Rookmelder Action: kopen of beter niet?

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Beste rookmelder

Wil je graag rookmelders kopen voor in huis of je bedrijf? Dan is een rookmelder Action een betaalbare keuze. Voldoet deze rookmelder echter wel aan de kwaliteitseisen die je graag ziet? En hoe presteert die ten opzichte van gewone rookmelders? Op deze pagina vind je antwoorden op deze vragen en meer.

Alternatieven voor een Action rookmelder

Er zijn honderden rookmelders op de markt. Van goedkope varianten waarvan de batterij een jaar meegaat, tot prijzige smart-rookmelders die onderling met elkaar verbonden zijn via wifi. Welke keuze je maakt, hangt af van je budget, je voorkeuren en het belang dat je hecht aan veiligheid.

Hieronder vind je een overzicht van de beste rookmelders van dit moment. Deze vormen een prima alternatief voor de rookmelders van de Action en geven je een beeld van de prijs en functionaliteit van rookmelders in het algemeen.

10
Alecto SA-18 TRIPLE
Alecto SA-18 TRIPLE onze favoriet
Batterij gaat 10 jaar mee
Voldoet aan Europese normering
Geleverd in set van 3
9.5
Google Nest Protect
Google Nest Protect slimme rookmelder
Rookmelder met smartfunctie
Voorzien van koolstofmonoxidemelder
Koppelbaar met Google Nest-rookmelders
8.5
2-Pack ELRO FS1805
2-Pack ELRO FS1805 beste budgetkeuze
Batterij gaat 5 jaar mee
Voldoet aan Europese normering
Geleverd in set van 2

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

De overheid heeft bepaald dat rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht zijn in Nederland. Deze verplichting was al eerder van kracht voor nieuwbouw (sinds 2003), maar vanaf 1 juli 2022 ook voor bestaande woningen. Dat betekent dat je vanaf die datum verplicht rookmelders in huis moet hebben. De details op een rij.

 • Vanaf 1 juli 2022 verplicht rookmelders in elke woning in Nederland
 • Op elke verdieping moet een rookmelder geplaatst worden
 • Er zijn geen specifieke regels over het soort rookmelder (dit zou onze keuze zijn)

De officiële aankondiging van de rookmelder-verplichting in Nederland kun je hier vinden. Zorg er dus voor dat je na 1 juli 2022 je huis voorzien hebt van rookmelders, wel zo veilig.

Beste rookmelder
Via: depositphotos.com | Zerbor

Smartwares Smoke Alarm: de #1 rookmelder van de Action

De Smartwares Smoke Alarm is de rookmelder van de Action. Voor een prijs van amper 5 euro profiteer je van een rookmelder die over de volgende opties en functionaliteiten beschikt:

 • De batterij gaat 1 jaar mee en is vervangbaar
 • De melder geeft met 85 decibel een geluid dat je door heel het huis hoort
 • De witte uitvoering zorgt ervoor dat die niet opvalt op een dito plafond

De Smartwares rookmelder Action waarschuwt je bij rookvorming in je woning. Om er zeker van te zijn dat deze optimaal presteert, kun je hem monteren tegen het plafond. Rook stijgt namelijk op en daardoor weet je zeker dat de Action rookmelder in geval van nood zijn werk doet.

Eigenschappen van de Action brandmelder

Rookmelder Action
Rookmelder Action | via Action.com
Afmeting (inclusief de verpakking)10.5 x 10.5 x 4 centimeter
KleurWit
Batterijen1
Batterijcode9V
DetectieOptisch / Geluid
Geleverd met batterijenJa
Geleverd met testknopJa
TypeRookalarm
AlarmsignaalGeluid (85 db)
VoedingWerkt alleen op batterij
SmartNee
Koppelbaar met andere rookmeldersNee

Heeft de Action rookmelder ook nadelen?

Wil je deze Action rookmelder kopen? Let er dan goed op dat je het een budgetrookmelder betreft. Het apparaat werkt prima, maar de batterijduur is relatief kort en de rookmelder kan niet via wifi gekoppeld worden aan andere brandmelders. Ook kun je buitenshuis niet op je telefoon zien wanneer de rookmelder afgaat. In een noodsituatie ben je daardoor pas later op de hoogte van brand in je huis.

Waar moet je op letten bij het kopen van een rookmelder?

Wanneer je een rookmelder aanschaft, is het belangrijk dat je een verantwoordelijke keuze maakt. Een rookmelder is namelijk belangrijk voor je eigen veiligheid en dat van je huisgenoten of gezin. Om zeker te weten dat je geen miskoop maakt, is het slim om op de volgende zaken te letten:

 • Kies voor een optische rookmelder in plaats van een ionisatierookmelder.
 • Kies voor een rookmelder met een EN14604-certificaat (Europese Norm).
 • Kies voor een rookmelder met een CE-label.
 • Kies liefst voor een rookmelder met een lange batterijduur.
 • Overweeg een smart-rookmelder aan te schaffen voor extra veiligheid en functionaliteit.
 • Kies voor een rookmelder met een testknop (en test regelmatig of die nog werkt).

Let er ook goed op dat je een rookmelder na 10 jaar vervangt, ook als die nog goed lijkt. Hierdoor weet je zeker dat sensoren optimaal blijven werken en dat op tijd gewaarschuwd wordt in het geval van brand of rookvorming.

Beste rookmelder ophangen
Via: depositphotos.com | WaveBreakMedia

1. Bepaal vooraf hoeveel rookmelders je nodig hebt

De hoeveelheid rookmelders die je nodig hebt, wordt bepaald door de omvang van je huis en het aantal kamers. In de wet staat dat je minimaal 1 rookmelder per verdieping nodig hebt en dat deze geplaatst moeten worden in een ruimte die onderdeel uitmaakt van je vluchtroute in geval van brand.

Hoewel het niet verplicht is om in elke kamer een rookmelder te hangen, is dit wel aan te raden. Je weet zo zeker dat je op tijd gewaarschuwd wordt in geval van nood. Vanaf 1 juli 2022 ben je wel verplicht een rookmelder op elke verdieping te hebben hangen.

2. Kies voor basisrookmelders, koppelbare rookmelders of slimme rookmelders

Heb je niet veel geld te besteden, maar vind je veiligheid heel belangrijk? Dan is een basisrookmelder een prima keus. De Action rookmelder is daar een goed voorbeeld van. Let wel goed op dat je een rookmelder kiest die aan de Europese Norm voldoet.

Wil je graag dat als er één rookmelder in huis afgaat, de rest van de rookmelders ook meteen afgaat? Dan maak je een veilige en verantwoorde keuze. Je bereikt dit door koppelbare rookmelders aan te schaffen. Deze zijn wat duurder, maar leveren je wel extra veiligheid op.

Wil je toekomstbestendig te werk gaan en heb je voldoende budget? Dan is een slimme rookmelder je beste keuze. Deze rookmelders zijn verbonden via wifi en zijn vanaf je telefoon in de gaten te houden. Ook voor deze rookmelders geldt dat ze met elkaar in contact staan en dus op elkaar reageren.

Beste rookmelder
Via: depositphotos.com | StockSeller

3. Overweeg een rookmelder met extra functionaliteit

Wil je het graag meteen goed doen? Kies dan bij voorkeur voor een rookmelder die ook melding geeft van koolstofmonoxide. Deze ‘sluipmoordenaar’ is zeer gevaarlijk voor zowel mens en dier en kan alleen met een koolstofmonoxidemelder tijdig worden gedetecteerd. Je kunt daarnaast ook kiezen voor rookmelders met een extra hard geluid, ingebouwde alarmverlichting en diverse testfuncties.

Rookmelder Action kopen: doen of niet?

Heb je weinig geld te besteden en wil je toch een veilig huis? Dan is een rookmelder Action een prima keuze. Heb je echter wat meer te kiezen en vind de kwaliteit van je brandveiligheid belangrijk? Dan raden we aan voor koppelbare rookmelders of slimme rookmelders te gaan.

Hierdoor weet je zeker dat je woning of kantoor optimaal beveiligd is en dat jij en je huisgenoten op tijd worden gewaarschuwd wanneer er brand uitbreekt.

Lees ook:

Lees ook:


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...