Deze brand blussende robot hielp de Notre Dame te redden

Iedere brand is verschrikkelijk. Maar in het geval van de Notre Dame ging er honderden jaren aan geschiedenis in vlammen op. Een iconisch gebouw dat na een vonkje in een enorme vlammenzee veranderde. Maar dankzij de inzet van de robot Colossus werd de schade zoveel mogelijk beperkt. 

Deze inhoud wordt niet getoond.

Klik op dit blok om al onze content te tonen, door onze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

Colossus

Je kunt een robot laten vliegen of deze inzetten als parkeer-robot, maar onlangs heeft een robot ook een ander nut getoodn. Als je het hebt over een technologische alleskunner, dan praat je over de robot Colossus. Ontworpen door het bedrijf Shark Robotics is hij bedoeld om de Franse brandweer te ondersteunen in gevaarlijke situaties, heeft Colossus al vaak geholpen om levens te redden.

De robot heeft bij de vlammenzee in de Notre Dame geholpen om een enorme brand te blussen, maar kan nog veel meer kunstjes. Zo is de Colossus in staat om zware middelen te vervoeren, gewonde personen te evacueren en camerabeelden te schieten van gevaarlijke ruimtes.  

Robot met power 

Colossus Shark Robotics
Via: shark-robotics.com

Colossus doet zijn naam eer aan. In de gewichtscategorie van ca. 500 kilo is hij namelijk de sterkste robot. Colossus kan namelijk maar liefst 1000 kilo verplaatsen wanneer dat nodig is. Daarbij is hij gemaakt van materiaal wat het volledig waterbestendig en hittebestendig maakt. Moet de Colossus op een lange missie, dan is hij is staat op 10-12 uur lang autonomisch te werken. Daarbij is het ook nog eens zeer eenvoudig om de robot te besturen. De piloten kunnen hem na een halve dag al zelfstandig besturen. 

Modulaire opzetstukken 

Colossus moet inzetbaar zijn in noodsituaties. Daarom is de robot eenvoudig uit te breiden met diverse modules. Bij de brand in de Notre Dame ging het om een waterkanon, maar het is ook mogelijk om modules te wisselen voor het transport van gewonde personen of zwaar materiaal of als een ventilator nodig is om rook te verwijderen

Lees ook: dit zijn de beste rookmelders van dit moment. Daarnaast is Colossus uit te breiden met bescherming tegen ontploffingen of kogels. Al deze modules zijn binnen 30 seconden te plaatsen, waardoor de Colussus direct inzetbaar is wanneer dat nodig is.  

Colossus Shark Robotics
Via: shark-robotics.com

Deze inhoud wordt niet getoond.

Klik op dit blok om al onze content te tonen, door onze cookies te accepteren of bekijk onze voorwaarden onderin.

Colossus is dus een echte alleskunner die de Franse brandweer iedere maand wel een keer ondersteunt in een noodsituatie. En hoewel de Notre Dame misschien niet helemaal gered kon worden, kon de robot van Shark Robotics door zijn positie aan de binnenkant van het gebouw wel een hoop schade beperken.


Meer gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (en veilig) via onze leuke wekelijkse nieuwsbrief:

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer