Review Sony WH-1000XM3: top noise-cancelling, tot ziens Bose

Door

Ruud Caris

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Door

Ruud Caris

Laatste update:

0

Zelf ben ik al jaren fan en actief gebruiker van noise-cancelling headphones. Of dat nu is tijdens het reizen, of op kantoor, ik gebruik graag een koptelefoon die de mogelijkheid heeft om het omgevingsgeluid weg te filteren. De nieuwe Sony WH-1000XM3 biedt deze mogelijkheid en in deze review bekijken we deze headphone uitgebreid.

Sony WH-1000XM3

Het begint een traditie te worden: tijdens de IFA in Berlijn wordt elk jaar een nieuwe versie van deze Sony noise-cancelling-headphone aangekondigd. Dit jaar was dat de Sony WH-1000XM3, waarbij de drie aangeeft dat dit de derde versie van deze koptelefoon is. De vorige twee versies heb ik ook mogen testen en ik was erg benieuwd naar de mogelijkheden van de nieuwste versie.

Hierbij moet ik ook nog eerlijk bekennen dat ik voorgaande jaren toch de Bose QC35 verkoos boven de Sony-modellen. De noise-cancelling was beter en dat was ook het geval bij het draagcomfort. Maar dit jaar zijn er dingen anders, heel anders…

Design en comfort

Wie Sony afgelopen jaren heeft gevolgd, zal ook in de WH-1000XM3 veel herkenbare punten zien qua design. Dat is niet verkeerd, zo blijft deze herkenbaar en designwise was er weinig aan te merken op deze headphone van de afgelopen jaren.

Waar ik wel wat op aan te merken had was het draagcomfort. Dit was voorheen niet slecht, maar ook niet optimaal. Vooral als deze wat langer gedragen werd, dan begon deze wat pijn te doen aan mijn oorschelpen. Dit is nu compleet veranderd, de derde versie van de WH-1000-serie zorgt voor een veel beter draagcomfort en deze kan ik de hele dag gebruiken zonder ook maar iets te voelen. Dit heeft onder andere te maken met een redesign van de plaatsing van de hoofdband, een aanpassing in de oorschelpen en het feit dat de hele koptelefoon lichter is geworden.

Wat mij betreft heeft Sony hiermee goed naar de feedback geluisterd en dit doorgevoerd in de nieuwste versie: kudos daarvoor.

Verder zijn er twee knoppen te vinden op deze koptelefoon, een genot. De periode om hieraan te wennen is dan ook erg kort. Er is een aan/uit-knop die ook dienst doet als pair-button en geeft de mogelijkheid om het accupercentage op te vragen. Daarnaast is er nog een tweede knop die de verschillende modi kan activeren zoals Ambient Sound of gewone noise-cancelling. Hierover later meer.

Op de rechter oorschelp vinden we nog een USB-C-aansluiting (en dat is ook uniek, meestal zien we nog de ‘ouderwetse’ microUSB). Daarnaast zit er ook een 3,5 mm jack die je kunt gebruiken om hem bedraad aan te sluiten met de meegeleverde kabel.

Nu vraag je je misschien af: en het volume dan? Dat kan eenvoudig aangepast worden door over de oorschelp te swipen. Hiermee kun je hem harder of zachter zetten. Dit is niet nieuw: het zal ook al in modellen van voorgaande jaren, maar ben dit wel meer gaan waarderen in deze nieuwste versie. Daarnaast wordt het mogelijk om nummers te skippen door in horizontale richting te swipen.

Er is dus weinig aan te merken op het draagcomfort, design en de bediening. Dat belooft veel goeds voor de rest, maar alhoewel dit natuurlijk belangrijke onderdelen zijn, is het geluid en noise-cancelling wel het belangrijkst bij een headphone. Een goed moment om daar verder naar te gaan kijken.

Geluid en noise-cancelling

Als noise-cancelling-fan heb ik de laatste jaren Bose boven Sony verkozen als het ging om deze functionaliteit. Zoals de titel al doet vermoeden: Sony doet het nu simpelweg beter dan Bose. Maar waarom dan zul je je misschien afvragen? Dat leg ik je graag uit!

Bose heeft met de QC35 (II) slechts één mogelijkheid: noise-cancelling aan of uit, terwijl de Sony flink wat mogelijkheden heeft om de Active Noise-Cancelling (ANC) aan te passen. Ook dit is niet nieuw, maar Sony heeft dat dit jaar verder verfijnd waar ik deze meer ben gaan waarderen. Er zijn verschillende mogelijkheden bij de Sony WH-1000 XM3.

Ambient Sound – Hiermee wordt het gegevensgeluid actief geanalyseerd en daar wordt de noise-cancelling op aangepast. Je kunt je voorstellen dat er meer ’tegenwicht’ nodig is als in een vliegtuig zit dan dat je in een stille ruimte zoals bijvoorbeeld kantoor zit. Deze kun je aanpassen via de app, waarbij er gedetecteerd kan worden in welke omgeving je je bevindt. Dit kan allemaal via de app ingesteld worden, waarbij je eventueel ook zelf scenario’s kunt kiezen.

Noise-cancelling – De tweede variant is ‘gewone’ noise-cancelling die we ook kennen van andere merken. Hierbij wordt er op één niveau geluid weggefilterd. Dit werkt ook prima overigens, maar de Ambient Sound geeft net wat meer mogelijkheden.

Geen van beide – Natuurlijk kan dit ook uitgeschakeld worden, waardoor je hem als ‘gewone’ koptelefoon kunt gebruiken. Mocht je tijdens het luisteren met Ambient Sound of ANC aan, toch iets willen meekrijgen van je omgeving, dien je je hand op de rechter oorschep te leggen en  vervolgens zal het volume omlaag gaan en de noise-cancelling uitgeschakeld worden totdat je je hand er weer vanaf haalt.

Verder is het opvallend dat de tegenruis die gegeven wordt door ANC op de M3 minder ‘storend’ is als er geen muziek op staat. Bij andere headphones hoor je een redelijke suis als je ‘gewoon’ stilte wil, bij deze Sony-headphone is dat een stuk minder.

Lang verhaal kort: ik ben de noise-cancelling en vooral de Ambient Sound van Sony dit jaar meer en meer gaan waarderen en na een paar dagen was ik eruit: mijn Bose QC35 gaat aan de kant en ik blijft de Sony WH-1000XM3 gebruiken.

Maar hoe zit het dan met het geluid zelf zul je je misschien afvragen? Hierbij moet ik wel bekennen dat ik geen ‘audiofiel’ ben, ik kan een goed geluid waarderen, maar het verschil tussen extreem goed en uitmuntend is voor mij niet extreem belangrijk. Zelf luister ik vaak naar Spotify tijdens het werk en als ik onderweg ben, maar ook verslind ik de nodige podcasts met deze headphone. Mijn referentiekader is dus niet in de super hoge kwaliteit muziek of spraak.

Dat gezegd hebbende: de geluidskwaliteit van de M3 is bijzonder goed voor mijn gebruik. Vooral de bass komt lekker binnen en je kunt de verschillende elementen van de muziek goed onderscheiden. Dit zorgt voor een meer dan prettige geluidservaring die voor mij (meer dan) goed genoeg is voor mijn gebruik.

De koptelefoon gebruik ik overigens altijd draadloos, dus met een Bluetooth-verbinding, als deze verbonden is of met mijn iPhone XS of Macbook Pro. Deze laatste had af en toe wel wat issues met verbinden overigens, maar na uit- en inschakelen van Bluetooth werkte alles weer naar behoren. Mocht je overigens snelle willen connecten op de Macbook, dan is het appje ToothFairy een aanrader, waarbij je met een toetscombinatie een specifiek apparaat kunt verbinden.

Heb ik dan niets aan te merken op het geluid? Jawel! Dat gaat vooral om het bellen via telefoon of calls via mijn laptop. Dit is niet altijd even prettig qua geluid, ook met ANC uit, klinkt dit vaak wat dof. Persoonlijk bel ik liever niet met een dergelijke koptelefoon, maar het viel wel op.

De app en Google Assistant

Sony heeft ook een aparte app die gemaakt is om te gebruiken met een aantal koptelefoons van het Japanse merk. Deze is beschikbaar voor zowel iOS als Android en biedt een aantal mogelijkheden qua instellingen. Allereerst is er de mogelijkheid de ANC in te stellen en aan te geven hoe de Ambient Sound zijn werk moet gaan doen.

Verder zijn er in de app opties om bijvoorbeeld de equalizer in te stellen, de geluidspositie aan te passen en nog een aantal andere instellingen te doen. Voor mij geldt: ik heb de app één keer goed bekeken en alles ingesteld zoals ik dat graag wil en verder heb ik hem niet meer vaak geopend. Dit is voor mij ook meer dan voldoende: het principe set and forget geldt hier dan ook.

Een andere functie die toegevoegd is aan de M3 is de mogelijkheid om Google Assistant te gebruiken. Deze slimme assistent van Google, die inmiddels ook in het Nederlands te gebruiken is, kan allerlei spraakopdrachten uitvoeren. Er moet dan wel één grote concessie gedaan worden die ik persoonlijk niet de moeite waard vind: de tweede knop waarmee de ANC of Ambient Sound geregeld wordt, werkt dan anders. Deze zal dan gebruikt worden om Google Assistant te activeren. Helaas kun je niet beide activeren door bijvoorbeeld lang in te drukken.

Google Assistant kan heel handig zijn als je informatie wil opvragen, het nieuws van de dag voorgelezen wil hebben of je boodschappenlijstje dicteren in de auto. Toch heb ik deze maar kort gebruikt en ben ik nog niet klaar voor Google Assistant op mijn koptelefoon. Begrijp me niet verkeerd, ik geniet van Google Home met Assistant, maar op de koptelefoon is het nog een stapje te ver voor mij persoonlijk.

Accuduur, NFC en…

Natuurlijk wil je niet elke dag je koptelefoon aan de oplader liggen en het hangt er dan ook vanaf hoeveel je hem gebruikt natuurlijk. Bij mijn gebruik, over het algemeen een uurtje of 4-6 per dag, ging de accu een ruime drie dagen mee. Op deze manier kun je toch de nodige tijd genieten van bewegingsvrijheid qua muziek en goede geluidskwaliteit, waarbij ANC vaak aan stond. Voor mij is de accuduur dan ook meer dan acceptabel en is dit zelfs een pluspunt van deze Sony ANC-koptelefoon.

Daarnaast zien we ook nog NFC geïntegreerd in de oorschelp. Hiermee kun je snel verbinden met bijvoorbeeld een smartphone, erg handig, maar heel vaak zul je dat niet gebruiken. Mijn ervaring leert dat de WH-1000XM3 direct verbinding maakt met mijn iPhone, dus dat is niet noodzakelijk.

Nu vraag je je natuurlijk af: moet ik deze headphone kopen? Moet ik het geld eraan uitgegeven? Moet ik wachten? Moet ik voor een goedkoper model gaan? Moet ik toch niet voor Bose kiezen? Is Bluetooth wel goed genoeg om kwalitatief geluid te krijgen? Deze vragen kunnen allemaal in één zin beantwoord worden. De Sony WH-1000 XM3 heeft veel, heel veel pluspunten en is op dit moment de beste noise-cancelling headphone die je kunt krijgen. Voor 379 euro kun je hem aanschaffen bij verschillende retailers, alhoewel hij op het moment van schrijven vrij slecht verkrijgbaar is.

Noise-cancelling is net nog beter geworden
De Sony WH-1000XM3 is een bijzondere noise-cancelling koptelefoon waar ik inmiddels verliefd op ben geworden. Hij is zelfs beter dan de QC35 van Bose en dat is een flinke prestatie. Twijfel je nog? Niet doen, gewoon kopen!
Pluspunten
Draagcomfort (ook voor hele dagen)
Goede accuduur
Perfecte noise-cancelling
Heerlijk geluid
Ondersteuning voor Google Assistant
Uitgebreide app met veel mogelijkheden
Minpunten
Stevige (maar te verantwoorden) prijs
Belkwaliteit niet altijd top
10
Aanschaffen

Lees ook:

Topics:

Oprichter van GadgetsDaily en enthousiast over alles met knopjes, snoeren en schermen. Voorliefde voor smarthome, elektrische steps, fietsen en design.

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...