Deze basketballende robot gooit beter dan NBA sterspelers

Door

Martijn

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Martijn

Laatste update:

0

Cue 3 Toyota Basketbal Robot

De NBA zit vol met basketballers die negen van die tien vrije worpen raak gooien. De nieuwste versie van de CUE 3, de basketballende robot van Toyota, is in staat om al deze spelers te overtroeven met een score van maar liefst 100%.

Dunken

Je kan natuurlijk een robot inzetten om de Notre Dame te blussen, maar je kan hem ook leren basketbal spelen! Helaas zit dunken er voor de robot niet in. Hij is namelijk geprogrammeerd om maar één ding heel goed te kunnen, en dat is het gooien van een vrije worp. De Cue 3 staat namelijk vast op een platform en moet de bal zelfs met beleid aangereikt krijgen. Maar als hij de bal dan eenmaal vast heeft, dan scoort hij met gemak een driepunter.

Toyota basketball robot Cue 3
Via: alvark-tokyo.jp

Technologie en sensoren

De technologie van de Cue 3 is erg ingewikkeld. Vandaar dat de derde versie pas in staat was om professionele basketballers te verslaan. Door kunstmatige intelligentie aan de robot toe te voegen heeft deze na 200.000 worpen de perfecte strategie gevonden om zijn polsen te bewegen terwijl een opwaartse beweging met het lichaam wordt gemaakt. De data wordt verzameld door een sensor in het gezicht van de Cue 3. Dit geeft de robot visuele feedback over de afstand, de hoek en daarmee de benodigde kracht en hoogte van de worp.

https://www.youtube.com/watch?v=r7wct-A_eSw

Alvark Team

Toyota werkt voor het project samen met het Alvark basketbalteam in Japan. Logischerwijs heeft de robot daarom ook een tenue gekregen van het team, met rugnummer 70. Wel mist de Cue 3 iets aan zijn lengte, want ondanks zijn lengte van 1,90 meter is hij daarmee meer dan een kop kleiner dan de grootste sterspelers. Maar de Cue bewijs hiermee juist dat lengte geen rol speelt, zelfs in basketbal. Het gaat er namelijk om hoeveel je punten binnen weet te halen voor je team, en dáár is Cue 3 dan weer erg goed in.


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...