WhatsApp meelezen: zo voorkom je dat iemand meeleest

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

whatsapp versleuteling code

WhatsApp is en blijft een populair medium om mee te communiceren, daarom is het goed om te weten dat je berichten niet zomaar onderschept worden en het niet zomaar mogelijk is, dat anderen jouw WhatsApp meelezen. In dit artikel leggen we uit hoe je dat eenvoudig kunt checken in de populaire app!

Versleutelde WhatsApp-berichten

Nog niet zo heel lang geleden is WhatsApp op een ander systeem overgestapt om berichten te beveiligen die verstuurd werden. Voorheen was het namelijk ‘gewoon’ mogelijk om een bericht te lezen zodra dit onderschept werd. Erg irritant dus, maar dat kan gelukkig niet meer.

Via: pixabay.com | LoboStudioHamburg, CC

Wat zijn versleutelde berichten?

Dit komt doordat WhatsApp nu gebruik maakt van versleutelde berichten, encrypted messages in het Engels. Dat wil zeggen dat er een ‘sleutel’ nodig is om het bericht te ontcijferen en te lezen.

Zonder deze sleutel is het niet mogelijk om de berichten te onderscheppen en te lezen. Dit zorgt er dus voor dat kwaadwillende onderweg niet jouw berichten kunnen tegenhouden en uiteindelijk lezen.

whatsapp meelezen
Via: pixabay.com | Simon, CC

Hoe check je of berichten ‘veilig’ zijn?

In WhatsApp heeft iedereen een eigen sleutel die gebruikt wordt om berichten te versleutelen, dus er is ook een manier om te checken of dit goed gaat bij jou. Deze sleutel verandert pas weer op het moment dat je een nieuwe telefoon krijgt bijvoorbeeld, maar daar komen we zo meteen nog even op terug.

WhatsApp controleren vriend

Hoe check je of berichten versleuteld zijn:

  1. Open WhatsApp en ga naar de chat van degene waarmee je het wil controleren
  2. Klik op de naam en scroll naar ‘Versleuteling’
  3. Druk hierop en je ziet een QRcode en veel nummers verschijnen
  4. Ben je bij elkaar, laat de andere deze code dan scannen (door in het zelfde scherm op scanmode te drukken)
  5. Ben je niet bij elkaar, vergelijk de nummers dan met elkaar. Als ze overeen komen is de versleuteling goed geregeld.

Nu weet je dus of je berichten versleuteld zijn.

Melding instellen voor beveiligingscode

Wil je een melding krijgen op het moment dat de beveiligingscode (en dus encryptiesleutel) is veranderd, kun je dit ook instellen in WhatsApp. Dit doe je via Instellingen > Account > Beveiliging > Toon beveiligingsmeldingen. Zorg dat je deze hebt ingeschakeld, dan zul je meldingen ontvangen.

Ben ik dan veilig in WhatsApp?

Nu weet je dat je berichten niet als leesbare tekst over het internet vliegen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer risico’s. Er kan natuurlijk iemand gewoon op jouw telefoon meelezen, daar verandert deze methode niets aan.

Dus het blijft altijd goed opletten wat er gaande is om je heen en bespreek niet teveel dingen via WhatsApp die niemand anders mag weten.

Hoe dan ook, je bent nu weer een stukje veiliger op je populaire appdienst, gelukkig!

Wanneer kan WhatsApp meelezen?

In een enkel geval kan WhatsApp jouw berichten meelezen. Dit is op het moment, dat één van jouw gesprekspartners (of jijzelf natuurlijk) in een privéchat of WhatsApp groepsgesprek een bericht rapporteert.

Hierbij wordt het betreffende bericht naar de supportdesk gestuurd en wordt de encryptiesleutel weergegeven.

Gelukkig wordt hierbij alleen het gerapporteerde bericht getoond, de rest van je chat (indien niet gerapporteerd) blijft geheim; ook geen servicemedewerkers van WhatsApp meelezen…

Lees ook:


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...