Luchtreiniger Ikea, Lidl en Action: kopen of beter niet?

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

1

Laatste update:

1

Luchtreiniger van Ikea, Action of Lidl

Wanneer je op zoek bent naar een luchtreiniger, heb je keuze uit wel honderden apparaten. Sommige daarvan koop je bij grote ketens zoals Ikea, Lidl en Action. Maar wat is precies het aanbod van deze winkels? En is de kwaliteit van deze luchtreinigers goed genoeg?

In dit artikel vertellen we je meer over het aanbod luchtreinigers bij Ikea, Lidl en Action. We geven je de plus- en minpunten hiervan en delen diverse alternatieven. Op die manier krijg je een compleet beeld van het aanbod luchtreinigers en welke het beste bij jouw wensen past.

Wil je eerst graag meer weten over de werking van luchtreinigers? Lees dan eerst ons artikel “Wat doet een luchtreiniger en heb ik er één nodig?” Na het lezen van dit artikel wat een luchtreiniger doet en welk effect dat heeft op allergieën en de zuiverheid van de lucht in je woning.

Luchtreiniger
Winix Luchtreiniger / Foto: GadgetsDaily

Welke winkelketen heeft de beste luchtreinigers?

Om te ontdekken welk aanbod de Ikea, Lidl en Action hebben op het gebied van luchtreinigers, behandelen we elke keten apart. Op die manier weet je precies welk assortiment bij welke winkel hoort. Benieuwd geworden? Lees verder in het overzicht hieronder.

Luchtreinigers van Ikea

Ikea heeft diverse stijlvolle luchtreinigers in de aanbieding. Deze hebben kenmerkende Zweedse namen zoals we van de winkelketen gewend zijn. Opmerkelijk aan de luchtreinigers van Ikea is dat ze een mooi en neutraal design hebben. Het design is duidelijk geïnspireerd door scandi, een interieurstijl die voluit ‘Scandinavisch design’ wordt genoemd.

1. Luchtreiniger Förnuftig

Förnuftig is de bekendste en goedkoopste luchtreiniger in het assortiment van Ikea. Deze air purifier heeft een aantrekkelijk grijs design en staat op een slanke poot. Ook heeft het apparaat een handig handvat, waardoor je ‘m eenvoudig kunt verplaatsen. Je hoeft deze Ikea luchtreiniger echter niet per se op de grond te zetten, want je kunt ‘m ook horizontaal of verticaal aan de wand bevestigen.

Fornuftig Luchtreiniger
Via: ikea.com | Förnuftig Luchtreiniger, CC

De Förnuftig is optioneel verkrijgbaar met een luchtkwaliteitssensor en een extra gasfilter. In dat laatste geval betaal je uiteraard wat meer, maar de prijs van de luchtreiniger is prima. Zeker in verhouding tot de kwaliteit. Je kunt de Förnuftig dan ook beschouwen als de budgetversie van het luchtreiniger-assortiment bij Ikea.

2. Luchtreiniger Starkvind (regulier en tafelvariant)

De Starkvind is een luchtreiniger die om meerdere reden opvalt. Allereerst zijn er twee uitvoeringen: een normale luchtreiniger en een luchtreiniger die in een bijzettafel zit verwerkt. Dat laatste is ideaal omdat je op die manier niet of nauwelijks ziet dat het om een air purifier gaat.

Wil je dus geen storende luchtreiniger in je inrichting, dan is de Starkvind-tafel een goede optie.

Starkvind Luchtreiniger
Via: ikea.com | Starkvind Luchtreiniger, CC

Zoals je begrijpt, is deze tafel wel wat duurder dan de reguliere Starkvind. Dat komt omdat de normale luchtreiniger niet in een meubelstuk is verwerkt. Een voordeel van de Starkvind is het mooie ronde design dat in twee kleuren beschikbaar is (zwart en grijs) en de compatibiliteit met Amazon, Apple en Google Assistant.

Voor dat laatste moet je wel een aparte verbindingshub aanschaffen. Dit kost je dus een extra duit. Ook wanneer je een gasfilter wilt integreren in de luchtreiniger, betaal je een paar tientjes extra.

Starkvind Luchtreiniger (Tafel)
Via: ikea.com | Starkvind Luchtreiniger (tafel), CC

Conclusie

De luchtreinigers van Ikea hebben een aantrekkelijk design en een goede prijs-kwaliteitverhouding. Heb je een Scandinavisch design, dan sluiten deze apparaten hier perfect bij aan. Ook als je een ander interieur hebt, zal een Ikea-luchtreiniger hier waarschijnlijk prima bij passen. Qua functionaliteit heeft de Starkvind meer en betere opties dan de Förnuftig.

Maar daar is de prijs ook naar. De Starkvind is namelijk een stuk duurder. Wil je een kwalitatief hoogstaande luchtreiniger voor een mooie prijs? Dan is de Starkvind een goede optie, zeker de tafelvariant, omdat het hierbij nauwelijks opvalt dat er een luchtreiniger is ingebouwd.

Luchtreinigers van Lidl

Ook Lidl biedt al enige tijd luchtreinigers aan. In het assortiment vind je zowel luchtreinigers als luchtbevochtigers en ventilators, maar voor dit artikel beperken we ons tot de luchtreinigers zelf. Het aanbod van Lidl bestaat uit een luchtreiniger van Silvercrest, een luchtreiniger van Sanitas en eentje van Philips. Die eerste twee zijn echte budgetopties en ook voor de kleine portemonnee geschikt. De Philips is wat duurder, maar biedt ook meer functies. Hieronder vind je een overzicht van alle drie de apparaten.

1. Silvercrest luchtreiniger

De Silvercrest is een luchtreiniger met een mooi design en een aantrekkelijke prijs. De CADR-waarde is 130 m3/u. Dat wil zeggen dat deze luchtreiniger van gemiddelde kwaliteit is. Kijken we naar de prijs en prestaties, dan is de Silvercrest een voordelige optie. Het vermogen van deze luchtreiniger is 30 W en het apparaat bevat drie filters: een voorfilter, een EPA-filter en een actief koolstoffilter.

Bekijk alle details over deze Silvercrest Lidl luchtreiniger

SILVERCREST Luchtreiniger
Via: lidl.com | Silvercrest Luchtreiniger, CC

Omdat de Silvercrest niet over een ionisator beschikt, werkt deze iets minder goed tegen allergieën zoals hooikoorts en stofallergie. Dat wil echter niet zeggen dat het apparaat hier helemaal niet tegen werkt. Het effect is simpelweg wat kleiner. Omdat de Silvercrest niet bijzonder krachtig is, raden we aan deze alleen te gebruiken in ruimtes van 15 m2 of kleiner.

Een verrassing in deze prijsklasse is dat de Silvercrest over een luchtkwaliteitssensor beschikt met kleurindicatie. Hierdoor kun je in een oogopslag zien hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit in de huiskamer of slaapkamer. Omdat het apparaat over een timer beschikt, kun je van tevoren instellen wanneer die aan en uit gaat.

2. Sanitas luchtreiniger

De Sanitas luchtreiniger is net een maatje groter dan de zojuist genoemde Silvercrest. Dat geldt ook voor de prestaties. Het vermogen van dit apparaat is 60 W en de Sanitas is geschikt voor een ruimte tot 26 m2. Deze luchtreiniger filtert de lucht middels een koolstoffilter, voorfilter en HEPA H13-filter. Dankzij die laatste is de Sanitas prima geschikt voor mensen met allergieën.

Bekijk alle details over deze Lidl Luchtreiniger

SANITAS Luchtreiniger
Via: lidl.com | Sanitas Luchtreiniger, CC

Een voordeel van de Sanitas is dat deze een nachtmodus heeft en daardoor relatief stil is wanneer je ‘m in de slaapkamer hebt staan. Wil je niet dat het apparaat de hele dag of nacht aan staat? Dan kun je van tevoren een timer instellen. Zo gaat de Sanitas uit wanneer jij dat wil.

De functionaliteit van de Sanitas en de Silvercrest komt overeen, maar deze Sanitas is net wat krachtiger. Heb je dus een grotere ruimte waarin je de lucht wilt filteren, dan is deze Sanitas de betere optie.

3. Philips luchtreiniger

Waar de vorige twee luchtreinigers nog tot het B-segment behoren, is de Philips luchtreiniger van Lidl een echt A-merk. Met een CADR-waarde van 190 m3/u is deze Philips geschikt voor ruimtes tot zo’n 50 m2. De intelligente automatische modus van het apparaat zorgt dat deze zich automatisch aanpast aan de omgeving en de luchtkwaliteit. Hierdoor weet je zeker dat die altijd optimaal zijn werk doet.

PHILIPS Luchtreiniger
Via: lidl.com | Philips Luchtreiniger, CC

De prijs van de Philips ligt een heel stuk hoger dan die van de Sanitas en de Silvercrest. Dit heeft te maken met kwaliteit, maar ook een beetje met het merk. Philips is immers een autoriteit op het gebied van huisapparatuur.

Conclusie

Vergelijken we prijs en kwaliteit, dan is de Sanitas naar onze mening de beste keuze die je kunt maken. Houd er wel rekening mee dat het hier om een B-segment apparaat gaat en dat deze net iets minder functionaliteiten heeft dan bijvoorbeeld de Philips.

Luchtreinigers van Action

Bijna elke Nederlander is er gek op: de Action. En dat is niet voor niets, want deze winkel heeft prima koopjes en biedt bijna alles wat je in huis nodig hebt. Geldt dat echter ook voor luchtreinigers? Dat vertellen we je graag in de paragrafen hieronder.

Leitz TRuSens Z-1000 luchtreiniger

De enige luchtreiniger in het assortiment van Action is de Leitz TruSens Z-1000. Deze luchtreiniger heeft een aantrekkelijke prijs en een design dat in de meeste inrichtingen niet misstaat. Het apparaat bevat een UV-C lamp, een fijnstoffilter en een koolstoffilter.

Hierdoor wordt een groot deel van de vervuilde deeltjes uit de lucht verwijderd. Het apparaat werkt ook prima tegen virussen, geuren (denk aan sigarettenrook en keukenluchtjes) en allergenen.

Leitz Luchtreiniger
Via: action.com | Leitz Luchtreiniger, CC

Houdt er rekening mee dat deze Leitz TruSens Z-1000 vooral geschikt is voor kleine kamers. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer, de keuken of de werkkamer. Voor een woonkamer is dit apparaat wat minder geschikt. En dat is gezien de prijs en functionaliteit geen verrassing.

Je kunt er vanuit gaan dat dit apparaat geschikt is voor ruimtes tot zo’n 20 m2. Met een vermogen van 40 W doet de luchtreiniger daar prima zijn werk.

Goed om te weten: deze luchtreiniger heeft een hoog decibelniveau. Daardoor is die vrij luid. Het is dus niet raadzaam ‘m ’s nachts aan te zetten wanneer je gaat slapen.

Lees ook: Draadloze oordopjes Action: kopen of beter niet? (+review)

Conclusie

De luchtreiniger van Action onderscheidt zich niet van die van Lidl of Ikea. Niet qua prijs en ook niet qua kwaliteit. Het apparaat doet zijn werk prima, maar vooral in kleine ruimtes. Wil je een simpele luchtreiniger met eenvoudige functionaliteit? Dan is de Leitz TruSens Z-1000 een prima optie. Zoek je een air purifier in het premium segment? Dan raden we niet aan om dit apparaat te kopen.

Wat zijn de beste alternatieven voor de luchtreinigers van Ikea, Lidl en Action?

De luchtreinigers van Ikea, Lidl en Action doen hun werk prima. Wanneer je goed let op de mogelijkheden en de functionaliteit van deze apparaten, zul je dan ook niet teleurgesteld zijn over hun prestaties. Toch zijn er diverse luchtreinigers op de markt die simpelweg beter presteren dan de air purifiers van deze drie winkelketens. Welke luchtreinigers dat zijn, leggen we je graag uit.

1.

WINIX Luchtreiniger A332

Ideaal voor in de slaapkamer

Een veelzijdige luchtreiniger met een modern uiterlijk. Deze WINIX zorgt voor gezonde, frisse lucht in de slaapkamer.

product image

Kenmerken

 • 4 fase filtratie voor optimaal resultaat
 • Geschikt voor ruimtes van zo’n 30 m²
 • Ideaal tegen allergieën en hooikoorts

Plus- en minpunten

Pluspunten
 • Heeft over een speciaal pollenprogramma
 • Automatische in- en uitschakeltimer
 • Werkt met filters en een ionisator
 • CADR van 229 m3/u (bovengemiddeld)
Minpunten
 • Apparaat is relatief luid

Prijsvergelijk

€160,00
Voorraad: ✔️
vanaf 17 juni 2024 3:21 pm
Amazon.nl
€89,00
Voorraad: ❌
Bol.com

Samenvatting

Zoek je een goede luchtreiniger voor de slaapkamer, dan is deze WINIX Luchtreiniger A332 een goede optie. Dit apparaat zuivert de lucht van virussen, schimmels, huisdierharen, allergenen, bacteriën, stoffen, pollen en fijnstof. Ook sigarettenrook en kookluchtjes verdwijnen snel en eenvoudig dankzij deze WINIX.

Wil je een apparaat dat goed werkt, over zowel filters als ionisators beschikt en geschikt is voor een ruimte tot zo’n 30 m²? Dan is deze WINIX een prima keuze. Hoewel we de WINIX aanraden voor de slaapkamer, is deze ook prima te gebruiken in kleinere woonkamers, in de keuken of in de werkkamer of kinderkamer.

2.

Rolfstone Air Balance

Werkt goed tegen allergieën

Deze Rolfstone Air Balance werkt prima tegen allergieën zoals hooikoorts, huisstofallergie en andere intoleranties.

product image

Kenmerken

 • Werkt goed tegen allergieën
 • Kiest zelf de beste reinigingsstand
 • Beschikt over timer en stille functie voor ‘s nachts

Plus- en minpunten

Pluspunten
 • Werkt goed tegen hooikoorts en allergieën
 • Filtert microplastics uit de lucht
 • Verwijdert geurtjes zoals sigarettenrook en kattenbak
 • Beschikt over automatische functie
Minpunten
 • Heeft geen ingebouwde ventilator, zoals bij sommige luchtreiniger het geval is

Prijsvergelijk

€119,00
Voorraad: ✔️
Bol.com

Samenvatting

De Rolfstone Air Balance is een goede keus wanneer je last hebt van pollen, stofmijt of andere allergieën. Ook bij een allergie voor katten of honden biedt deze Rolfstone uitkomst. Het apparaat reinigt de lucht automatisch en werkt daarnaast tegen onaangename luchtjes. Dit is fijn wanneer je kruidig kookt, een kattenbak in de huiskamer hebt staan of binnenshuis rookt.

Ook in de slaapkamer is de Rolfstone goed te gebruiken. Dat komt omdat ‘ie over een stille nachtstand beschikt. Hierdoor maakt het apparaat geen herrie wanneer je ligt te slapen. Wil je überhaupt geen geluid ’s nachts? Dan kun je het apparaat met een timer aan- of uitzetten.

Lees ook

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

1 gedachte over “Luchtreiniger Ikea, Lidl en Action: kopen of beter niet?”

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...