlus 10 Pro met de verschillende lezen.

Conclusie OnePlus 10 Pro review

De OnePlus 10 Pro is een interessante smartphone, die veel van mijn wensen kan vervullen. Zo is het toestel lekker snel, maar ook de looks en de matte afwerking zijn absoluut naar mijn smaak.

De camera doet zijn werk zeer goed, de foto’s van hoge kwaliteit en dat geldt niet alleen voor de hoofdcamera. Ook de ultra-wide en telelens maken foto’s die waar je enthousiast van kunt worden.

OnePlus telt ook het opladen naar het volgende niveau: dit gaat gewoon bizar snel. Binnen een half uur is je smartphone 100% opgeladen, ik ben fan.

De richting waar OxygenOS op gaat, ben ik echter minder over te spreken, deze gaat wat meer richting Oppo’s idee van Android en minder richting Google. Jammer.

Neemt niet weg dat je met de OnePlus 10 Pro een bijzonder prettige, snelle smartphone koopt.

OnePlus 10 Pro
Totaal
9
Pluspunten
Strak design, de 'matte' looks zijn top
Supersnel
Prima camera
Accuduur
Prettig scherm
Minpunten
Software: OxygenOS was beter
9

Lees ook:


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...