RGB led strips: op deze 5 plekken in huis komen ze tot recht

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

RGB Led strips huiskamer

Wil je je woning van een unieke en gezellige sfeer voorzien? Dan is een goed verlichtingsplan onmisbaar. Dankzij de opkomst van RGB led strips en slimme verlichting, wordt het steeds makkelijker om een sfeervolle woning te creëren.

Dat geldt voor je woonkamer, maar ook voor je kantoor, badkamer of keuken.

Sfeer met led strips in huis

Voor een betaalbaar en sfeervol verlichtingsplan zijn RGB led strips de ideale oplossing. Je kunt deze strips eenvoudig wegwerken onder meubels, achter tafels, langs plafondbalken en onder je keuken- of badkamerkastje.

Op deze pagina vertellen we je meer over de voordelen van RGB led strips en geven we je 5 originele ideeën om je verlichtingsplan naar een hoger niveau te tillen.

Wat zijn RGB led strips?

Een led strip is een (modulaire) strip waarin kleine lichtjes zitten verwerkt. Je kunt deze strip eenvoudig vastplakken aan de onderkant van je keukenkastjes, de achterkant van een tv-meubel of de balken van je plafond.

RGB LED-strips
Via: pixabay.com | BentChiang, CC

Ook kun je led strips gebruiken om sfeerlicht aan te brengen achter of onder je bureau. Je creëert hierdoor een sfeervolle omgeving voor je woning.

Er zijn diverse soorten led strips op de markt, maar de bekendste zijn zogenaamde RGB led strips.

Definitie. RGB staat voor de traditionele primaire kleuren:

 • Rood (R)
 • Groen (G)
 • Blauw (B)

Dit is een kleurmodel waarmee je verschillende tinten licht kunt realiseren. Dankzij RGB led strips kun je gebruik maken van additieve kleurmenging, zoals dat wordt genoemd.

Bij een RGB led strip zijn er in de strip armaturen verwerkt met LED elementen. Deze zijn veilig in de behuizing van het product geplaatst. Je kunt dankzij RGB alle primaire kleuren vormen.

Omdat je rood, groen en blauw met elkaar kunt mengen, gaat dit om een grote hoeveelheid kleurtinten. Je kunt tevens kiezen hoe fel je het licht wilt laten branden. Dit is ideaal om een sfeervolle omgeving in je huis te realiseren.

Houd er rekening mee dat je met een RGB led strip geen warm wit licht kunt mengen. Daarvoor heb je RGBW led strips nodig. Over RGBW lees je hieronder meer.

Verschillende soorten strips

Er zijn verschillende soorten RGB strips op de markt verkrijgbaar. Sommige strips bevatten alle kleuren van de regenboog, terwijl andere strips alleen geel of wit licht bevatten.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van led strips inclusief bijbehorende uitleg over de functionaliteit.

Soort stripsFunctie
LED-strips witMet deze LED-strip kun je uitsluitend wit licht produceren. Andere kleuren zijn bij deze strips niet mogelijk.
RGB LED-stripsMet deze LED-strip kun je alle kleuren van de regenboog produceren, maar heb je niet de mogelijkheid tot warm wit licht. In totaal kun je tot wel 16 miljoen kleuren maken.
RGBW LED-stripsMet deze LED-strip kun je alle kleuren van de regenboog produceren, en in aanvulling daarop kun je ook warm wit licht creëren. Je kunt met deze strip tot wel 16 miljoen kleuren maken.
RGBWW LED-stripsMet deze LED-strip kun je tot wel 16 miljoen kleuren maken, inclusief wit licht en warm wit licht.
Dual white LED-stripsMet deze LED-strip kun je instelbaar wit licht creëren door witte kleuren te ‘mengen’ en zo een warme of juist koele lichtbron te realiseren.

5 inspirerende ideeën met RGB led strips

Wil je sfeer aanbrengen in je woning door RGB led strips te gebruiken? Dan vind je hieronder vijf inspirerende ideeën waar je vandaag nog mee aan de slag kunt.

1. Led strip voor in de keuken

Ben je gek op koken of heb je misschien zelfs een woonkeuken waar je veel tijd besteedt met je gezin of met vrienden? Dan zorgen RGB led strips voor de perfecte sfeer. Je kunt de strips op diverse manieren in je keuken verwerken.

Veel mensen kiezen ervoor om de strips onderaan de keukenkastjes te bevestigen. Vaak zijn ze dan een vervanging voor de spotjes die daar normaliter zijn ingebouwd. Door de led strips goed weg te werken langs de rand van de muur, zie je de strip zelf niet zitten, maar profiteer je wel van prachtig sfeerlicht.

Je kunt er ook voor kiezen led strips te verwerken aan de onderkant van je keukenmeubels, zoals op de foto hieronder zichtbaar is. Dit kan bij je barretje, bij de keuken zelf of in de keukenkastjes.

RGB LED-strips
Via: Wallpaper Flare | Wallpaper Flare, CC

2. Strips voor in de badkamer

Een badkamer is voor veel mensen een plek om te ontspannen en even lekker tot rust te komen. Steeds meer mensen kiezen er daarom voor om hun badkamer in te richten als een huiselijk wellness-resort.

Dit bereik je door een mooie plant in je badkamer te zetten, met bamboetinten te werken of chique gasthanddoekjes op te hangen, maar ook door een RGB led strip te plaatsen.

Je kunt deze strip plaatsen onder je badkamermeubel, onder je spiegelkast of aan de randen van het plafond. Door voor RGB te kiezen, heb je prachtig sfeerlicht als je zit te badderen of onder de douche staat. Je komt daardoor helemaal tot rust in je eigen paradijsje.

RGB LED-strips
Via: PXHere | CC0 Public Domain, CC

3. Led strip voor in de slaapkamer

Vind je het fijn om ’s avonds nog even te lezen in bed of om televisie te kijken? Of willen jij en je partner een unieke en romantische sfeer creëren in de slaapkamer? Dan is een led strip de ideale oplossing.

Je kunt je strip achter de achterwand van de bed bevestigen, maar ook onder aan je bed. Een andere mogelijkheid is om een strip om een hemelbedconstructie heen te draaien of om de verlichting in het plafond te verwerken. Omdat je de led strip zo fel of zacht kunt zetten als je zelf wilt, profiteer je altijd van het perfecte verlichtingsplan.

RGB LED-strips
Via: Pexels | Max Rahubovskiy

4. Led strip voor in de woonkamer

Ook in de woonkamer is een RGB led strip een echte sfeermaker. Je kunt deze achter je televisie of tv-kast bevestigen, in het plafond of onder de schouw verwerken of je kunt kiezen voor een unieke constructie zoals op de afbeelding hieronder.

RGB-Led-strips-1.jpg
Via: PixaBay.com | Eduardo Silva, CC

5. Led verlichting voor op kantoor

Heb je een thuiskantoor? Of zit je kind vaak te studeren of te gamen op de slaapkamer? Dan is led verlichting een goede manier om de concentratie te vergroten en een kleur te kiezen die past bij je gemoed. Wist je bijvoorbeeld dat oranje mensen creatiever maakt? En dat groen of blauw licht voor rust en kalmte zorgt?

Op je thuiskantoor of in de kinderkamer kun je led licht verwerken achter je beeldscherm, onder of achter het bureau of aan de wanden of het plafond. Door voor RGB strips te kiezen, kies je vervolgens helemaal zelf welke kleur bij je gemoed past.

RGB-Led-strips-1.jpg
Via: Pexels | Designecologist

Werken met led strips: veiligheidsmaatregelen

Veel mensen denken dat led licht per definitie een veilige keuze is. Toch is het belangrijk om goed op te letten welke strips je waar gebruikt en hoe je deze aansluit.

Hieronder vind je enkele essentiële veiligheidstips om rekening mee te houden.

 • Plaats een strip alleen in een vochtige ruimte (zoals een badkamer) wanneer deze een geschikte IP-classificatie heeft. Hoe hoger de classificatie, hoe waterdichter de led strip is.
 • Wil je led strips plaatsen in de tuin of op het balkon? Let ook dan op de IP-classificatie. Zo voorkom je dat de strips beschadigen door de regen of dat je kortsluiting krijgt.
 • Uit onderzoek van de NVW blijkt dat veel led strips niet aan de veiligheidsvoorwaarden voldoen voor huishoudelijk gebruik. Wil je een veilige optie kiezen? Ga dan voor een strip met een duidelijke CE-markering.

Tips voor het correct installeren van RGB led strips

Het installeren van een strip is gelukkig niet moeilijk. Wel is het belangrijk dat je op enkele zaken let. Hieronder vind je een handig stappenplan om jouw RGB led strip veilig en eenvoudig te monteren.

 1. Maak de ondergrond grondig schoon, zodat de strip goed blijft plakken. Zorg dat stof en vet verwijderd zijn en dat de oppervlakte droog is. Je kunt hier eventueel wat schoonmaakalcohol voor gebruiken.
 2. Knip de led strip op maat, zoals aangegeven op de verpakking. Let er goed op dat de strip nog geen contact maakt met een stroompunt. Hiermee voorkom je onveilige situaties.
 3. Verwijder voorzichtig de beschermlaag van de dubbelzijdige plakstrip die op de strip bevestigd is.
 4. Plaats de strip met de plakzijde op de gekozen ondergrond en druk deze stevig aan. Let goed op dat je niet op de lampjes drukt, maar daartussen. Je voorkomt zo beschadigingen.
 5. Sluit je led strip aan op een stroombron om te testen of de armaturen goed werken. Die stroombron kan een stopcontact zijn, een batterij of een USB-verbinding. Dit hangt af van welke strip je gebruikt.

Jouw ervaringen rondom led strips

Natuurlijk zijn we ook benieuwd naar jouw ervaringen of tips rond de handige en flexibele verlichting.

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...