LED inbouwspots: 5 handige toepassingen

Door

Arie Vogelaar

·

Publicatie:

·

Laatste update:

·

0

Laatste update:

0

LED inbouwspots badkamer feat

Wil je je woning van een luxueuze sfeer voorzien? Dan heb je een goed verlichtingsplan nodig. Om dit te bereiken, kun je werken met verschillende soorten lampen en armaturen. Denk daarbij aan vloerlampen, LED strips, maar vergeet hierbij inbouwspots niet!

Dankzij LED inbouwspots voorzie je je woonruimtes van sfeervolle verlichting die ook nog eens functioneel is. Benieuwd welke toepassingen hiervoor zijn?

In dit artikel geef ik je vijf inspiratievolle tips om inbouwspots te installeren in en rondom je woning.

LED verlichting in huis

Steeds meer mensen kiezen voor LED-verlichting in huis. Vroeger was deze vorm van verlichting vaak nogal zakelijk en industrieel van aard. Dat kwam omdat LED meestal wit en koud licht gaf. Vandaag de dag is dat gelukkig niet langer het geval.

Je kunt LED krijgen in alle vormen en kleuren, ook warme (gele) kleuren. Naast RGB LED strips is het tegenwoordig zelfs mogelijk om LED inbouwspots te installeren, waarmee je tot wel 16 miljoen kleuren kunt creëren.

Je kiest dankzij inbouwspots dus helemaal zelf hoe de verlichting in jouw woning eruit ziet.

RGB LED-strips
Via: Wallpaper Flare | Wallpaper Flare, CC

Wat zijn LED inbouwspots?

Een inbouwspot is een spotje dat in je plafond of onder je keuken- of badkamerkastjes is ingebouwd. Je hebt dus geen lamp aan je plafond hangen, maar in je plafond. Dit geeft je woning een luxueuze en stijlvolle uitstraling.

Dimbaar licht – De meeste spotjes zijn dimbaar, waardoor je zelf kiest hoe fel of hoe zacht het licht is dat de armaturen geven.

In sommige gevallen kun je de spots dimmen met een app, maar het is ook mogelijk om deze te bedienen met een dimmer die in je muur is ingebouwd.

Dit is vergelijkbaar met een lichtknop, maar je kunt met een dimmer zelf regelen hoeveel licht de spotjes geven. Je hebt hierdoor optimale controle over het verlichtingsplan in je woning. Dit is vooral handig in de keuken en badkamer, waar de felheid van je licht een hoge functionaliteit heeft.

Voor- en nadelen inbouwspots

Naast het enorme voordeel van energiebesparing, hebben LED inbouwspots zowel voordelen als nadelen. Hieronder vind je de voor- en nadelen in een handig overzicht genoemd.

Voordelen
  • Sfeervolle en functionele verlichting ineen
  • Een mooie aanvulling op je moderne interieur
  • Overal te plaatsen, ook op de veranda of in de serre
  • Te verkrijgen met verschillende kleurprofielen en armaturen
Nadelen
  • Minder geschikt voor een klassieke inrichtingen
  • Springt wat minder in het oog dan een stijlvolle plafondlamp

5 toepassingen voor LED inbouwspots

Je weet nu wat LED inbouwspots zijn en wat je hier allemaal mee kunt. Tijd om wat inspiratie op te doen! Hieronder 5 toepassingen voor inbouwspotjes in en rondom je woning.

1. Inbouwspots in de badkamer

Je badkamer is misschien wel de beste plek in huis om inbouwspots te plaatsen. Dat komt omdat deze vorm van verlichting erg functioneel is. In de badkamer is dat extra belangrijk.

Dankzij goede en functionele LED inbouwspots til je je persoonlijke verzorging naar een hoger niveau. Zeker wanneer je de spots boven je spiegel hangt.

Let er bij de badkamer goed op dat je voor inbouwspotjes kiest die tot op zekere hoogte waterdicht zijn. Een goede richtlijn is om te kiezen voor een inbouwspot ip65. Dit is een armatuur dat voldoende waterdicht is om tegen het vocht in je badkamer te kunnen.

LED inbouwspots badkamer plafond
Via: depositphotos.com

2. Inbouwspots in de keuken

Ben je dol op koken en heb je functionele verlichting nodig om je culinaire skills optimaal tot hun recht te laten komen? Dan zijn LED inbouwspots een ideale keuze voor in de keuken. Je kunt de spots inbouwen aan de onderkant van je keukenkastjes, maar ook in het plafond.

Welke keuze je ook maakt, dankzij inbouwspots wordt de keuken een plek waar je nog meer plezier beleeft. Dat geldt ook wanneer je de spots boven je barretje plaatst, boven je kookeiland of boven de eettafel.

LED inbouwspots keuken
Via: pexels.com | Christopher Moon, CC

3. Inbouwspots in de woonkamer

Bij LED inbouwspots denken veel mensen meteen aan spotjes voor in de badkamer of keuken. Dat is begrijpelijk, want hier worden ze het meest gebruikt, maar wist je dat je ook prima spots kunt plaatsen in de woonkamer?

Je voorziet je zithoek hiermee van een unieke sfeer, en het is ook nog eens hartstikke functioneel. Zo zijn inbouwspots ideaal wanneer je van lezen houdt en de juiste hoeveelheid licht wilt om niet naar je e-reader of boek te hoeven turen.

LED inbouwspots woonkamer
Via: pexels.com | Vecislavas Popa, CC

4. Inbouwspots voor je tuin, serre of veranda

Niet alleen voor binnenshuis zijn LED inbouwspots een aantrekkelijke keuze. Dat geldt ook voor in je serre of op je veranda. Je kunt hierdoor tot ’s avonds laat buiten zitten op een heerlijke zomeravond. Omdat veel spots dimbaar zijn, kies je helemaal zelf welke soort verlichting je gebruikt.

Zo kun je op een warme zomeravond zachtgele verlichting gebruiken en deze enigszins dimmen. Of je kiest juist voor fellere verlichting wanneer je een boek, krant of tijdschrift leest. Heb je een barbecue in de tuin en gasten op bezoek? Ook dan zorgen LED inbouwspots voor de perfecte sfeer.

LED inbouwspots zwembad terras huis
Via: depositphotos.com

5. Inbouwspots op je slaapkamer

Ook voor in de slaapkamer zijn LED inbouwspots een goede keuze. Je kunt deze bijvoorbeeld plaatsen boven je kast of spiegel, waardoor je tijdens het omkleden goed kunt beoordelen of je outfit je goed staat.

Omdat inbouwspots meestal dimbaar zijn, zorgen ze ook voor een romantische of intieme sfeer in de slaapkamer. Ook kun je de inbouwspots zachtjes aanzetten wanneer je nog een boekje leest in bed of wanneer je televisie kijkt op zondagochtend met een lekker ontbijtje erbij.

LED inbouwspots slaapkamer
Via: pexels.com | Curtis Adams, CC

LED inbouwspots installeren: een simpel stappenplan

Het installeren van inbouwspots is niet heel ingewikkeld. Toch is het belangrijk om goed op een aantal zaken te letten.

Hieronder vind je een stappenplan waardoor het inbouwen van je spots altijd lukt en ook nog eens veilig is:

  1. Schakel altijd eerst de stroom uit (belangrijk voor je veiligheid!)
  2. Bepaal waar de inbouwspots moeten komen
  3. Kies de grootte van de gaten in het plafond
  4. Verbind je stroomkabel met de centraaldoos
  5. Sluit de inbouwspots aan volgens de gebruiksaanwijzing
  6. Plaats de armaturen/lampjes in de inbouwspots
  7. Schakel de stroom in en controleer of de verlichting naar behoren werkt

Jouw ervaringen met LED spots

We zijn ook benieuwd naar jouw eigen ervaringen. Heb jij LED inbouwspots geïnstalleerd in of rondom het huis of wil je het juist gaan doen?

Laat het weten in een reactie onderin!

Lees ook:


Bij blijven met tech & gadgets? Volg ons!

Wij maken deze artikelen met veel plezier en vinden het dan ook erg tof als je ons volgt! Dat kan al gemakkelijk (gratis en veilig) via onze leuke nieuwsbrief:

Topics:

Foutje gezien? Mail mij! Dat zou ik enorm waarderen.

Feedback form

Plaats een reactie

Onze artikelen kunnen ‘affiliate links’ bevatten waarmee wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine commissie kunnen verdienen – lees meer

Share to...