Beste rookmelder kopen: de juiste keuze

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Beste rookmelder

Rookmelders zijn in iedere woning van belang. Je hoopt uiteraard niet dat er ooit een situatie voorkomt waarbij je afhankelijk bent van het alarm van een melder. Toch kan je maar beter verschillende rookmelders in je huis hebben hangen!

Rookmelder: het reddende apparaat bij een brand

Als je slaapt, werkt je neus niet. Zonder melder zal je dus de rook en de bijbehorende giftige gassen inademen. Het is dan ook niet zo vreemd dat hierdoor de meeste slachtoffers vallen bij een brand. Je gehoor werkt ’s nachts echter nog wel. Dankzij het harde alarm word je gewaarschuwd en kan jij je woning zo snel mogelijk veilig verlaten. Ook overdag kan datzelfde alarm daarom erg nuttig zijn!

Lees ook: vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht in Nederland

Het kiezen van een rookmelder

Bij het kiezen van de meest geschikte en beste rookmelder voor jouw situatie kom je al snel verschillende soorten en prijsklassen tegen. Het belangrijkste gegeven om te onthouden is dat de melder moet beschikken over het Europese keurmerk (N)EN 14604.

Dit keurmerk is speciaal ontwikkeld voor rookmelders en toont aan dat het aan de kwaliteitseisen voldoet omtrent milieuaspecten, onderhoud, productinformatie en duurzaamheid. Zonder dit keurmerk mogen rookmelders officieel niet verkocht worden, maar het is nooit verkeerd om dit te checken!

Beste rookmelder kopen: dit zijn de opties

Na uitgebreid onderzoek hebben we een lijst samengesteld van de beste rookmelder van dit moment. Hierin hebben we rekening gehouden met functies, maar ook met budget.

Rookmelders verplicht vanaf 2022

Sinds 2003 zijn rookmelders verplicht in alle nieuwbouwhuizen die vanaf dat moment werden gebouwd. Dit gaat om ongeveer 1 miljoen brandveilige huizen. Voor de oudere woningen was het nog niet verplicht, maar daar komt nu verandering in!

Rookmelders redden nu eenmaal levens. In nieuwe woningen zijn de melders dan ook verplicht, maar oudere woningen bleven achter. Een raar idee als je bedenkt dat er tussen 2008 en 2018 jaarlijks tientallen mensen in Nederland stierven door woningbrand.

Al met al is het aanschaffen van de beste rookmelder enorm belangrijk. Je neemt hiermee het zekere voor het onzekere, waardoor je woning altijd brandveilig is. Op die manier kan jij altijd met een veilig gevoel in je woning zijn. Zelfs als je slaapt!

Bij minder dan de helft van deze woningbranden in 2018 was een werkende rookmelder aanwezig. Het kabinet heeft mede daarom begin 2020 besloten om rookmelders in alle woningen verplicht te maken. Vanaf juli 2022 zal er daarom op elke etage een rookmelder moeten hangen.

Lees ook: Action rookmelder: kopen of beter niet?

Een rookmelder kan het verschil maken tussen leven en dood. Toch blijkt in de praktijk dat er in veel woningen geen rookmelder te bekennen is. Aangezien de maatregel van de verplichte rookmelder nu alleen geldt voor nieuwbouwwoningen, blijven oudere huizen achter. Dat terwijl de meeste branden juist plaatsvinden in oudere huizen.

Wat gebeurt er als jij besluit om geen rookmelder op te hangen? Dan kan je een boete van de gemeente verwachten of kan de verzekeraar besluiten om na een brand niets uit te keren. Dan hebben we het nog eens gehad over het feit dat een rookmelder jouw leven kan redden. Die paar tientjes voor een rookmelder zijn het op dat moment meer dan waard!

Beste rookmelder
Via: depositphotos.com | Zerbor

Waar moet ik mijn rookmelders ophangen?

De belangrijkste plekken om een rookmelder op te hangen is op de plek van de vluchtroute. Het gaat hier dan vaak om de hal en de overloop. Op deze manier heb je in ieder geval op elke verdieping ten minste één melder hangen. Wil je nog meer veiligheid? Dan is het verstandig om ook in alle slaapkamers en de woonkamer een rookmelder op te hangen.

Extra veiligheid ontstaat uiteraard als er in iedere ruimte een melder hangt. Denk dan aan ruimtes waar relatief snel brand kan ontstaan, zoals de kamer waar de wasmachine en -droger staan of de keuken.

Bij het ophangen van de rookmelder moet je op een aantal zaken letten. Zo is het niet verstandig om de melder op te hangen bij een ventilator of boven de verwarming. Ook tochtige plekken kan je beter vermijden. Plaats bij voorkeur de melder op het plafond, om zo bij opstijgende rook snel gealarmeerd te worden. Het is daarbij belangrijk om te onthouden dat een rookmelder minimaal 50 centimeter van een muur of hoek moet hangen.

Beste rookmelder ophangen
Via: depositphotos.com | WaveBreakMedia

Waar moet een rookmelder aan voldoen?

De N(EN) 14604 is de Nederlands-Europese norm wat betreft rookmelders. Voldoet een rookmelder hieraan? Dan is het een goede melder en is het een juist besluit om deze rookmelder in je woning te plaatsen. In deze norm staan eisen waaraan de melder moet voldoen. Denk hierbij aan de aanwezigheid van een testknop, een brandend statuslampje wanneer het product in werking is en voldoende informatie op de melder in onuitwisbare inkt.

Verder worden er eisen beschreven over de geluidssterkte van het alarmsignaal en een ander signaal om erop te wijzen dat de batterijen bijna leeg zijn.

Het verschil tussen optische en thermische melders

Er zijn twee categorieën melders die belangrijk zijn om te onthouden bij aanschaf. De eerste categorie bestaat uit optische rookmelders en werken op basis van infrarood. In deze rookmelder zit een lichtgevoelige cel en vangt de infrarode luchtbundel op. Wordt de lichtbundel verstoord? Dan klinkt het alarm door je woning. Een voorbeeld van een verstoring is rook, maar ook stof. Het is daarom verstandig om je optische rookmelder regelmatig schoon te maken met behulp van een stofzuiger of een licht vochtig doekje.

De andere categorie is een thermische melder. Deze werkt op basis van temperatuur. Hierbij zal het alarm klinken als er een hoge temperatuur wordt gedetecteerd of als de temperatuur snel stijgt. Zodra er rook ontstaat, gaat deze melder dan ook niet af. Toch is een thermische melder handig voor enkele ruimtes. Denk hierbij aan de keuken of de badkamer. Een optische rookmelder zou in de keuken bijvoorbeeld al afgaan als je gerecht is aangebrand. Niet direct een reden om alarm te slaan.

Verschil tussen rookmelder en koolmonoxide-melder

Er zijn verschillende soorten melders op de markt. Een rookmelder is er daar één van. De ingebouwde optische sensor maakt gebruik van infrarood. Zodra er rookontwikkeling plaatsvindt, ziet de sensor dit als een verstoring van zijn straal. Een luid klinkend alarm is het gevolg.

Een koolmonoxide-melder werkt met een elektro-chemische sensor. Hiermee wordt het niveau van koolmonoxide gemeten. Als er een te hoge concentratie wordt gedetecteerd, zal er een signaal worden gestuurd om het luide alarm te activeren.

Combimelder, of juist niet?

Als je een ruimte veilig wilt maken voor zowel rook als koolmonoxide, is een combimelder ideaal. De keuze voor een combimelder is echter afhankelijk van de locatie waar je deze gaat monteren. Ben je van plan om een melder op te hangen in de ruimte met het verbrandingstoestel?

Dan kan je kiezen voor een combimelder. Om zowel rook als koolmonoxide te detecteren, plaats je de melder aan het plafond en minimaal 30 centimeter uit de hoeken. In het midden van het plafond is hierbij de meest geschikte plek. Hetzelfde geldt voor een ruimte als de hal, de gang of de overloop.

Door het verschil tussen rook en koolmonoxide-melders, zijn sommige ruimtes niet geschikt om een combimelder te plaatsen. Een losse melder heeft dan de voorkeur. Dit geldt bij ruimtes zonder een gastoestel.

Rookmelders moeten hier namelijk aan het plafond gevestigd worden en koolmonoxide-melders op ademhoogte. In ruimtes als een slaapkamer, woonkamer of eetkamer kies je daarom voor losse melders.

Lees ook: dit zijn de beste draadloze oordopjes van dit moment

Hittemelders

We hebben ook nog de hittemelders. Deze melder werkt met behulp van een thermo-differentiaal sensor. De hittemelder zal reageren als er een te hoge temperatuur wordt gemeten of als de temperatuur erg snel stijgt.

Erg handig voor een ruimte als de keuken, waarbij rook niet direct een reden tot alarm is. Eten laten aanbranden overkomt namelijk de beste wel eens!

Netstroom of batterij

Een rookmelder op netstroom dien je aan te sluiten op een bestaand lichtnet in het plafond. Vervolgens werkt de melder door middel van stroomtoevoer. Mocht de stroom toch een keer uitvallen, is dit type rookmelder vaak voorzien van een back-up batterij.

De andere optie is dat de rookmelder een batterij heeft. Vaak zijn dit AA of 9V-batterijen, die zorgen voor de stroom.

Zodra de batterij bijna leeg is, zal er een waarschuwingssignaal klinken. Op die manier weet jij dat het tijd is om de batterij te vervangen en zal de melder voor de volle honderd procent blijven werken.

Slimme rookmelders: ook een optie

Naast de ’traditionele’ rookmelders, zijn er ook slimme varianten. Naast het geven van een akoestisch alarmsignaal, versturen smart rookmelders een melding naar je smartphone of tablet. Ieder gezinslid ontvangt op die manier een melding en daardoor kan er zo snel mogelijk gehandeld worden. Zelfs als iedereen dus van huis is, waardoor je dan – op afstand – wellicht actie kunt ondernemen.

De keuze voor een slimme rookmelder is erg persoonlijk. Wil je alles bijhouden via de app en kies je voor zekerheid, dan is het zeker een goede optie. Vooral als je dit kunt aansluiten op andere smarthome-functies van je huis.

Lees ook: Dit zijn de 5 beste slimme sloten

Rookmelders schakelbaar

Als je van plan bent om meerdere rookmelders in je huis op te hangen, zal je bij aanschaf erop moeten letten of de melders aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Deze koppeling gebeurt draadloos, maar niet iedere melder beschikt over deze optie.

Zodra er vervolgens één melder in een ruimte afgaat, zullen alle andere melders ook hun alarm laten afgaan. Hierdoor is je huis optimaal brandveilig gemaakt en zal jij overal in je woning snel kunnen handelen.

Op deze manier heb je dus een soort van ‘dekkend’ netwerk van rookmelders.

Kies de beste rookmelder voor jouw situatie

Met al deze informatie en producten ben je als het goed is in staat om de beste rookmelder voor jouw situatie te kiezen. Los van het feit dat een rookmelder verplicht wordt, is het sowieso veiliger om te gaan voor een aantal rookmelders thuis (of op kantoor, of andere locatie).

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...