Mini beamer kopen: dit is de beste keuze

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

De laatste jaren is de mini beamer flink in populariteit toegenomen. Er zijn dan ook steeds meer modellen en merken die deze op de markt brengen. Maar welke moet je nu kopen? Na tientallen uren onderzoek, heb ik onderstaande info over mini beamers voor je samengesteld.

Mini beamer: draagbare projector of pico beamer

Laten we maar meteen beginnen met de naamgeving, want deze kleine handige devices worden regelmatig anders genoemd.

In essentie wordt met een mini beamer, draagbare projector of pico beamer eigenlijk hetzelfde bedoeld. Het is een handzaam model dat eenvoudig meegenomen kan worden. Dit kan zowel zakelijk zijn, maar ook absoluut privé.

Zelf ken ik meerdere mensen die deze kleine beamer bijvoorbeeld op de slaapkamer, vakantie maar ook in de woonkamer gebruiken. Het is daarom ook een perfect cadeau voor mannen!

Mini beamers: de test

Voor dit artikel hebben we 23 mini beamers onder de loep genomen. Op basis van criteria zoals prijs, mogelijkheden, aansluiting en kwaliteit zijn we tot een selectie van de 5 beste mini beamers van dit moment gekomen.

Deze lijst deel ik alvast hieronder, maar verderop in het artikel zijn deze per beamer nog verder uitgewerkt.

1
Beste keuze
Stobe mini beamer
Eenvoudige installatie
Ingebouwde speakers
Werkt met elke smartphone
2
Strex mini beamer
Direct streamen vanaf telefoon
Ingebouwde speakers
Compact formaat
3
Nebula Capsule II
Eenvoudige installatie
Android TV
Groot geheugen
4
Xgimi MoGo Pro+
Full HD resolutie
Ingebouwde accu
Android TV
5
Sanbo Prime
Betaalbaar
Ingebouwde speaker
50.000 branduren

Mini beamer kopen: hier moet je op letten

Tijdens de zoektocht naar de beste mini beamer kom je natuurlijk veel nieuwe termen tegen.

Om de zoektocht wat te vereenvoudigen, hieronder een uitleg van veel voorkomende termen, maar ook waar je dus op moet letten als je een pico projector wil aanschaffen.

1. Mini beamers en schermresolutie

Zoals je wellicht van een tv of monitor weet: er zijn verschillende schermresoluties. Over het algemeen geldt: hoe meer pixels, hoe beter de beeldkwaliteit zal zijn.

Dat is bij mini projectoren ook het geval. De beeldkwaliteit is onder andere afhankelijk van de resolutie.

Er zijn een aantal resoluties te onderscheiden:

  • SD – 854×480 pixels – 480p Relatief lage kwaliteit, zie je soms nog in de goedkopere modellen
  • HD ready 1280×720 pixels – 720p – Zie je veel terug bij mini beamers
  • Full HD – 1920×1080 – 1080p – Tegenwoordig de standaard, dit is ook de resolutie die je zou moeten kiezen als het binnen budget past
  • 4K – 3840×2160 – 2160p – De beste beeldkwaliteit die tegenwoordig goed toegankelijk is voor consumenten
mini beamer
Via: unsplash.com | Dylan Calluy, CC

2. Projectverhoudingen

Zelfs bij de beste beamer moet je rekening houden met de projectieverhoudingen. Dat betekent – in theorie – hoe verder de beamer van de muur of het projectiescherm af staat, hoe groter het beeld.

Elke beamer heeft zijn eigen projectieverhouding. Dit is dus de breedte van het (geprojecteerde) beeld ten opzichte van de afstand van de beamer. De zogenaamde throw ratio.

Short throw? Bij je zoektocht naar beamers, ben je mogelijk ook de term short throw beamer tegengekomen. Dat zijn beamers die relatief dichtbij de muur of het scherm staan, maar toch een relatief groot beeld kunnen projecteren.

Short throw zorgt ervoor dat de beamer goed kan fuctioneren op 1-2,5 meter afstand.

Bij de mini beamer is de projectie-afstand vaak wat groter. Als er bijvoorbeeld bij de specs staat: 1,4:1 betekent dat dat deze beamer op 1,40 meter van het scherm/muur moet staan om 1 meter breed beeld te projecteren.

3. ANSI-lumen

Het aantal lumen van een mini beamer is ook een essentieel onderdeel om op te letten zag ik bij mijn onderzoek en tests. De regel hiervoor is simpel: hoe minder lumen je apparaat bevat, hoe meer je de ruimte moet verduisteren om heldere beelden te projecteren.

Wil je graag scherpe en heldere beelden bij daglicht, bijvoorbeeld omdat je presentaties aan klanten geeft? Kies dan voor 3000 lumen of meer (bij voorkeur +4000 lumen).

beste mini beamer kopen kleine beamer
Via: depositphotos.com

Vind je het prima om de gordijnen te sluiten of de lichten uit te doen alvorens je de beamer gebruikt, dan is 1000 lumen vaak al voldoende.

Lage lumen is niet per se slechter, vooral niet als je in een donkere ruimte wil kijken. Relatief lage AINSI-lumen waardes zijn hier ook al voldoende. Staar je dus niet blind op deze metric.

4. Beeldverhouding van mini beamer

Ook dit is iets dat je misschien herkent van de tv, of van jouw (video) camera. Beelden worden in een bepaalde verhouding getoond.

Tegenwoordig is de standaard 16:9 (soms 16:10), zorg er dan ook voor dat je dit kiest. De beeldverhouding 4:3 wordt weinig gebruikt voor mini beamers, heb ik ervaren.

5. Contrast ratio van draagbare projector

Contrastratio’s zijn ook cijfers waar fabrikanten graag mee gooien, maar wat is het precies en wat heeft dit met jouw nieuwe mini beamer te maken?

De contrast ratio is simpel gezegd het verschil tussen het helderste en donkerste deel van de projectie. Is het helderste deel bijvoorbeeld 4000 keer zo helder als het donkerste, dan is de verhouding 4000:1.

Short throw beamer
Via: unsplash.com | Alex Livtin, CC

6. Gebruikte technologie

Er zijn drie hoofd technologieën te onderscheiden bij beamers: DLP, LDC en LED. Hieronder geef ik een korte uitleg van de verschillen en overeenkomsten.

  • DLP – Uitgebracht door Texas Instruments en is een technologie die werkt met veel (heel veel) kleine spiegeltjes (pixels) die kunnen kantelen. Afhankelijk van hoe ze kantelen, wordt het licht een bepaalde helderheid. Voor de kleuren wordt er hier weer een transparant wieltje gebruikt, die door gebruik te maken van de primaire kleuren alle kleuren kan maken en weergeven. Meer info en een demo vind je op dlp.com
  • LCD – Dit staat voor Liquid Crystal Display. Hierbij is het paneel in de beamer opgebouwd uit kleine, vloeibare kristallen. Deze in totaal drie panelen zorgen voor de basiskleuren.
  • LED – Dit staat voor Ligt Emitting Diode en is een soort elektrische onderdeel waar licht uitkomt als er stroom wordt toegelaten. In deze beamers zijn veel kleine LEDs, die erg fel licht kunnen produceren om zo de beelden te projecteren.

Waar je voor moet kiezen is natuurlijk de grote vraag:

  • DLP – Groot budget, zeer goede kwaliteit
  • LCD – Goedkoper segment
  • LED – Redelijk geprijsd, goede kwaliteit

7. Aansluitingen

Ook een zeer belangrijk onderdeel: afhankelijk van jouw gebruiksdoel van een pico projector dien je goed te kijken wat jouwe wensen en mogelijkheden zijn.

Vaak heb ik onderstaande aansluitingen teruggezien:

  • HDMI – Meest voorkomende aansluiting om beeld en geluid door te geven. Zo kun je eenvoudig een mediabox of laptop aansluiten.
  • DVI – Alleen ondersteuning voor video
  • Displayport – Aansluiting voor video en audio
  • USB-A – Standaard USB-poort
  • USB-C – Moderne aansluiting voor audio, video maar ook data
  • VGA (verouderd) – Oude aansluiting, werd vroeger ook standaard voor monitoren gebruikt

Maar als je het een beetje goed aanpakt, heb je deze fysieke aansluitingen misschien helemaal niet nodig, maar daarover later meer.

???? Let op: Denk goed na over je fysieke aansluitingen, maar ook welke ‘draadloze’ verbindingen je wil maken. Zo kun je bij bepaalde modellen mini beamer ook via de cast-functie streamen. Dit heeft persoonlijk mijn voorkeur.

8. Verbindingen van de mini beamer

Mini beamers beschikken over meerdere verbindingsmogelijkheden. Sommige modellen hebben wifi aan boord, zo kun je draadloos streamen. Ook zit er regelmatig Bluetooth ingebouwd, waardoor je bijvoorbeeld een externe bluetooth speaker kunt verbinden.

Ingebouwde Chromecast in beamer

Er zijn ook beamers die beschikken over een ingebouwde Chromecast. Deze streaming-technologie van Google maakt het mogelijk om via praktische elke smartphone, tablet en zelfs laptop content te streamen naar jouw projector.

Dit doe je door bijvoorbeeld YouTube, Netflix of een andere ondersteunde app te openen via het cast-icoontje de stream te starten op de beamer.

Deze manier van streamen heeft mijn persoonlijke voorkeur: zo kun je eenvoudig (en op afstand) de beamer bedienen.

Lees ook: Smart beamer: dit is de beste keuze

Tegenwoordig zijn er ook modellen mini beamer die draaien op Android TV, het besturingssysteem van Google. Daardoor wordt het mogelijk om apps te installeren, zoals bijvoorbeeld Videoland of de app van jouw TV-aanbieder. Hierdoor kun je via de beamer (en eventueel een afstandsbediening) streamen.

9. Keystone correctie

Een andere term die je vaak tegenkomt in de lijstje van de beamer specs is Keystone correctie. Dit is iets waar je op moet letten als je de beamer vaak verplaatst op meeneemt.

Het is namelijk de mogelijkheid om de beamer volledig rechte te laten projecteren. Is het oppervlak niet helemaal recht, dan kan dit gecorrigeerd worden door de beamer zelf, waardoor je geen scheve projecties krijgt: handig.

Beste mini beamer van dit moment

Na uitgebreid onderzoek zijn we tot deze lijst met beste mini beamer van dit moment gekomen. Hieronder een vijftal keuzes, die aansluiten bij de meeste wensen en behoeftes, maar ook een goede prijs- kwaliteitsverhouding hebben.

Beste keuze

Stobe mini beamer

★★★★★

(bekijk reviews)

Eenvoudige installatie
Ingebouwde speakers
Werkt met elke smartphone
Ook geschikt om mee te gamen
Kan wat sneller warm worden

De Stobe Mini beamer biedt een betaalbare projector met een Full HD-resolutie (1080p). Daarnaast is er onder andere een HDMI- en USB-poort aanwezig.

Jouw smartphone kan draadloos verbonden worden via wifi, zodat je jouw beeld kunt projecteren op het scherm of de muur.

Een aantal details op een rij:

  • Resolutie: Full HD
  • Techniek: LCD
  • Beeldverhouding: 16:9
  • Contrast: 5000:1
  • Minimale afstand: 0,8 meter
  • Maximale afstand: 5 meter
  • Wifi: ja
  • Maximale levensduur lamp: 30000 uur
  • Luidsprekers: ja (55w)

Populaire keuze

Strex mini beamer

★★★★★

(bekijk reviews)

Direct streamen vanaf telefoon
Ingebouwde speakers
Compact formaat
Streamen via Chormecast
Helderheid kan beter

Met de Stex beamer haal je een complete LED beamer in huis. Deze beamer wordt door velen geroemd en staat al in bij de nodige Nederlandse huishoudens in de woonkamer.

Een aantal details op een rij:

  • Resolutie: Full HD
  • Techniek: LED
  • Beeldverhouding: 16:9
  • Contrast: 8000:1
  • Minimale afstand: 1 meter
  • Wifi: ja
  • Maximale levensduur lamp: 50000 uur
  • Luidsprekers: ja (55w)

Premium keuze

Nebula Capsule II

★★★★★

(bekijk reviews)

Ingebouwde accu (3 uur)
Android TV
Groot geheugen
Relatief prijzig
Netflix niet standaard aanwezig

Deze Nebula Capsule II is van het premium merk Anker. Onder andere bekend van telefoonaccessoires en tegenwoordig ook draagbare powerstations.

Deze beamer draait op Android TV en gebruikt de DLP techniek.

Een aantal details op een rij: 

  • Resolutie: HD ready
  • Techniek: LED
  • Beeldverhouding: 16:9
  • Contrast: 600:1
  • Minimale afstand: 0,58 meter
  • Maximale afstand: 3,08 meter
  • Wifi: ja
  • Maximale levensduur lamp: 30000 uur
  • Luidsprekers: ja

Xgimi MoGo Pro+

★★★★★

(bekijk reviews)

Full HD resolutie
Ingebouwde accu
Android TV
Relatief lage helderheid
Flinke investering

De Xgimi MoGo Pro+ is een populaire beamer met een Full HD-resolutie. Deze beamer draait op Android, waardoor het eenvoudig is om apps te installeren.

Best te gebruiken in donkere ruimtes, door de relatief lage lichtopbrengst.

Een aantal details op een rij: 

  • Resolutie: Full HD
  • Techniek: LED DLP
  • Beeldverhouding: 16:9
  • Contrast: 1000:1
  • Minimale afstand: 1,2 meter
  • Maximale afstand: 7,3 meter
  • Wifi: ja
  • Maximale levensduur lamp: 30000 uur
  • Luidsprekers: ja

Budgetkeuze

Sanbo Prime

★★★★★

(bekijk reviews)

Betaalbaar
Ingebouwde speaker
50.000 branduren
HD beeldkwaliteit
Alleen schem delen smartphone

Met de Sanbo Prime koop je een budget beamer, die toch over genoeg mogelijkheden beschikt.

Zo kun je bijvoorbeeld jouw smartphone verbinden en het scherm projecteren op de muur.

Een aantal details op een rij: 

  • Resolutie: HD ready
  • Techniek: LED
  • Beeldverhouding: 16:9
  • Contrast: 3000:1
  • Minimale afstand: 0,9meter
  • Maximale afstand: 3 meter
  • Wifi: ja
  • Maximale levensduur lamp: 50000 uur
  • Luidsprekers: ja

Welke mini beamer kies jij?

Er zijn talloze mini beamers op de markt en dat worden er alleen maar meer. Dat maakt het niet eenvoudig zo’n kleine beamer te kiezen die het beste aansluit bij jouw wensen.

Gelukkig weet je na het lezen van dit artikel dat je met name goed moet letten op de afmeting, het aantal lumen, de audiokwaliteit en de mate van connectiviteit.

Zodra je op de hoogte bent van deze zaken, maak je heel eenvoudig de keuze voor de pico beamer die bij jouw wensen past. Wij wensen je veel succes in het maken van je keuze en wie weet zit jij binnenkort met de voetjes op tafel een heerlijke Netflix-film te kijken via jouw mini beamer.

Wil je binnenkort een mini beamer koper en heb je nog vragen? Stel ze gerust in de comments onderin, ik probeer zo goed mogelijk bij te houden!

Lees ook alles over:

Nog meer ‘mini-producten’? Check dan de kleinste computer ter wereld eens!

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...