5 manieren waarop sport veranderd is door technologie

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

De afgelopen jaren is er veel veranderd in de sportwereld, mede door de verdere ontwikkeling van technologie. Zo zijn er technologische snufjes om de sport eerlijker te maken, maar ook is er meer engagement met fans en zijn er zelfs volledig nieuwe takken van sport ontstaan. Wij hebben vijf voorbeelden voor je op een rij gezet.

1. Video Assisted Referee (VAR)

De Video Assisted Referee (VAR) is misschien wel één van de bekendste. Deze ‘extra’ scheidsrechter zit de hele wedstrijd achter een scherm en kan zijn collega op het veld helpen in lastige spelsituaties.

Zo is het inmiddels al vaak voorgekomen dat doelpunten bijvoorbeeld werden af- of juist goedgekeurd na interventie en overleg met de VAR. Op deze manier is het spel in ieder geval een stuk eerlijker geworden en heeft de scheidsrechter simpelweg meer middelen om te zorgen voor een eerlijke wedstrijd.

Via: pixabay.com | Tania Dimas, CC

2. Internet en streaming

Door de (meer dan) brede beschikbaarheid van internet, zowel vast als mobiel, is ook het kijkgedrag van sportliefhebbers veranderd. Waar ze eerst voor een TV zaten, op de bank of wellicht in een café of andere gelegenheid, kunnen ze nu bijna overal ter wereld online een sportwedstrijd kijken.

Er zijn tegenwoordig veel kanalen en zenders die hierop inspelen. Waar dit vroeger uitsluitend voorbehouden was als ‘extra dienst’, zit FOX Sports bij KPN nu bijvoorbeeld in het basispakket.

Door de opkomst van alle streamingdiensten en services is sport toegankelijker geworden voor veel meer mensen op veel meer locaties, een goede ontwikkeling.

Reizen smartphone beste reisapps
Via: depositphotos.com | LDProd

3. Interactie met fans

Waar je het vroeger met een poster of televisie moest doen, kun je veel eenvoudiger interactie hebben met sportbeoefenaars. Daarnaast volg je de dagelijkse beslommeringen op privé- en sportgebied de hele dag door als je dat zou willen.

Dit is natuurlijk toe te schrijven aan social media, maar er zijn nog veel meer manieren om interactie met fans te hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan virtuele games die in het stadion gespeeld worden op de grote schermen. Zo krijgen de clubs nog meer binding (en data) met hun fans.

4. eSports

Misschien niet de ‘sport’ die je in dit rijtje zou verwachten, want is het wel echt sport? Daar zijn de meningen natuurlijk over verdeeld.

Bij eSports speel je een ‘online’ sport. Zo zijn er bijvoorbeeld game-teams van over de hele wereld die een bepaalde game tegen elkaar spelen. De streams die hiervan uitgezonden worden, worden door miljoenen mensen gevolgd.

De prijzenpot die tijdens deze ‘eSports-toernooien’ gewonnen kan worden, is bijzonder hoog. Soms hoger dan bij fysieke sporten, die op het veld of in een sporthal plaatsvinden. Of het nu wel of geen sport is, deze manier van entertainment is upcoming en zal alleen maar gaan groeien de komende jaren.

Lees ook: Deze 4D Adidas sneakers zijn gemaakt van licht en zuurstof

Via: pixabay.com | dife88, CC

5. Hawk-eye

De Hawk-eye-technologie kennen we vooral van tennis, waarbij camera’s op een slimme manier kunnen helpen bij het bepalen of een bepaalde bal in of uit was. Waar het voorheen aan het blote oog van de scheidsrechter opgehangen werd, kan deze technologie ervoor zorgen dat ook hier het spel weer eerlijk verloopt. Meer info over deze technologie kun je hier vinden.

Dit is dan ook weer een mooi voorbeeld van tech waardoor sport enorm veranderd is, hetgeen niet alleen zal leiden tot eerlijkere wedstrijden, maar ook minder frustratie bij de sporter zelf.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van hoe technologie sport heeft veranderd. Dit zal ook in de toekomst niet anders zijn, waardoor we ook de sport zal blijven veranderen.

Dit is een samenwerking


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...