De afgelopen weken heb ik de Jabra Evolve2 85 uitgebreid getest en gebruikt voor… Alles. Van calls tot muziek tot podcasts en audioboeken. In deze Jabra Evolve2 85 review deel ik graag mijn ervaringen met deze bijzondere headset.
Jabra Evolve2 85
Met de Jabra Evolve2 85 is er een interessante headphone op de markt gekomen die eigenlijk meerdere persoonlijkheden heeft. Wat ik daar precies mee bedoel, lees je verderop in de review.
De Evolve-serie is voornamelijk gericht op kantoorgebruik en deze serie wordt door veel mensen geroemd. Voordat ik aan de slag ging met de Jabra Evolve2 85 gebruikte ik een Sony WH1000XM4 voor mijn kantoorwerk en luisterbehoeften gedurende de dag.
Ik was dan ook benieuwd hoe de Jabra Evolve2 85 zou bevallen als ‘gewone’ headphone, maar ook of er verbeteringen waren tijdens het ‘kantoorwerk’. Mijn ervaringen lees je in deze Jabra Evolve2 85 review.
Meerdere modellen Evolve2
Er zijn verschillende uitvoeringen van deze headset:
- Jabra Evolve2 85 Link380a UC Stereo
- Jabra Evolve2 85 Link380a MS Stereo
- Jabra Evolve2 85 Link380a MS Stereo Stand
De verschillen zitten, zoals de naam doet vermoeden, vooral in de ondersteuning voor Microsoft-teams en de aanwezigheid van een stand. Zelf ben ik aan de slag gegaan met de laatste versie, dus de Jabra Evolve2 85 Microsoft Teams met stand. Een hele mond, maar ik kan alvast verklappen dat ik ook erg enthousiast ben over deze headphone.
De prijzen fluctueren natuurlijk, maar het zijn geen goedkope headsets. De eerste twee modellen hebben dezelfde prijs, het model met de stand is 50 euro duurder.
De ‘UC’-versie is compatible met de meeste Unified Communications (UC) platforms. Een UC is eigenlijk het platform en systeem waar bedrijven op zijn aangesloten voor chat, voice, mobile, video en web, sms en meer. Deze versie kan met de meest gangbare platforms gebruikt worden.
Voor de ‘MS’-versie geldt een diepe integratie met Microsoft Teams, dus als dit het platform naar keuze is, dan voldoet deze versie. Als ‘consument’ die graag een headphone, met microfoon op kantoor wil: beide versies werken ook met de reguliere (video-)call platformen zoals Skype, Meet, Zoom, MS Teams en anderen.
Nu dit uit de weg is, kunnen we aan de slag met de echte review van de Evolve2 85.
Look en pasvorm
Look en vooral de pasvorm zijn essentiële onderdelen van een koptelefoon: vaak heb je deze lange tijd achter elkaar op. Maar voordat ik op de pasvorm in ga, laten we eerst naar de looks kijken.
Jabra heeft zijn best gedaan om een goed uitziende headphone te maken en dat is gelukt met de Jabra Evolve2 85. De oorschelpen zijn vrij ovaal en de hoofdband wordt verbonden met lichtgebogen tussenstukken met de oorschelpen.
Dit in combinatie met de ‘busylight’ op de oorschelpen maken dit tot een interessant geheel. Deze busylight kun je aanzetten als je in gesprek bent of niet gestoord wil worden. Op deze manier hebben anderen een visueel beeld van jouw actuele ‘status’. Handig in een tijd waar calls de norm zijn.
Qua pasvorm heb ik weinig te klagen gehad over de Jabra Evolve2 85. Ook al zit de Sony WH-1000XM4 iets ‘lichter’ op het hoofd, toch heb ik weinig problemen ondervonden met de Evolve2.
Tijdens de testperiode heb ik hem regelmatig enkele uren op gehad en dit ging zonder noemenswaardige problemen. Deze headphone is dus in ieder geval geslaagd voor de pasvorm- en design-test.
Lees ook: dit zijn de beste draadloze oordopjes van dit moment
Dagelijks gebruik, geluid en noise-cancelling
Pasvorm en design is natuurlijk één, maar hoe functioneert de Jabra Evolve2 85 bij dagelijks gebruik? Hoe gaat het verbinden, overschakelen en daadwerkelijk gebruik.
Laat ik beginnen met het feit dat ik eigenlijk altijd twee apparaten tegelijkertijd verbonden heb. Mijn smartphone (iPhone) en een laptop (Macbook Pro). Eigenlijk is een verbinding met twee apparaten tegelijkertijd voor mij wel een vereiste voor een goede headphone.
Het is op deze manier eenvoudig om te wisselen tussen beide apparaten als er bijvoorbeeld een telefoontje binnenkomt om vervolgens weer terug te gaan naar Spotify op mijn laptop. Dat verbinden gaat gelukkig vrij eenvoudig, maar met het switchen waren er soms wel wat issues. Dit verliep niet altijd vloeiend, waarbij het met momenten voorkwam dat het telefoon al was gestopt met overgaan voordat de verbinding juist was.
Het was niet direct goed aan te wijzen waar dit aan lag, want het leek erg random te gebeuren. Voor mij persoonlijk wel een minpunt.
Daarentegen is bijvoorbeeld het bereik van de Jabra Evolve2 85 erg goed. De Bluetooth-verbinding is erg stabiel het bereik is goed. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om te verbinden met een USB-A of USB-C-dongle.
Qua gebruiksgemak ga ik praktisch altijd voor Bluetooth, dit werkt eenvoudiger dus dat is ook waar ik het grootste deel van de reviewperiode mee gewerkt heb.
De Jabra Evolve2 85 biedt ook ANC (Active Noise Cancelling) en dat doen ze erg goed. Deze noise-cancelling is te vergelijken met Bose en komt in de richting van Sony. Voor een koptelefoon die vooral gericht is op de ‘zakelijke’ markt hebben ze dit erg goed voor elkaar in ieder geval.
Datzelfde geldt eigenlijk ook voor het geluid. Er zijn in de Jabra-app veel mogelijkheden om dit te personaliseren. Over het algemeen ben ik erg te spreken over het geluid van de Jabra Evolve2, afhankelijk van de instellingen komen de lage tonen goed naar voren, maar ook in het midden en hoog levert deze headphone prima prestaties.
De Jabra-app werkt erg goed, maar dat zorgt er wel voor dat bijvoorbeeld de equalizer-functies alleen gebruikt kunnen worden op je smartphone, een gemiste kans.
Microfoon en bediening
Als je foto’s hebt gezien van de Jabra Evolve2 85 dan heb je ongetwijfeld ook de uitklapbare microfoon gezien. Maar hoe werkt deze nu in de praktijk?
Er zijn twee modi om de microfoon te gebruiken: ingeklapt en uitgeklapt. Over de ingeklapte modus kan ik kort zijn: dan is de microfoon niet briljant. Sterker nog, ik zou altijd aanraden om de microfoon uitgeklapt te gebruiken, dan ben je veel beter verstaanbaar voor de tegenpartij.
Als je voor een optie als de Jabra Evolve2 85 dan kies je deze vooral ook voor de microfoon, maar hou er dus rekening mee dat je dan wel de uitgeklapte microfoon gebruikt.
Volgens de ontvangers klinkt deze helder en vol, waardoor je stem goed overgebracht kan worden via de verschillende communicatie-platformen.
De bediening op de headphone zelf zit op beide oorschelpen. Net als bij elke andere koptelefoon is het altijd even wennen om op gevoel te weten waar de knoppen zitten.
Jabra heeft ervoor gekozen dit met ‘fysieke’ knoppen te doen, dus zonder touchbediening en moet eerlijk bekennen: ik vind dat ouderwets prettig. De reden is dat dit gewoon simpelweg altijd werkt.
Opladen en accu
De accuduur van de Jabra Evolve2 85 is bijna monsterlijk te noemen. De maximale accuduur is 37 uur. Qua gesprekstijd (zonder ANC en busylight) moet je rekenen op zo’n 30 uur.
Heb je ANC en het lampje wel aan, dan kun je nog steeds 20 uur bellen met deze headphone. Een bijzonder mooie prestatie. Luister je muziek zonder ANC dan gaat hij 37 uur mee, met ANC is dat nog steeds een stevige 32 uur.
Met deze accuduur kun je dus de nodige tijd vooruit voordat hij opgeladen moet worden. De versie die ik heb ontvangen, had ook de oplaadstandaard erbij, waarbij de koptelefoon eenvoudig opgeladen kan worden.
Heb je deze standaard niet, dan kun je opladen via USB-C rechtstreeks op één van de oorschelpen.
Conclusie Jabra Evolve2 85 review
Jabra Evolve2 85
Meer info over de Jabra Evolve2 85 kun je vinden op de website van Jabra.
Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!
Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?