Beste rookmelder kopen: de juiste keuze voor 2021

Beste rookmelder

Rookmelders zijn in iedere woning van belang. Je hoopt uiteraard niet dat er ooit een situatie voorkomt waarbij je afhankelijk bent van het alarm van een melder. Toch kan je maar beter verschillende rookmelders in je huis hebben hangen!

Rookmelder: het reddende apparaat bij een brand

Als je slaapt, werkt je neus niet. Zonder melder zal je dus de rook en de bijbehorende giftige gassen inademen. Het is dan ook niet zo vreemd dat hierdoor de meeste slachtoffers vallen bij een brand. Je gehoor werkt ‘s nachts echter nog wel. Dankzij het harde alarm word je gewaarschuwd en kan jij je woning zo snel mogelijk veilig verlaten. Ook overdag kan datzelfde alarm daarom erg nuttig zijn!

Combined ShapeCreated with Sketch.

Beste koop

Beste rookmelder

ELRO FS1805

Combined ShapeCreated with Sketch.

Slimme rookmelder

Beste rookmelder kopen (Nest rookmelder)

Nest rookmelder

Combined ShapeCreated with Sketch.

Budget keuze

Beste rookmelder Smartwares RM250

Smartwares RM250

Combined ShapeCreated with Sketch.

Beste koop

Beste rookmelder

ELRO FS1805

Combined ShapeCreated with Sketch.

Slimme rookmelder

Beste rookmelder kopen (Nest rookmelder)

Nest rookmelder

Combined ShapeCreated with Sketch.

Budget keuze

Beste rookmelder Smartwares RM250

Smartwares RM250

Het kiezen van een rookmelder

Bij het kiezen van de meest geschikte en beste rookmelder voor jouw situatie kom je al snel verschillende soorten en prijsklassen tegen. Het belangrijkste gegeven om te onthouden is dat de melder moet beschikken over het Europese keurmerk (N)EN 14604.

Deze inhoud wordt niet getoond. Klik hier om al onze content te tonen door onze cookies te accepteren

Dit keurmerk is speciaal ontwikkeld voor rookmelders en toont aan dat het aan de kwaliteitseisen voldoet omtrent milieuaspecten, onderhoud, productinformatie en duurzaamheid. Zonder dit keurmerk mogen rookmelders officieel niet verkocht worden, maar het is nooit verkeerd om dit te checken!

Beste rookmelder kopen: dit zijn de opties

Na uitgebreid onderzoek hebben we een lijst samengesteld van de beste rookmelder van dit moment. Hierin hebben we rekening gehouden met functies, maar ook met budget.

Beste koop
1

ELRO FS1805

Beste koop
Beste rookmelder

Als jij jouw huis brandveilig wilt maken, zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om daar bakken met geld aan uit te geven. De ELRO FS1805 bewijst dat een brandveilige woning niet duur hoeft te zijn!

De ELRO FS1805 maakt jouw woning brandveilig

De ELRO FS1805 is een pakket van twee rookmelders, waarvan de batterijen pas na 5 jaar vervangen hoeven te worden. De rookmelders waarschuwen je direct bij brand, geven minder vaak een vals alarm en zijn erg milieuvriendelijk. Ook zijn de rookmelders uitgebreid getest en voldoen zij aan de EN 14604 norm voor rookmelders. Een melder van kwaliteit dus!

Een montage zonder schroeven

De meeste rookmelders worden bevestigd door middel van schroeven. Dat kan handiger moeten de makers van de ELRO FS1805 hebben gedacht. De magneetmontagemethode is een perfecte manier voor het plaatsen van de melder. Geen bouten, pluggen en schroeven die daar aan te pas komen!

De magneetplaat bevestig je aan het plafond op de plek waar je de rookmelder wilt hebben. Vervolgens plak je de magneetschijf op de rookmelder en heb je deze binnen één minuut aan het plafond gemonteerd. Veel handiger dan rookmelder waarbij je schroeven, bouten en pluggen nodig hebt. Jouw woning kan er de komende jaren weer tegenaan!

De belangrijkste kenmerken

 • Op batterij (5 jaar)
 • Optische sensor
 • Testknop
 • Magneetmontage set

Plus- en minpunten

 • Eenvoudige montage
 • Goede prijs- kwaliteit-verhouding
 • Gebruiksvriendelijk
 • Niet koppelbaar
Slimme rookmelder
2

Nest Protect

Slimme rookmelder
Beste rookmelder kopen (Nest rookmelder)

Op zoek naar een rookmelder die denkt, spreekt en meldingen naar je mobiel stuurt? Dan moet je zeker eens de Google Nest Protect verwegen. Deze rookmelder is er eentje met de nieuwste technieken!

Een rookmelder van hoog niveau

Deze rookmelder voor huishoudelijk gebruik is de eerste melder waarvan je het alarm uit kan zetten met je mobiel. Geen extra hardware die daar aan te pas hoeft te komen. De Nest Protect V2 vertelt vervolgens direct wat het probleem is en stuurt als je wilt een melding naar je mobiel. Heb je meerdere rookmelders? Dan communiceren deze onderling met elkaar. Rook in de keuken wordt daardoor ook gemeld op de melder in je slaapkamer!

Dankzij de Nest-app kan je met jouw mobiel het alarm uitschakelen. Soms is er nu eenmaal wat rook in de keuken, maar is er geen gevaar. Ook als niemand thuis is, wil je dat jij met een veilig gevoel op de andere plek bent. Door middel van mobiele meldingen stuurt de rookmelder ieder gezinslid met een Nest-account een melding als er thuis iets mis is.

Andere voordelen van de Google Nest Protect V2

Eén ding is zeker: het is niet fijn om ‘s nachts wakker gepiept te worden als de batterijen van de rookmelder op zijn. De Nest Protect stuurt daarom vroegtijdig een melding naar je mobiel als de batterijen bijna leeg zijn. Scheelt je weer een gebroken nacht! Verder is er eenvoudig een veiligheidscontrole uit te voeren met slechts één tik op het scherm. Als de controle is uitgevoerd ontvang je een volledig rapport met alle ins en outs. In de praktijk blijkt vaak dat een test wordt vergeten. De rookmelder test zich daarom 400 keer per dag. Zo weet je altijd dat jouw woning brandveilig is. Om de Google Nest Protect V2 nóg veiliger te maken, beschikt het over een Split-spectrumsensor. Hiermee wordt er rook van zowel snel brandend als langzaam smeulend vuurt wordt gedetecteerd. Veiliger wordt het niet!

De belangrijkste kenmerken

 • Slimme rookmelder
 • Onderling koppelbaar
 • Rook- en koolmonoxide-melder in één
 • Koppelen met Google Nest-app

Plus- en minpunten

 • App werkt erg goed
 • Installatie erg eenvoudig
 • Onderling te koppelen
 • Batterijen worden meegeleverd
 • Relatief duur in aanschaf
Budget keuze
3

Smartwares RM250

Budget keuze
Beste rookmelder Smartwares RM250

Een brand kan op ieder moment ontstaan. Ook midden in de nacht wil jij gewaarschuwd worden als er rook begint te ontwikkelen. De Smartwares RM250 doet wat nodig is!

De details van Smartwares RM250 op een rijtje

De Smartwares RM250 is een goedkopere rookmelder van kwaliteit. De sensor heeft een levensduur van 10 jaar en reageert snel op smeulbranden. Daarnaast is de milieuvriendelijke sensor zo ontworpen dat er minder vaak vals alarm wordt geslagen. De vervangbare batterij in de rookmelder gaat 1 jaar mee. Dankzij een ingebouwde indicator zal er een signaal klinken als de batterij bijna leeg is. Op die manier kan jij op tijd de batterij vervangen, zodat het luide alarm in iedere levensbedreigende situatie te horen zal zijn.

Multipacks voor extra veiligheid

Er wordt aangeraden om op iedere verdieping ten minste één rookmelder te monteren. De ruimtes in de vluchtroute zijn daarbij het belangrijkste. Denk dan bijvoorbeeld aan de gang, de overloop of de trap. Door de verschillende multipacks van de Smartwares RM250 kan jij het gewenste aantal rookmelders in je woning monteren. Doordat de rookmelders draadloos zijn, kan jij de melders op vrijwel iedere plek plaatsen. Een fijne bijkomstigheid: al het bevestigingsmateriaal wordt meegeleverd. Hierdoor kan jij direct aan de slag!

De belangrijkste kenmerken

 • 1 jaar batterijduur
 • Eenvoudige montage
 • Betaalbaar model
 • Test- en pauzeknop

Plus- en minpunten

 • Bijzonder betaalbaar
 • Test- en pauzeknop
 • Batterij meegeleverd
 • Batterijduur 1 jaar
Beste rookmelder - Alecto SA-41

De Alecto SA-41 is een rookmelder met veel voordelen. Bij het brandveilig maken van je woning of bedrijfspand kan het handig zijn om meerdere rookmelders aan elkaar te koppelen. Vooraf is het soms lastig te zeggen hoeveel brandmelders je nodig hebt. De Alecto SA-41 is dan de juiste keuze! Dankzij de draadloze koppeling creëer jij je eigen netwerk. Veiliger wordt het niet!

 • Het extra luide alarmsignaal van meer dan 85dB zorgt ervoor dat jij zelfs in je slaap wakker wordt.
 • De Alecto SA-41 is van hoge kwaliteit en voldoet daarom aan de norm EN 14604. In deze norm staan eisen beschreven waaraan een rookdetector moet voldoen, zoals de geluidssterkte en het signaal.
 • Met behulp van zijn optische meetprincipe wordt er direct gereageerd op brand.
 • Dankzij de mogelijkheid om de rookmelders draadloos te koppelen, is direct je gehele woning brandveilig. Zodra er één rookmelder in je woning afgaat, zullen ook de andere rookmelders hun alarmsignaal laten klinken. De maximale afstand tussen de rookmelders is 20 meter, waardoor je precies weet waar je de volgende dient te plaatsen.
 • Uiteraard is het mogelijk om de Alecto SA-41 ook als losse melder te gebruiken.
 • Het pakket wordt geleverd inclusief 2x AA Alkaline batterijen en bodemplaten voor de bevestiging aan een wand of een plafond. Daarnaast worden de schroeven en pluggen bijgevoegd om direct aan te slag te kunnen!

De belangrijkste kenmerken

 • Koppelbaar
 • Een bereik tot 60 meter
 • Pauze- en testknop
 • >85dB
 • Batterijduur 1 jaar

Plus- en minpunten

 • Onderling koppelbaar
 • Eenvoudig te monteren
 • Test- en pauze-knop
 • Batterij gaat 1 jaar mee
Alecto SCA-02

Koolmonoxide is een levensgevaarlijke gas. Je ziet het niet, je ruikt het niet, maar bij het inademen van het gas kan het grote gevolgen hebben voor je lichaam. Het is dan ook niet voor niets dat de Alecto SCA-02 op de markt is gebracht.

De Alecto SCA-02: rookmelder én koolmonoxide-melder

De Alecto SCA-02 is een set van een rookmelder en een koolmonoxide-melder. Hierdoor kan jij je huis op de juiste manier veilig maken. De koolmonoxide-melder is ontworpen om gas te detecteren en bewaakt constant de luchtkwaliteit. Wordt er koolmonoxide ontdekt? Dan klinkt er een luid waarschuwingssignaal. Een rustgevend idee, aangezien jijzelf dit gas niet zal ontdekken.

Het idee heerst dat er enkel koolmonoxide vrijkomt bij oude cv-ketels. Niets is minder waar. Ook een moderne Hr-ketel of een schoorsteen kan de bron zijn van dit gevaarlijke gas. Dankzij de koolmonoxide-melder meet én weet je voortdurend de luchtkwaliteit van je huis. Deze zogeheten CO-waarde is op ieder moment af te lezen vanaf het verlichte LCD display.

Daarnaast zal de rookmelder zorgen voor een nóg veiligere omgeving. Het bezit de kwaliteiten die een rookmelder nodig heeft en geeft bij het detecteren van brand direct een noodsignaal. Door de meegeleverde bevestigingsmaterialen en batterijen zijn beide melders eenvoudig te plaatsen. Een fijne gedachte voor een brandveilige woning!

De belangrijkste kenmerken

 • Rook- en koolmonoxide-melder
 • >85dB
 • Pauze-knop
 • Verlichte display met CO2-waarde

Plus- en minpunten

 • Aantrekkelijk geprijsd
 • Rook- en koolmonoxide-melder
 • Pauze-knop
 • 2 losse apparaten

Rookmelders verplicht vanaf 2022

Sinds 2003 zijn rookmelders verplicht in alle nieuwbouwhuizen die vanaf dat moment werden gebouwd. Dit gaat om ongeveer 1 miljoen brandveilige huizen. Voor de oudere woningen was het nog niet verplicht, maar daar komt nu verandering in!

Rookmelders redden nu eenmaal levens. In nieuwe woningen zijn de melders dan ook verplicht, maar oudere woningen bleven achter. Een raar idee als je bedenkt dat er tussen 2008 en 2018 jaarlijks tientallen mensen in Nederland stierven door woningbrand.

Al met al is het aanschaffen van de beste rookmelder enorm belangrijk. Je neemt hiermee het zekere voor het onzekere, waardoor je woning altijd brandveilig is. Op die manier kan jij altijd met een veilig gevoel in je woning zijn. Zelfs als je slaapt!

Bij minder dan de helft van deze woningbranden in 2018 was een werkende rookmelder aanwezig. Het kabinet heeft mede daarom begin 2020 besloten om rookmelders in alle woningen verplicht te maken. Vanaf juli 2022 zal er daarom op elke etage een rookmelder moeten hangen.

Een rookmelder kan het verschil maken tussen leven en dood. Toch blijkt in de praktijk dat er in veel woningen geen rookmelder te bekennen is. Aangezien de maatregel van de verplichte rookmelder nu alleen geldt voor nieuwbouwwoningen, blijven oudere huizen achter. Dat terwijl de meeste branden juist plaatsvinden in oudere huizen.

Wat gebeurt er als jij besluit om geen rookmelder op te hangen? Dan kan je een boete van de gemeente verwachten of kan de verzekeraar besluiten om na een brand niets uit te keren. Dan hebben we het nog eens gehad over het feit dat een rookmelder jouw leven kan redden. Die paar tientjes voor een rookmelder zijn het op dat moment meer dan waard!

Beste rookmelder
Via: depositphotos.com | Zerbor

Waar moet ik mijn rookmelders ophangen?

De belangrijkste plekken om een rookmelder op te hangen is op de plek van de vluchtroute. Het gaat hier dan vaak om de hal en de overloop. Op deze manier heb je in ieder geval op elke verdieping ten minste één melder hangen. Wil je nog meer veiligheid? Dan is het verstandig om ook in alle slaapkamers en de woonkamer een rookmelder op te hangen.

Extra veiligheid ontstaat uiteraard als er in iedere ruimte een melder hangt. Denk dan aan ruimtes waar relatief snel brand kan ontstaan, zoals de kamer waar de wasmachine en -droger staan of de keuken.

Bij het ophangen van de rookmelder moet je op een aantal zaken letten. Zo is het niet verstandig om de melder op te hangen bij een ventilator of boven de verwarming. Ook tochtige plekken kan je beter vermijden. Plaats bij voorkeur de melder op het plafond, om zo bij opstijgende rook snel gealarmeerd te worden. Het is daarbij belangrijk om te onthouden dat een rookmelder minimaal 50 centimeter van een muur of hoek moet hangen.

Beste rookmelder ophangen
Via: depositphotos.com | WaveBreakMedia

Waar moet een rookmelder aan voldoen?

De N(EN) 14604 is de Nederlands-Europese norm wat betreft rookmelders. Voldoet een rookmelder hieraan? Dan is het een goede melder en is het een juist besluit om deze rookmelder in je woning te plaatsen. In deze norm staan eisen waaraan de melder moet voldoen. Denk hierbij aan de aanwezigheid van een testknop, een brandend statuslampje wanneer het product in werking is en voldoende informatie op de melder in onuitwisbare inkt.

Verder worden er eisen beschreven over de geluidssterkte van het alarmsignaal en een ander signaal om erop te wijzen dat de batterijen bijna leeg zijn.

Het verschil tussen optische en thermische melders

Er zijn twee categorieën melders die belangrijk zijn om te onthouden bij aanschaf. De eerste categorie bestaat uit optische rookmelders en werken op basis van infrarood. In deze rookmelder zit een lichtgevoelige cel en vangt de infrarode luchtbundel op. Wordt de lichtbundel verstoord? Dan klinkt het alarm door je woning. Een voorbeeld van een verstoring is rook, maar ook stof. Het is daarom verstandig om je optische rookmelder regelmatig schoon te maken met behulp van een stofzuiger of een licht vochtig doekje.

De andere categorie is een thermische melder. Deze werkt op basis van temperatuur. Hierbij zal het alarm klinken als er een hoge temperatuur wordt gedetecteerd of als de temperatuur snel stijgt. Zodra er rook ontstaat, gaat deze melder dan ook niet af. Toch is een thermische melder handig voor enkele ruimtes. Denk hierbij aan de keuken of de badkamer. Een optische rookmelder zou in de keuken bijvoorbeeld al afgaan als je gerecht is aangebrand. Niet direct een reden om alarm te slaan.

Verschil tussen rookmelder en koolmonoxide-melder

Er zijn verschillende soorten melders op de markt. Een rookmelder is er daar één van. De ingebouwde optische sensor maakt gebruik van infrarood. Zodra er rookontwikkeling plaatsvindt, ziet de sensor dit als een verstoring van zijn straal. Een luid klinkend alarm is het gevolg.

Een koolmonoxide-melder werkt met een elektro-chemische sensor. Hiermee wordt het niveau van koolmonoxide gemeten. Als er een te hoge concentratie wordt gedetecteerd, zal er een signaal worden gestuurd om het luide alarm te activeren.

Combimelder, of juist niet?

Als je een ruimte veilig wilt maken voor zowel rook als koolmonoxide, is een combimelder ideaal. De keuze voor een combimelder is echter afhankelijk van de locatie waar je deze gaat monteren. Ben je van plan om een melder op te hangen in de ruimte met het verbrandingstoestel?

Dan kan je kiezen voor een combimelder. Om zowel rook als koolmonoxide te detecteren, plaats je de melder aan het plafond en minimaal 30 centimeter uit de hoeken. In het midden van het plafond is hierbij de meest geschikte plek. Hetzelfde geldt voor een ruimte als de hal, de gang of de overloop.

Door het verschil tussen rook en koolmonoxide-melders, zijn sommige ruimtes niet geschikt om een combimelder te plaatsen. Een losse melder heeft dan de voorkeur. Dit geldt bij ruimtes zonder een gastoestel.

Rookmelders moeten hier namelijk aan het plafond gevestigd worden en koolmonoxide-melders op ademhoogte. In ruimtes als een slaapkamer, woonkamer of eetkamer kies je daarom voor losse melders.

Lees ook: dit zijn de beste draadloze oordopjes van dit moment

Hittemelders

We hebben ook nog de hittemelders. Deze melder werkt met behulp van een thermo-differentiaal sensor. De hittemelder zal reageren als er een te hoge temperatuur wordt gemeten of als de temperatuur erg snel stijgt.

Erg handig voor een ruimte als de keuken, waarbij rook niet direct een reden tot alarm is. Eten laten aanbranden overkomt namelijk de beste wel eens!

Netstroom of batterij

Een rookmelder op netstroom dien je aan te sluiten op een bestaand lichtnet in het plafond. Vervolgens werkt de melder door middel van stroomtoevoer. Mocht de stroom toch een keer uitvallen, is dit type rookmelder vaak voorzien van een back-up batterij.

De andere optie is dat de rookmelder een batterij heeft. Vaak zijn dit AA of 9V-batterijen, die zorgen voor de stroom.

Zodra de batterij bijna leeg is, zal er een waarschuwingssignaal klinken. Op die manier weet jij dat het tijd is om de batterij te vervangen en zal de melder voor de volle honderd procent blijven werken.

Slimme rookmelders: ook een optie

Naast de ‘traditionele’ rookmelders, zijn er ook slimme varianten. Naast het geven van een akoestisch alarmsignaal, versturen smart rookmelders een melding naar je smartphone of tablet. Ieder gezinslid ontvangt op die manier een melding en daardoor kan er zo snel mogelijk gehandeld worden. Zelfs als iedereen dus van huis is, waardoor je dan – op afstand – wellicht actie kunt ondernemen.

De keuze voor een slimme rookmelder is erg persoonlijk. Wil je alles bijhouden via de app en kies je voor zekerheid, dan is het zeker een goede optie. Vooral als je dit kunt aansluiten op andere smarthome-functies van je huis.

Lees ook: Dit zijn de 5 beste slimme sloten van 2021

Rookmelders schakelbaar

Als je van plan bent om meerdere rookmelders in je huis op te hangen, zal je bij aanschaf erop moeten letten of de melders aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Deze koppeling gebeurt draadloos, maar niet iedere melder beschikt over deze optie.

Zodra er vervolgens één melder in een ruimte afgaat, zullen alle andere melders ook hun alarm laten afgaan. Hierdoor is je huis optimaal brandveilig gemaakt en zal jij overal in je woning snel kunnen handelen.

Op deze manier heb je dus een soort van ‘dekkend’ netwerk van rookmelders.

Kies de beste rookmelder voor jouw situatie

Met al deze informatie en producten ben je als het goed is in staat om de beste rookmelder voor jouw situatie te kiezen. Los van het feit dat een rookmelder verplicht wordt, is het sowieso veiliger om te gaan voor een aantal rookmelders thuis (of op kantoor, of andere locatie).

Ruud

Ruud

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

    
    

   Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

    

   GadgetsDaily
   Logo