Beste Luchtreiniger: deze Air purifier kun je het beste kopen

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

luchtreiniger air purifier

Ben je op zoek naar de beste luchtreiniger voor thuis of op kantoor? In dit artikel lees je alles over de vijf beste air purifiers van 2022. Je ontdekt waar je op moet letten wanneer je een luchtreiniger koopt en waar een dergelijk apparaat precies voor helpt. Ook leer je meer over de werking van dit apparaat.

Deze gids helpt je kiezen voor een luchtreiniger die bij jouw situatie past. Zo ontdek je wat de beste luchtreiniger is wanneer je allergieën hebt, binnenshuis rookt of huisdieren hebt rondlopen. Benieuwd wat de top 5 luchtreinigers zijn van dit moment? Lees dan gauw verder.

Beste koop
1
WINIX Luchtreiniger ZERO 300x300

WINIX Luchtreiniger ZERO

De WINIX luchtreiniger is een ideale keus voor zowel de woonkamer als de slaapkamer. Scoort hoge ogen in de reviews. Beschikt over luchtkwaliteitsmeter
Nachtmodus voor stille werking
Pollenprogramma tegen allergieën
9.0
UITSTEKEND
Beste keuze
2
Dyson Purifier Cool 300x300

Dyson Purifier Cool

Veelzijdige alleskunner inclusief ventilatorfunctie. Deze stijlvolle Dyson is de beste keuze als je een luchtreiniger zoekt. Volledig afgedicht HEPA 13-filter
Ook te gebruiken als ventilator
Te bedienen op afstand
9.0
UITSTEKEND
Beste voor slaapkamer
3
Xiaomi Mi Air Purifier 300x300

Xiaomi Mi Air Purifier 3H

Deze Xiaomi is de ultieme keus wanneer je een luchtreiniger voor de slaapkamer zoekt. Hij is stil, snel en effectief. Beschikt over luchtkwaliteitsmeter
Nachtmodus voor stille werking
Zuivert je kamer binnen 10 minuten
8.5
ZEER GOED

Wat is het nut van een luchtreiniger?

Een luchtreiniger is bedoeld om de lucht in je huis te reinigen van vieze geurtjes, allergenen en stofdeeltjes. Hierdoor zijn luchtreinigers populair onder mensen met allergieën zoals hooikoorts en stofmijtallergie, maar ook onder huisdierbezitters en mensen die in een gebied wonen waar veel vervuiling is door fijnstof.

Ook wanneer je binnenshuis rookt of graag kruidig kookt, is een luchtreiniger een ideale oplossing om schone en frisse lucht mee te genereren.

Allergieën en hooikoorts

Onder mensen met allergieën is een toenemende vraag naar air purifiers. En dat is niet zo gek, want een luchtreiniger zorgt ervoor dat pollen, fijnstof, huidschilfers van huisdieren en stofmijt en diverse andere stofdeeltjes uit de lucht worden gefilterd.

Het resultaat: schone, frisse lucht die je zonder problemen kunt inademen. Voor mensen met allergieën is dit een uitkomst. Je hebt hierdoor immers minder last van ademhalingsproblemen, een dichte neus, gezwollen of jeukende ogen en andere klachten.

Luchtreiniger hooikoorts allergie
Via: pexels.com | Gustavo Fring, CC

Rook en andere luchtjes

Sta je graag in de keuken? Ben je een fervent roker? Of staat de kattenbak in de huiskamer? Dan heb je regelmatig luchtjes in huis. Vaak heb je dit zelf niet eens door, maar het is niet erg fris wanneer je huis naar bloemkool, sigarettenrook of uitwerpselen ruikt.

In zo’n geval biedt een luchtreiniger gelukkig uitkomst. Luchtreinigers filteren namelijk nare geurtjes uit de lucht en zorgen dat je huis weer fris en schoon ruikt.

Lees ook: Luchtreiniger Ikea, Lidl en Action: kopen of beter niet?

Hoe kies je de beste luchtreiniger? Hier moet je op letten

Wanneer je een luchtreiniger wilt aanschaffen, zijn er diverse zaken waar je op moet letten. Op die manier voorkom je teleurstellingen na je aankoop. Hieronder vind je een kort overzicht van waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de beste luchtreiniger.

1. De omvang van de ruimte en het maximale volume

Sommige luchtreinigers zijn ideaal voor grote ruimtes, zoals woonkamers of woonzolders. Maar er zijn ook luchtreinigers die alleen goed presteren in kleinere, afgesloten ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer of aan een werkkamer. Bij elke luchtreiniger die je koopt, staat netjes aangegeven hoeveel vierkante meter die kan reinigen.

Houd er rekening mee dat het aantal vierkante meters dat bij het apparaat staat aangegeven, een theoretisch maximum betreft. Dat wil zeggen dat die in de praktijk vaak iets minder kan reinigen dan staat aangegeven.

Heb je bijvoorbeeld een kamer van 50 m2, dan kun je het beste kiezen voor een luchtreiniger die minimaal 75 m2 kan reinigen. Zo weet je zeker dat het apparaat niet tekortschiet in capaciteit.

Over het algemeen is de vuistregel: hoger het volume van de reiniger, hoe beter deze zijn werk doet. Toch komt het in de praktijk niet vaak voor dat je een luchtreiniger op het hoogste volume zet. Dit is in de meeste gevallen simpelweg niet nodig.

Wat doet een luchtreiniger
Winix Luchtreiniger / Foto: GadgetsDaily

2. CADR

CADR staat voor Clean Air Delivery Rate. CADR meet het volume schone lucht dat per minuut door de luchtreiniger wordt geproduceerd. Dit is een belangrijke graadmeter, want CADR vormt de internationale standaard in de luchtreinigingsindustrie.

Luchtreinigers worden getest op drie zogenaamde partikels. Dit worden ook wel CADR-waardes genoemd. Deze partikels zijn pollen, fijnstof en tabaksrook. Elk partikel heeft een bepaalde waarde.

Die waarde gaat gemiddeld van 10 tot 450. Hoe hoger de CADR-waarde is, hoe beter het apparaat presteert. Een apparaat hoeft uiteraard geen waarde van 450 te hebben om een goede prestatie te behalen, maar het is wel goed om diverse apparaten en hun CADR-waardes met elkaar te vergelijken.

Onthoud dat CADR-waardes slechts één van de zaken zijn waar je op moet letten. Wanneer je een luchtreiniger kiest, is het namelijk ook belangrijk om te kijken naar het verbruik, het type filter, de kamergrootte, de onderhoudskosten en diverse andere zaken.

3. Filters en ionisatie

Luchtreinigers werken met filters of met een ionisator. Voor veel luchtreinigers geldt dat ze van beide technieken gebruik maken. Het gaat hierbij vaak om koolstoffilters en HEPA-filters. Deze zorgen dat de lucht schoon en fris wordt en wordt gevrijwaard van allergenen.

In aanvulling daarop is ionisatietechniek zeer effectief. Dit helpt vooral goed tegen allergenen die in de lucht rondhangen. Zeker in combinatie met een ingebouwde HEPA-filter.

Wil je een goede en volwaardige luchtreiniger kopen en zeker weten dat de lucht hierdoor fris en schoon wordt? Dan is het raadzaam voor een apparaat te kiezen dat zowel over een filter als een ionisator beschikt.

Beste luchtreiniger van dit moment: een lijstje

We hebben de beste luchtreiniger van dit moment voor je op een rij gezet. Hieronder alvast een samenvatting van de juiste keuze voor 2022.

  • Winix Zero
  • Dyson Purifier Cool
  • Xiaomi Mi Air Purifier 3H
  • Philips Connected AC4236/10
  • Rolfstone Air Balance

1

<strong><strong>WINIX Luchtreiniger ZERO</strong></strong>

BESTE KOOP
WINIX Luchtreiniger ZERO 600x300
Bekijk de actuele prijs voor de WINIX Luchtreiniger ZERO
De WINIX luchtreiniger is een ideale keus voor zowel de woonkamer als de slaapkamer. Scoort hoge ogen in de reviews.

De WINIX Luchtreiniger ZERO is geschikt voor een ruimte tot 99 m2, hoewel ‘ie het beste tot zijn recht komt in een ruimte tot 50 m2. Dit apparaat reinigt de lucht middels een HEPA-filter, in combinatie met een koolstoffilter en ionisator. Hierdoor worden niet alleen luchtjes uit het huis gefilterd, maar ook stofmijt en pollen.

De WINIX is vooral geschikt voor de woonkamer. Dat komt omdat ‘ie een vrij hoog geluidsniveau heeft. Wil je ‘m toch in de slaapkamer gebruiken? Dan profiteer je in elk geval van een nachtmodus voor stille werking. Hierdoor wordt het aantal decibel flink vermindert.

2

<strong>Dyson Purifier Cool</strong>

BESTE KEUZE
Dyson Purifier Cool 300x600
Bekijk de actuele prijs voor de Dyson Purifier Cool
Veelzijdige alleskunner inclusief ventilatorfunctie. Deze stijlvolle Dyson is de beste keuze als je een luchtreiniger zoekt.

De veelzijdige Dyson luchtreiniger en ventilator is een hybride apparaat dat grotendeels geautomatiseerd is. Het apparaat beschikt over handige sensoren die zelf de luchtkwaliteit, luchtvochtigheid en diverse andere zaken meten en de werking hierop aanpassen.

Heb je last van allergieën? Of rook je in huis? Dan zorgt de Dyson ervoor dat je woning weer over frisse, schone lucht beschikt. Dit is mede te danken aan het volledig afgedichte filter. Dit filter voorkomt dat bepaalde luchtjes en stoffen weer terug lekken in je woning.

3

<strong><strong>Xiaomi Mi Air Purifier 3H</strong></strong>

BESTE VOOR SLAAPKAMER
Xiaomi Mi Air Purifier 600x300
Bekijk de actuele prijs voor de Xiaomi Mi Air Purifier 3H
Deze Xiaomi is de ultieme keus wanneer je een luchtreiniger voor de slaapkamer zoekt. Hij is stil, snel en effectief.

De Xiaomi Air Purifier 3H is een goede keuze wanneer je een luchtreiniger zoekt voor in de slaapkamer. Dit apparaat zorgt voor frisse en schone lucht zonder pollen, stofmijt, rook of andere geurtjes. Hierdoor verbetert je nachtrust en ondervind je minder last van een dichte neus of ademhalingsproblemen door allergieën.

Omdat deze Xiaomi over diverse presets beschikt en te bedienen is met onder meer Alexa en Google Assistant, beschik je over een veelzijdig en eenvoudig bedienbaar apparaat. Dankzij het ingebouwde display zie je bovendien in een oogopslag hoe het ervoor staat met de luchtkwaliteit.

4

<strong>Philips Connected AC4236/10</strong>

AANTREKKELIJK DESIGN
Philips Connected AC4236 10 600x300
Bekijk de actuele prijs voor de Philips Connected AC4236/10
Een veelzijdige en praktische luchtreiniger in een aantrekkelijk design. Deze Philips maakt ruimschoots waar wat ‘ie belooft.

Deze Philips Connected AC4236/10 heeft drie methodes om de luchtkwaliteit in je woning te verbeteren. Allereerst meet die het allergenenniveau, vervolgens de kleine, vervuilende deeltjes en ten slotte ook schadelijke gassen. Je kunt al deze zaken eenvoudig aflezen in het van kleur veranderende display.

Het apparaat is te bedienen via een handige app. Deze app bevat tevens enkele tips om de luchtkwaliteit in je woning te optimaliseren. Geen zin om zelf aan de slag te gaan? Dan beschikt het apparaat over een automatische modus. Hij kiest dan zelf welke vorm van luchtreiniging de beste is.

5

<strong>Rolfstone Air Balance</strong>

GOEDE PRIJS/KWALITEIT
Rolfstone Air Balance - Luchtreiniger 600x300
Bekijk de actuele prijs voor de Rolfstone Air Balance
Deze krachtige Rolfstone is ontwikkeld voor mensen met allergieklachten. Goede keuze wanneer je stofallergie of hooikoorts hebt.

De Rolfstone Air Balance is een luchtreiniger die vooral goed werkt voor mensen met allergieën. Het apparaat vermindert hooikoortsklachten, haalt huisstofmijt en pollen uit de lucht en verwijdert geurtjes en schilfers van huisdieren. Ook worden microplastics door de Rolfstone uit de lucht verwijdert.

Al met al levert dit een apparaat op dat zorgt voor schone frisse lucht in je woonkamer of slaapkamer. Ook voor je werkkamer thuis is dit apparaat prima geschikt. Omdat de Rolfstone automatisch de beste stand kiest, heb je er nauwelijks omkijken naar en doet ‘ie z’n werk automatisch.

Beste luchtreiniger kopen? Jij bent klaar voor je keuze

Je weet nu waar je op moet letten wanneer je een luchtreiniger koopt. Ook heb je kennis genomen van de vijf populairste luchtreinigers van 2022. Kortom: jij bent klaar om er eentje te kopen. Nogmaals: let er goed op dat je een luchtreinigers kiest met de juiste filters en liefst ook met een ionisator.

Kijk ook goed naar het maximale volume in vierkante meters. Heb je last van allergieën? Lees je dan extra in over de effectiviteit van de luchtreinigers. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.

Het team van GadgetsDaily.nl wenst je veel succes bij je aankoop. We hopen dat deze gids je een eindje op weg helpt en dat je binnenkort een woning hebt met frisse, schone lucht dankzij een van de bovenstaande luchtreinigers.

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...