Short throw beamer kopen: dit is de enige juiste keuze (2022)

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

Short throw beamer

Ben je op zoek naar een short throw beamer? Dan maak je een goede keus. Short throw beamers hebben enkele belangrijke voordelen ten opzichte van reguliere beamers en leveren haarscherpe beeldkwaliteit. Omdat er veel short throw beamers op de markt zijn, is het wellicht lastig om te kiezen welke het beste bij je past. Daarom heeft onze redactie vijf short throw beamers getest om te kijken welke het beste is. De resultaten vind je in deze buying guide.

Wat is het verschil tussen een short throw beamer en een normale beamer?

Een short throw beamer onderscheidt zich van een normale beamer, omdat deze zich dichter op het projectiescherm begeeft. “Short throw” staat als het ware voor “korte projectieafstand”. Een short throw beamer kan dus een grotere schermbreedte leveren terwijl die zich dichter op het projectiescherm begeeft.

Naast short throw beamers, heb je ook beamers in long throw, standard throw en ultra short throw. Voor deze bekeek onze redactie uitsluitend short throw en ultra short throw beamers. Twijfel je nog welke soort beamer geschikt is voor jou, bekijk dan onze recente gidsen over smart beamers, mini beamers, 4k beamers en beamer voor buiten.

Beste keuze
1
Xiaomi Mijia

Xiaomi Mijia 4K

Deze 4k Laserbeamer van Xiaomi genereert haarscherp beeld en levert je een heuse bioscoopervaring.
Beschikt over HDMI en USB-aansluitingen
Te gebruiken met een Chromecast
Koppelen met wifi is mogelijk
9.5
UITSTEKEND
Beste koop
2
BenQ TK700STi

BenQ TK700STi

De veelzijdige BenQ biedt veel waar voor je geld.
4K Resolutie en HDR-ondersteuning
Betaalbare prijs, goede kwaliteit
Android TV
9.0
ZEER GOED

2 voordelen van een short throw beamer

Een short throw beamer biedt diverse voordelen. Hieronder vind je een overzicht van welke voordelen dit zijn en hoe jij hier als consument van profiteert.

1. Je staat niet meer per ongeluk in beeld

Het grootste voordeel van een short throw beamer is dat je niet meer per ongeluk door de projectie heen kunt lopen. Omdat de afstand tussen de projector en het projectiescherm zo klein is, komt je schaduw namelijk niet meer in beeld wanneer je langsloopt. Dit is vooral ideaal tijdens presentaties of colleges, maar zeker ook wanneer je thuis een film kijkt met je partner, je gezin of je vriendengroep.

2. Je profiteert van meerdere projectiemogelijkheden

Met een short throw beamer, ben je niet langer verplicht de beamer aan de muur of het plafond te hangen, of om deze op een speciaal daarvoor bestemde plank te plaatsen. Je kunt de beamer namelijk ook gewoon op tafel plaatsen, op de tv-kast of zelfs op de grond. Natuurlijk is het ook gewoon mogelijk de beamer aan het plafond te bevestigen.

De 5 beste short throw beamers van dit moment

Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van de 5 best geteste short throw beamers. Onze redactie heeft veel tijd gestoken in het testen van de beeldkwaliteit, de scherpte overdag en ’s avonds, de verschillende projectiemogelijkheden en de compatibiliteit met besturingssystemen, alsook HDMI en bluetooth.

1

<strong>Xiaomi Mijia 4K</strong>

BESTE KEUZE
Xiaomi Mijia
Bekijk de actuele prijs voor de Xiaomi Mijia 4K
Deze 4k Laserbeamer van Xiaomi genereert haarscherp beeld en levert je een heuse bioscoopervaring.

Een ware thuisbioscoop. Dat is de beste omschrijving van dit powerhouse van Xiaomi. Deze 4K Laserprojector levert haarscherp beeld in 4K resolutie en hoeft slechts 10 tot 50 centimeter van de muur te worden geplaatst voor het beste resultaat.

De Xiaomi levert beelden tot wel 150 inch en is is eenvoudig te installeren en waterpas te plaatsen. Wanneer je er langs loopt, wordt je schaduw niet zichtbaar op het projectiescherm, dit voorkomt ergernis en afleiding tijdens films, games of presentaties.

Wil je dat deze beamer ook bij daglicht topprestaties levert? Gebruik ‘m dan in combinatie met een projectiescherm (ALR/CLR). Zo weet je zeker dat je niet alleen ’s avonds, maar ook overdag optimaal plezier beleefd aan deze short throw beamer. In onze test merkten we dat je voor een optimale projectiescherpte een scherm of een gladde muur nodig hebt. Let daar dus goed op.

2

BenQ TK700STi

BESTE KOOP
BenQ TK700STi
Bekijk de actuele prijs voor de BenQ TK700STi
Direct streamen vanaf je telefoon? Het kan met deze veelzijdige beamer van Sanbo.

Deze BenQ TK700STi behoort tot de beste short throw beamers van dit moment. Het apparaat beschikt over 4K-resolutie en HDR-ondersteuning en dat levert zeer contrastrijke beelden op. Dat geldt voor heldere beelden, maar ook voor beelden met veel schaduw en donkere kleuren.

Tijdens het testen van deze beamer ontdekten we dat die prima geschikt is voor zowel gamen als het kijken van films en het geven van presentaties. Het is daardoor een veelzijdig apparaat dat dankzij meerdere projectiestanden overal inzetbaar is. In de woonkamer, op kantoor en in de collegezaal.

Dankzij de input lag van slechts 16 milliseconden was vooral gamen een prettige ervaring. Er is daardoor vrijwel geen vertraging tussen het beeld en de acties die je verricht op de controller van je console. Kortom: een goede keus als je op zoek bent naar een short throw beamer met veelzijdige capaciteiten.

3

Optoma GT1070Xe

BUDGETKEUZE
Optoma GT1070Xe
Bekijk de actuele prijs voor de Optoma GT1070Xe
De beste keuze wanneer je een beperkt budget hebt, maar toch een goede short throw beamer wilt.

Deze Optoma is ideaal voor wie een iets kleiner budget heeft, maar wel graag een short throw beamer wil kopen. De Optoma projecteert op korte afstand een indrukwekkend beeldformaat. Zo kan die op een afstand van 1 meter een beeld leveren van maar liefst 2 meter breed.

Deze budgetbeamer is vooral geschikt in kleine woonkamers of in slaapkamers. Hier kun je met deze beamer een echte thuisbioscoopervaring creëren. Omdat deze beamer geleverd wordt met een draagtas, is ‘ie ook ideaal voor het geven van presentaties bij klanten op locatie.

Omdat deze short throw beamer wat goedkoper is dan de andere apparaten uit onze test, lever je wel iets in op kwaliteit. De geluidskwaliteit van deze beamer is bijvoorbeeld ronduit matig.

4

Optoma UHZ65UST

PREMIUM KEUZE
Optoma UHZ65UST
Bekijk de actuele prijs voor de Optoma UHZ65UST
Een premium keuze met een vrijwel ongeëvenaarde 4K-beeldkwaliteit voor games, films, series en presentaties.

Deze hoogwaardige Optoma valt in de categorie ultra short throw beamers. Dat wil zeggen dat deze op zeer korte afstand van het projectiescherm een indrukwekkende beeldomvang genereert. Dankzij de helderheid van maar liefst 3500 ANSI Lumen levert deze Optoma zowel ’s avonds als overdag een zeer heldere beeldkwaliteit. Op slechts 50 centimeter afstand van het projectiescherm kwamen wij uit op een beeldbreedte van 2 meter. Een ronduit indrukwekkende prestatie.

De beamer beschikt over een 4K resolutie van 3840 x 2160 pixels en heeft dankzij de ingebouwde soundbar ook een prima geluid. Een voordeel hieraan is dat je geen bluetoothspeakers of andere geluidsapparatuur nodig hebt om een optimale ervaring te creëren.

Dankzij de veelzijdige functionaliteiten van deze Optoma is het ook mogelijk deze te bedienen met de spraakassistent van Google of Amazon. Hierdoor is ‘ie zeer eenvoudig en snel in gebruik.

5

Samsung The Premiere LSP9TFA

BIOSCOOPKWALITEIT
Samsung The Premiere LSP9TFA
Bekijk de actuele prijs voor de Samsung The Premiere LSP9TFA
Deze Samsung ultra short throw beamer is het #1 lifestyleapparaat voor iedere home entertainment-liefhebber.

Deze Samsung The Premiere LSP9TFA maakt menig televisie overbodig. Deze ultra short throw beamer heeft een aantrekkelijk design en projecteert al vanaf 11 centimeter van de muur. Je kunt de beamer daardoor gemakkelijk wegwerken op een tv-kast tegen een egaal witte muur.

Tenzij je geen egale muur hebt om op te projecteren, is een projectiescherm bij deze beamer niet nodig. Ook een soundsysteem is verleden tijd wanneer je dit apparaat aanschaft, want de geluidskwaliteit is uitstekend en doet niet onder voor het gemiddelde surrroundsysteem.

Wat ons opviel aan deze Samsung, is dat die een zeer veelzijdige functionaliteit heeft. Het apparaat bevat apps die vergelijkbaar zijn met het aanbod van een smart-TV. Als je dus twijfelt tussen een smart-TV of een beamer, is deze ultra short throw een serieuze keuze om te overwegen.

Pluspunten
  • Veelzijdige functionaliteit
  • Zeer kleine projectieafstand
  • Uitstekende beeldkwaliteit
  • Aantrekkelijk en compact design
Minpunten
  • Hoge prijs

Short throw beamer kopen? Hier moet je op letten

Wanneer je een short throw beamer koopt, is het belangrijk dat je rekening houdt met diverse zaken. Hieronder leggen we je uit welke zaken dat zijn.

1. Resolutie, lichtopbrengst en contrast

Wanneer je een beamer koopt, is het belangrijk om te letten op de resolutie, maar ook op de lichtopbrengst en het contrast. Twee vuistregel die je hiervoor kunt hanteren:

  1. Een lichtopbrengst van minimaal 2000 ANSI Lumen is voldoende om films en series te kijken bij invallend daglicht, of om presentaties te geven in een kantoorrruimte.
  2. Voor een volwaardige beeldervaring overdag wordt een lichtopbrengst aangeraden van 2700 ANSI Lumen of hoger.
ProjectiebreedteBenodigde lichtopbrengst bij daglicht (ANSI)
205 cm2000
225 cm2500
235 cm3000
265 cm3500

2. Afstand tussen projector en scherm of muur (throw)

Zoals je eerder in dit artikel kon lezen, heeft een short throw beamer een kleinere projectieafstand dan een reguliere beamer. Het voordeel hiervan is dat je niet meer met je schaduw in beeld verschijnt wanneer je langsloopt. Ook is het dankzij deze short throw-technologie niet meer nodig om je beamer aan het plafond te bevestigen of hier een plank voor te monteren.

Let er bij de aanschaf van een short throw beamer goed op dat de afstand tot het projectiescherm overeenkomt met de plek waar je de beamer het liefst wil plaatsen. Zo voorkom je dat je na je aankoop spijt krijgt of het apparaat retour moet sturen.

3. Kwaliteit van de ingebouwde speakers

Voor presentaties of colleges is geluidskwaliteit niet heel belangrijk. Daar ben je immers vooral zelf aan het woord. Maar als je games wil spelen of films en series wil kijken via je beamer, dan heb je baat bij goede geluidskwaliteit. Kies je voor een budgetbeamer, dan bespaar je weliswaar geld op het apparaat zelf, maar is de kans groot dat je er een setje bluetooth speakers of een surroundsysteem bij moet kopen. Kies je voor een wat duurdere beamer, dan hoeft dit meestal niet. Lees dus goed de reviews van diverse short throw beamers om te ontdekken of de geluidskwaliteit voldoende is om optimaal te genieten van home entertainment.

Aneta Pawlik (Unsplash)
Afbeelding: Aneta Pawlik (Unsplash)

De beste short throw beamers van 2022: welke kies jij?

Je weet nu alles over de vijf beste short throw beamers van dit moment. Ook weet je waar je op moet letten voordat je een keuze maakt. Je kent het belang van lichtopbrengst en geluidskwaliteit en je weet wat het verschil is tussen een short throw beamer en een normale variant. Kortom: jij bent klaar voor het maken van een keuze.

Wij wensen je heel veel plezier met je koopkeuze en hopen dat onze buying guide je op weg heeft geholpen.

Lees ook:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...