Fan van gamen en van sport? Speel robotvoetbal!

Door

Stef

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Stef

Laatste update:

0

tech united in actie tijdens de robocup

Het is misschien wel de ideale combinatie voor gamers die ook van sport houden. Robotvoetbal wordt over de hele wereld gespeeld door met name teams die zich op de universiteit voorbereiden op dit evenement. Benieuwd wie de winnaar van het WK in 2018 was? Nederland!

Nederland wint WK robotvoetbal 2018

Natuurlijk kent iedereen de robotstofzuiger, maar het is ook een hele sport! Men speelt robotvoetbal in verschillende klassen, maar op het WK van 2018 (de RoboCup) in Canada speelde het Nederlandse team Tech United mee in de klasse middle size league. In deze klasse spelen vijf intelligente robots van maximaal 80 centimeter hoog tegen elkaar, waarbij de robots vooraf worden geprogrammeerd zodat ze zelf keuzes kunnen maken.

Voorbereiding belangrijker dan de wedstrijd

Keuzes die de robots maken, zoals wanneer zij de bal overspelen naar een mederobot of een doelpoging doen, worden vooraf geprogrammeerd. De echte winst voor een robotvoetballer valt dus in de voorbereiding te halen. Hoe beter de robots zijn geprogrammeerd, hoe groter de kans op succes.

robotvoetballers in actie

Tech United is een team van (oud-)studenten en medewerkers van de Technische Universiteit Eindhoven. Een team van mensen met passie voor techniek, de wil om te winnen en een voorliefde voor voetbal. Dit komt allemaal samen in robotvoetbal.

Tactische keuzes van de robots

Maanden voorafgaand aan het toernooi zijn zij al bezig met de robots, want de voorbereiding op dit toernooi is belangrijker dan het toernooi zelf. Het programmeren van de robots is de sleutel naar succes in deze sport. Er wordt nagedacht over de tactische keuzes die de robots moeten maken tijdens een wedstrijd. Ook zijn de techneuten bezig met de meest effectieve manier van programmeren, zodat de kans op een doelpunt het hoogst is. Voor de mensen van Tech United is dit de ultieme uitdaging.

Technische ontwikkelingen van robots

De wereldtitel die Tech United dit jaar binnenhaalde was de vierde wereldtitel in de geschiedenis. Eerder won het team de RoboCup in 2012, 2014 en 2016, terwijl de finale van 2018 gewonnen werd door met 1-0 het team uit Portugal te verslaan. Het doel van het toernooi is om technische ontwikkelingen van zelfstandige robots te versnellen, een doel waar de Technische Universiteit Eindhoven maar al te graag aan meewerkt.

Daarnaast heeft de organisatie van de RoboCup nog een ander bijzonder doel in het achterhoofd. Zij willen de sport zo ver ontwikkelen, dat een team van robots in 2050 de menselijke wereldkampioenen moet kunnen verslaan. Of dat gaat lukken is maar de vraag. Messi of Ronaldo die voorbij gespeeld wordt door een robot, wij zien het nog niet voor ons!

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...