App laten maken: op deze 5 dingen moet je letten

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Apps laten maken

Als je voornemens bent een app te laten maken, dan zijn er enkele zaken die je goed moet bedenken. In dit artikel dan ook 5 dingen, waar je op moet letten als je een app laat maken.

App laten maken

Tegenwoordig zijn er miljoenen apps beschikbaar voor platformen als Android en iOS. Het maken van een app is tegenwoordig voor veel mensen toegankelijk, maar er zijn toch wel een aantal valkuilen in dit proces.

Waar moet je precies op letten? Dat is wat we in dit artikel bespreken.

1. Native vs hybride

Het is één van de belangrijkste keuzes die je moet maken bij het ontwikkelen van een app: ga je voor native of kies je een hybride variant.

Bij een native app wordt deze volledig toegespitst op het besturingssysteem van de gebruiker. Zo wordt er een custom app voor Android geschreven, maar ook voor iOS en eventuele andere platformen. Je hebt dan dus ook twee (of meer) codebases die onderhouden en geüpdatet moeten worden.

Bij een hybride app gebruik je slechts één codebase die voor meerdere platformen gebruikt kan worden. Daarnaast kun je ook nog kiezen voor een web-app, waar je alleen de browserfunctionaliteit tot je beschikking hebt.

Via: pixabay.com | LoboStudioHamburg, CC

2. Maak een blueprint van je app

Voordat je de opdracht geeft voor het ontwikkelen van de app, denk ook alvast na over de structuur en indeling van de app. Je maakt als het ware een blueprint van de app. Op deze manier heb je en beter startpunt om met app-makers in gesprek te gaan.

Natuurlijk kan blijken dat er in de loop van het proces zaken aangepast moeten worden, maar de basis staat dan in ieder geval.

3. Vergelijk en kies niet alleen op prijs

Als je een app wil laten maken, dan vraag je waarschijnlijk meerdere offertes op. Het is dan verleidelijk om voor de goedkoopste optie te gaan, maar uit eigen ervaring kan ik delen: dit is niet altijd de beste keuze.

Ditzelfde geldt voor het ontwikkelen van apps in Azië. Dit is vaak erg goedkoop, maar zeker niet altijd de juiste keuze. Vooral niet als de app ook nog wat complexer in elkaar zit.

Vergelijk, en ga in gesprek. Er zijn genoeg appbouwers te vinden waar je terecht kunt. Zo kun je bijvoorbeeld je app laten ontwikkelen door DTT.

4. Denk na over de toekomst

Oké, dit klinkt erg algemeen. Maar bedenk alvorens je het proces in gaat om een app te laten maken ook aan de toekomst. Wat zijn je plannen, welke functies en mogelijkheden staan er nog op je lange termijn wensenlijst?

Door dit goed te overdenken en bespreken met de appbouwer, kom je in de toekomst niet voor verrassingen te staan. Wel zo prettig.

Reizen smartphone beste reisapps
Via: depositphotos.com | LDProd

5. Denk ook aan de marketing / verdienmodel

Oké, de app is klaar. Maar dan begint het eigenlijk pas. Welke behoefte van de eindgebruiker vult jouw app in? Hoe bereik je deze mensen? Hoe installeren ze dan de app?

Dit zijn allemaal vragen die te maken hebben met de promotie en marketing van jouw app. Denk ook hier goed over na voordat je aan de slag gaat. In mijn jaren als eigenaar van het grootste Android-platform van Nederland, heb ik veel apps zien falen, omdat mensen geen rekening houden met de marketing en promotie.

Dit geldt ook voor het verdienmodel. Denk ook hier alvast over na. Hoe ga ik geld verdienen? Hier heb je natuurlijk een aantal mogelijkheden voor:

  • In-app-aankopen (al dan niet in abonnementsvorm)
  • Advertenties
  • Premium content binnen de app

Door ook dit vooraf helder te hebben, ben je veel beter voorbereid op wat er gaat komen. Hou er hier overigens altijd rekening mee dat Apple/Google een percentage tussen de 15 en 30% van jouw inkomsten zullen afromen.

Tot slot

Denk goed na voordat je een app gaat ontwikkelen. Zorg dat je allerlei scenario’s hebt uitgedacht en idealiter hebt beschreven. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan, maar beter nog: loopt het proces veel efficiënter.

Lees ook


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...