Heb je last van hooikoorts? Of kamp je met een allergie voor huisstofmijt, pollen of andere onzuiverheden die in de lucht zweven? Dan biedt een luchtreiniger in huis verlichting van je klachten. In dit artikel leggen we je uit hoe een luchtreiniger je beschermt en meer ademruimte geeft. Kortom: alles over een luchtreiniger bij hooikoorts en allergie.
Wat is een luchtreiniger en hoe werkt het?
Een luchtreiniger is een apparaat dat middels diverse technieken in staat is om de lucht in je woning te zuiveren. Sommige luchtreinigers gebruiken hiervoor een filter, andere beschikken over een techniek genaamd ionisatie.
→ Bekijk luchtreinigers die geschikt zijn bij hooikoorts en allergie
Een luchtreiniger zorgt ervoor dat de lucht in huis wordt opgenomen, gezuiverd en gecirculeerd. Tijdens de zuivering van de lucht worden schadelijke en onzuivere stoffen geminimaliseerd. Dit kan gaan om onder andere pollen, rook, kookgeurtjes, huidschilfers en uitwerpselen van huisstofmijt en fijnstof die vanaf een drukke autoweg je raam binnen waait.
Helpt een luchtreiniger tegen hooikoorts?
Hooikoorts is een veelvoorkomend probleem. Maar liefst een op de vijf Nederlanders kampt met deze aandoening. Dit aantal neemt rap toe: jaarlijks stijgt het aantal mensen met een allergie met maar liefst twee tot vijf procent.
Opmerkelijk aan hooikoorts is dat een groot deel van de mensen die hieraan lijdt, zich niet eens bewust is van deze aandoening. Zij hebben last van jeukende ogen, benauwdheid, niezen en hoesten, maar koppelen dit niet meteen aan hooikoorts. Hierdoor ondervinden ze veel last aan een aandoening die heel redelijk te behandelen is.
Heb je zelf ook last van hooikoorts-gerelateerde klachten? Dan krijg je van je huisarts meestal een anti-allergiepilletje voorgeschreven. Je kunt dit vaak ook bij de drogist halen. Deze pilletjes kunnen prima helpen, maar wanneer de lucht in je huis vol pollen zit – mede omdat je raam openstaat in de lente en omdat je regelmatig de deur opent om het huis te verlaten en te betreden – moet je lichaam constant blijven vechten tegen de onzuiverheden in de lucht.
Om deze onzuiverheden te minimaliseren, biedt een luchtzuiveraar uitkomst. Deze zorgt ervoor dat de lucht binnenshuis gezuiverd wordt van pollen en dat je weer voldoende ademruimte krijgt. Dit helpt je om ’s nachts beter te slapen en overdag minder last te ervaren van hooikoortssymptomen.
Helpt een luchtreiniger tegen een allergie?
Hooikoorts is niet de enige allergie waarbij een luchtzuiveraar de nodige verlichting biedt. Ook mensen die kampen met een allergie voor stof, huisstofmijt, stuifmeel, en huisdieren hebben hier baat bij.
Luchtreinigers werken bijvoorbeeld prima tegen een allergie voor honden, katten, vogels, knaagdieren en andere huisdieren. Ook werkt een luchtreiniger erg goed tegen gevoeligheid voor sigarettenrook (dit is vooral bij astmapatiënten een belangrijk punt), schoonmaakmiddelen, parfum en schimmels.
Dankzij een luchtreiniger nemen diverse symptomen van je allergie flink af, waaronder:
- Tranende, jeukende, opgezette of branderige ogen
- Jeuk, eczeem en huiduitslag
- Ademklachten en een verstopte neus
- Niezen, hoesten en een droge keel
Welk type luchtreiniger helpt tegen hooikoorts en allergie?
Er zijn diverse luchtzuiveraars op de markt. Als je een luchtreiniger wilt kopen om je hooikoorts of allergie te bestrijden, raden we je aan om er eentje te kiezen die over een ionisator beschikt. Met een ionisator wordt de lucht gereinigd door deze te ioniseren.
Dit betekent dat luchtdeeltjes elektrisch geladen worden. Dit gebeurt door middel van een soort naald die zuurstofmoleculen van elektrische lading voorziet. Deze naald staat onder spanning.
Zodra de zuurstofmoleculen elektrisch geladen zijn, verbinden zij zich met de onzuivere luchtdeeltjes. Deze worden hierdoor zwaarder en slaan neer in de directe omgeving van de luchtreiniger. Hierdoor komen de deeltjes niet meer in de lucht zelf terecht.
Dankzij ionisatietechniek worden nog meer onzuiverheden uit de lucht gehaald dan bij enkel een filter het geval is. Daarom is een luchtreiniger met ionisator een aanrader wanneer je last hebt van hooikoorts of allergieën.
Luchtreiniger met HEPA-filter en ionisator
Wil je zeker weten dat je een goede keuze maakt? Kies dan voor een luchtzuiveraar met zowel een ingebouwde HEPA-filter als een ionisator. Dit zorgt voor een maximaal effect. Een HEPA-filter is speciaal bedoeld voor het uit de lucht halen van fijnstof, stof, pollen, huisstofmijt, stuifmeel, schimmel, allergenen en meer.
5 tips voor het gebruik van een luchtreiniger
Om de luchtreiniger in je huis zo goed mogelijk zijn werk te laten doen, geven wij je enkele waardevolle tips.
1. Zorg dat de luchtreiniger voldoende ruimte rondom heeft
Minstens 20 centimeter rondom is het devies. Dit is nodig omdat de luchtreiniger voldoende ruimte moet hebben om lucht op te zuigen. Zorg ook dat de luchtzuiveraar op een centrale plek in de kamer staat. Zo weet je zeker dat alle lucht kan worden gezuiverd.
2. Houd de reiniger aan staan, ook ’s nachts en als je weg bent
Veel mensen zetten de luchtreiniger ’s nachts uit. Dit is niet verstandig. Wij raden juist aan om de luchtreiniger ’s nachts op de hoogste stand te zetten. Je hebt hier geen last van wanneer je zelf in de slaapkamer ligt en de luchtreiniger zijn werk doet vanuit de woonkamer. Dit zorgt ervoor dat je ’s ochtends bij het opstaan in een schone en frisse huiskamer stapt.
3. Houd ramen gesloten (of op de kierstand)
Het heeft weinig zin om een luchtreiniger te gebruiken wanneer je de ramen of de deur wagenwijd openzet. Hierdoor komt namelijk steeds opnieuw vervuilde lucht binnen. Nu en dan ventileren is prima, maar maak je gebruik van een luchtreiniger, zorg dan dat de ramen en deuren het liefste gesloten zijn.
4. Verzorg de luchtreiniger regelmatig
Het filter van de luchtreiniger moet zoveel mogelijk vrij van stof blijven. Zorg daarom dat je deze wekelijks reinigt met een stofdoekje. Je kunt hier bijvoorbeeld een microvezeldoek voor gebruiken. Vergeet niet om ook tweemaal per maand het voorfilter te reinigen. Dit voorfilter vangt de grootste stofdelen op en om dit onderdeel zijn werk te laten doen, moet die regelmatig worden leeggemaakt. Je kunt dit voorfilter eenvoudig reinigen met je stofzuiger.
5. Vervang de filters regelmatig
Filters raken na verloop van tijd vol en verliezen hun effect. Hoe lang een filter meegaat, hangt af van het type luchtreiniger dat je koopt. Sommige reinigers hebben een indicatorlampje die aangeeft wanneer het filter moet worden vervangen. Bij andere staat dit omschreven in de handleiding. Zorg dat je deze filters op tijd vervangt.
Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!
Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:
01
Cortina E-lett review: kopen of beter niet?